Ανεπαρκής η στήριξη νοσηλευθέντων στην Αθαλάσσα, διαπιστώνουν βουλευτές

16:05 28/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ανεπάρκεια των δομών στήριξης για την επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο ενηλίκων, που έχουν νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, διαπίστωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια εξέτασης του θέματος σήμερα.

”Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, αυτοί οι οποίοι έχουν νοσηλευθεί στο Νοσοκομείο Αθαλάσσης αντιμετωπίζουν το κοινωνικό στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό”, ανέφερε σε δηλώσεις της στη Βουλή η βουλευτής ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, η οποία προήδρευσε

της Επιτροπής.

Χρειάζεται, είπε, ”να μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ούτως ώστε να μπορέσουν να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία”, προσθέτοντας ότι πρέπει ”οι υπηρεσίες εργασίας να μπορέσουν να τους δώσουν εκείνες τις απαραίτητες – αν θέλετε – γνώσεις για να ενταχθούν σε προγράμματα εκπαίδευσης, ούτως ώστε να μπορέσουν να γίνουν αποδεκτοί από τους εργοδότες και να δοθούν κίνητρα στους εργοδότες για να εργοδοτήσουν αυτά τα άτομα που έχουν νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Αθαλάσσης”.

Παράλληλα, η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ”έχει παρατηρηθεί πάρα πολλές φορές ότι αυτά τα άτομα μετά την έξοδό τους, οι πλείστοι εξ αυτών, βρίσκονται στις στέγες ευγηρίας μαζί με τους ηλικιωμένους”.

Σύμφωνα με την Προεδρεύουσα της Επιτροπής, αίτημα των οργανωμένων συνόλων που εκπροσωπούν τους νοσηλευθέντες στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας είναι ”να θεωρηθούν και ψυχικά ανάπηροι για να μπορούν να παίρνουν το επίδομα αναπηρίας”. Πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα δεν έχουν ακόμα γίνει αποδεκτά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους.

”Το μεγάλο ζητούμενο για να μπορέσουμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε αυτά τα άτομα είναι να δημιουργηθούν οι ενδιάμεσες δομές για να μπορέσουν να ενταχθούν κοινωνικά”, είπε.

Τις φράσεις ”είναι ανθρώπινο δικαίωμα να ζούμε με αξιοπρέπεια” και ”κτίζω κάθε φορά από το μηδέν ξανά”, που ανέφεραν ενώπιον της Επιτροπής εκπρόσωποι του Ομίλου ”Ελπιδοφόρος”, παρέθεσε σε δικές της δηλώσεις η βουλευτής ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, λέγοντας ότι ”αυτό νομίζω τα λέει όλα το 2011”.

Η κ. Κυριακίδου, η οποία και ενέγραψε το θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή, ανέφερε ότι ”δυστυχώς υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες στην επανένταξη των ατόμων με ψυχικές παθήσεις”, προσθέτοντας ότι αυτές ”οφείλονται και στην έλλειψη δομών και στην έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών”. Εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της γιατί κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας εκπροσωπήθηκαν πολύ καθυστερημένα και από αναρμόδιο για το θέμα άτομο.

Παράλληλα, άσκησε κριτική για το γεγονός ότι σε προηγούμενες συνεδρίες για το θέμα είχαν ληφθεί διαβεβαιώσεις από τους αρμοδίους ότι το 2011 θα λειτουργούσαν περίπου 14 δομές στην κοινότητα για επανένταξη, ενώ κατά τη σημερινή συνεδρία η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι έκλεισαν οι δομές στη Λευκωσία και κινδυνεύει με κλείσιμο η δομή της Λεμεσού.

Αναφερόμενη στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με το επίδομα που λαμβάνουν η κ. Κυριακίδου είπε ότι ”είναι απαράδεκτο που δεν έχει γίνει εισήγηση γ

Keywords
Τυχαία Θέματα