Νομικές δευκρινίσεις ζητά η Κύπρος από το ΕΔΑΔ

14:12 28/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Νομικές διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή της απόφασης στην υπόθεση “Δημόπουλος εναντίον Τουρκίας” σε σχέση με τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα, ζητά με αίτημά της προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αναφέρεται σε επιστολή της Κύπρου στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην επιστολή επισημαίνεται παράλληλα η επιλεκτική εφαρμογή των αποφάσεων

του ΕΔΑΔ που αφορούν την Κύπρο από την Τουρκία, καθώς και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η εποπτεία της εκτέλεσης της απόφασης της 4ης Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η Κυπριακή Δημοκρατία με αίτημά της προς το ΕΔΑΔ ζήτησε όπως διευκρινίσει ότι η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφασή του στη Διακρατική Προσφυγή Κύπρου v. Τουρκίας με το να απέχει, ή να μην επιτρέπει ή να μην ενθαρρύνει ή να μην συναινεί ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο να ενέχεται σε παράνομη πώληση, στην εκμετάλλευση και παραχώρηση των ελληνοκυπριακών περιουσιών και σπιτιών στα κατεχόμενα.

Ζητά επίσης όπως διευκρινιστεί ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Δημόπουλος δεν αποσκοπούσε στο να απαλλάξει την Τουρκία από τις υποχρεώσεις της βάσει του άρθρου 46 (της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) να συνεργαστεί με την εξ Υπουργών Επιτροπή για την πλήρη και ολοκληρωμένη εκτέλεση της απόφασης στην υπόθεση Κύπρου v. Τουρκίας και ούτε είχε αυτό το αποτέλεσμα.

Στην επιστολή του με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2011 προς την εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης ενημερώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας αποφάσισε να απευθυνθεί στο ΕΔΑΔ στη βάση του άρθρου 41 για δίκαιη ικανοποίηση με κατάλληλη δήλωσε για να διευκρινιστούν νομικά ζητήματα και να βοηθηθεί η εξ Υπουργών Επιτροπή του ΣτΕ να ολοκληρώσει τον εποπτικό του ρόλο.

Αναφέρεται επίσης ότι η Δημοκρατία κάνει χρήση του δικαιώματός της υπό το άρθρο 41 αφού η διαδικασία της εποπτείας της εκτέλεσης της απόφασης «Κύπρος εναντίον Τουρκίας» από την εξ Υπουργών Επιτροπή κατέληξε σε αδιέξοδο.

Οπως αναφέρεται, για σχεδόν έξι χρόνια, η Κύπρος ενημερώνει τακτικά την εξ Υπουργών Επιτροπή για τη συνεχιζόμενη αδυναμία και την απροθυμία της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις διαπιστώσεις του ΕΔΑΔ όσον αφορά τις παραβιάσεις στα δικαιώματα ακίνητης περιουσίας των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών.

Προστίθεται ότι η Τουρκία έχει κατ’ εξακολούθηση αρνηθεί να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία όσον αφορά τη συνενοχή της στην ενθάρρυνση και την υποβοήθηση της παράνομης εκμετάλλευσης των ελληνοκυπριακών περιουσιών, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από την Επιτροπή.

Σημειώνεται επίσης ότι το Ενδιάμεσο Ψήφισμα και πολλές αποφάσεις που υιοθετήθηκαν δεν είχαν οποιοδήποτε αποτέλεσμα στο να πείσουν την Τουρκία, είτε να παράσχει πληροφορίες ή να άρει την παράνομη συμπεριφορά της.

«Αντ’ αυτού, η Τουρκία προσπάθησε να εμποδίσει και, τελικά, να φέρει σε τέλμα την επίβλεψη της εξ Υπουργ

Keywords
Τυχαία Θέματα