Αναστάτωση στην Κυβέρνηση Σαμαρά από το βίντεο Μπαλτάκου-Κασιδιάρη

19:37 3/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα διετάχθη σήμερα στην Ελλάδα για τα όσα δημοσιοποιήθηκαν χθες μέσω βιντεοσκοπημένων αποσπασμάτων συνομιλίας μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Παναγιώτη (Τάκη) Μπαλτάκου και του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

Στα αποσπάσματα αυτά, τα οποία έχουν

αναρτηθεί σε χιλιάδες ιστότοπους και κοινωνικά δίκτυα, ο πρώην, πλέον, αφού από χθες παραιτήθηκε, στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, φαίνεται να συνομιλεί χαμηλόφωνα και σε φιλικό κλίμα με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής, και ακούγεται να λέει ότι τουλάχιστον δύο Υπουργοί της κυβέρνησης, τους οποίους και κατονομάζει, άσκησαν πίεση στις ανακριτικές αρχές ώστε να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες κατά της παράταξης και να προχωρήσουν στην προφυλάκιση όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών και μελών της.

Ο κ. Μπαλτάκος, που δήλωσε σήμερα σε ραδιοσταθμό ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε γνώση των συναντήσεών του με τον Ηλία Κασιδιάρη, έλαβε κιόλας επείγουσα κλήση από τις εισαγγελικές αρχές να προσέλθει και να δώσει εξηγήσεις για όλα αυτά τη Δευτέρα το πρωί. Ερωτώμενος τι δουλειά έχει ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου να συνομιλεί με βουλευτή κόμματος που η δικογραφία χαρακτηρίζει ως “εγκληματική οργάνωση”, απάντησε: «Aποφάσισα να έχω ένα συγκεκριμένο ρόλο για το καλό της παράταξης και της χώρας. Τους έλεγα ορισμένα πράγματα που ήθελα να ακούσουν, προκειμένου να κρατώ επαφή μαζί τους».
Ο Ηλίας Κασιδιάρης, που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, κατέθεσε στη Βουλή το οπτικοακουστικό υλικό που, όπως είπε, έχει στη διάθεσή του. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο είπε ότι το υλικό αυτό θα μεταβιβαστεί και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ώστε, όπως δήλωσε, “να καταπέσει η σκευωρία κατά του κόμματος”.

Την έρευνα ανέλαβε η Εισαγγελέας Αθηνών, Καλλιόπη Νταγιάντα. Ζήτησε από τη Βουλή να της παραδοθεί όλο το υλικό που κατέθεσε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Θα διερευνήσει, εκτός των άλλων, και το κατά πόσο το υλικό αυτό είναι αποτέλεσμα υποκλοπής, οπότε και θα έχει επιτελεστεί και το αδίκημα της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
Εν τω μεταξύ, τη θέση του Τάκη Μπαλτάκου ως Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ανέλαβε ήδη ο αρεοπαγίτης δικαστής Φώτης Καϋμενάκης. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, χαιρέτισε την απόφαση του Πρωθυπουργού να διορίσει ένα μη πολιτικό πρόσωπο.

“Δεν χρειάζεται στη θέση αυτή ένα πρόσωπο με ισχυρές πολιτικές απόψεις και ενεργό δράση που φτάνει μέχρι τα όρια των ανεπίτρεπτων πρωτοβουλιών, των απαράδεκτων πρωτοβουλιών. Θέλουμε έναν καλό νομικό, τεχνοκράτη, ένας δικαστής μπορεί να παίξει το ρόλο αυτό, χωρίς να αναμειγνύεται στα πολιτικά θέματα”, είπε ο κ. Βενιζέλος.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν και σήμερα ότι ο Πρωθυπουργός “δεν καθαρίζει με μία παραίτηση”, όπως είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και κάλεσαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί σύσσωμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε μάλιστα να γίνουν άμεσα εθνικές εκλογές. Του απάντησε ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, λέγοντας ότι “υιοθετείτε την ατζέντα της Χρυσής Αυγής”, που επίσης ζήτησε άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες.

Πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα σημειώνουν ότι την ίδια μέρα που η Κυβέρνηση Σαμαρά γινόταν αποδέκτης θετικών σχολίων από τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, αλλά και επαίνων για την σχεδόν βέβαιη πια πρώτη έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές μετά το 2010, δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα αξιοπιστίας από τις πράξεις ενός φίλου, επί 30 χρόνια, και στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, που μάλιστα κατείχε ένα από τα πιο νευραλγικά αξιώματα μιας κυβέρνησης.
Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα, κυριαρχούσε η είδηση για την συνομιλία Μπαλτάκου-Κασιδιάρη. Οι καλές ειδήσεις από το Eurogroup και Ecofin έγιναν μονόστηλες.

Από την άλλη, η αστυνομία βρίσκεται ακόμα σε αναζήτηση του γιου του Τάκη Μπαλτάκου, ο οποίος χθες εισέβαλε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, και σύμφωνα με δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες, ανάμεσά τους και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρης Κουκουλόπουλος, έβρισε και ξυλοκόπησε βουλευτές της, φωνάζοντας “τι κάνατε βρΕ στον πατέρα μου”. Ο Δημητρης Μπαλτάκος διέφυγε από την πίσω πύλη της Βουλής, καλύπτοντας το κεφάλι του με κουκούλα, και έκτοτε εξαφανίστηκε ώστε να αποφύγει το αυτόφωρο. Υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Λιμενικό Σώμα, ως βατραχάνθρωπος και σήμερα δεν εμφανίστηκε, ως όφειλε, στην υπηρεσία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα