Αναστασιάδης: Το ταχύτερο να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της οικονομίας

11:12 12/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Έχουμε διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο πλάνο πορείας, με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, και τις άμεσες και στοχευμένες κινήσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η νέα Κυβέρνηση, προκειμένου το ταχύτερο δυνατό να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως

αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης, προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης, εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα είναι η πραγματοποίηση μιας πλήρους και αντικειμενικής καταγραφής «για το τι παραλαμβάνουμε στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο υποψήφιος Πρόεδρος δηλώνει πως θα πρέπει να συνέλθει το ταχύτερο δυνατό το Εθνικό Συμβούλιο για να γίνει μια συνεκτίμηση του πού ευρίσκεται το εθνικό θέμα. Αναφέρει, επίσης, πως ο συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς θα υποστηρίζεται από ομάδες εργασίας επί εκάστου διαπραγματευτικού κεφαλαίου, “έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ασκούμε την καλύτερη διαπραγμάτευση, με τον πλέον συναινετικό και συνθετικό τρόπο”.

Ο κ. Αναστασιάδης εκφράζει τη διαφωνία του με το ξεπούλημα, όπως το χαρακτηρίζει, των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, μέσω της διαδικασίας που ακολουθείται στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, αναφέροντας πως οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να χρησιμοποιούν όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα για να διεκδικούν αποζημιώσεις, έτσι ώστε οι περιουσίες τους να παραμένουν ελληνικές, και από την άλλη να υποχρεώνεται η Τουρκία να αποζημιώνει για τη ζημιά που προκαλεί δια της κατοχής στους Ελληνοκύπριους.

Αναφορικά με το θέμα του φυσικού αερίου, δηλώνει πως θα λειτουργήσει με σύνεση και υπευθυνότητα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, με στόχο να καταστεί το συντομότερο η Κύπρος ενεργειακός κόμβος στην ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας το φυσικό αέριο τη μεγάλη ελπίδα του τόπου που «είμαστε αποφασισμένοι να την διαχειριστούμε με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο. Όχι με λαϊκισμούς και δημαγωγία».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ερ. Έχετε πει πως, εφόσον εκλεγείτε στην Προεδρία, θα διορίσετε διαπραγματευτή στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Έχετε σκεφτεί ή και ενδεχόμενα διαβουλευτεί με τους εταίρους σας/συνεργάτες σας σε αυτή την προεκλογική περίοδο ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το πρόσωπο, δεδομένου ότι θα πρέπει να έχει τα εχέγγυα για να διαπραγματευτεί με βάση αυτά για τα οποία εσείς έχετε δεσμευτεί;

Απ. Έχω δεσμευτεί ότι από την ώρα που ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάψει να είναι ο κατά αποκλειστικότητα συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αντί τούτου, και σε συνεννόηση με το Συμβούλιο Αρχηγών, θα διορίσω πρόσωπο εγνωσμένου πολιτικού και νομικού κύρους, που θα πλαισιώνεται από ισχυρή διαπραγματευτική ομάδα, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται εμπειρογνώμονες ανάλογα με το υπό διαπραγμάτευση κεφάλαιο. Ο συνομιλητής θα είναι υπόλογος στον Πρόεδρο και στο Συμβούλιο Αρχηγών ή/και στο Εθνικό Συμβούλιο και θα παρακάθεται στις συνεδριάσεις τους. Θα υποστηρίζεται από ομάδες εργασίας επί εκάστου διαπραγματευτικού κεφαλαίου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ασκούμε την καλύτερη διαπραγμάτευση, με τον πλέον συναινετικό και συνθετικό τρόπο. Διότι, όπως έχω πει επανειλημμένα, η πανσοφία του ενός θα πρέπει να τερματιστεί. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη σοφία των πολλών. Το πρόσωπο του συνομιλητή ασφαλώς και ήταν αντικείμενο των διαβουλεύσεων με τους εταίρους και συνεργάτες μου, προεκλογικά, αλλά θέλω να πω ότι προσφέρονται αρκετές προσωπικότητες, οι οποίες συγκεντρώνουν τα προσόντα που απαιτεί η κρίσιμη αυτή θέση. Αυτά θα τα δούμε στην ώρα τους.

Ερ. Τι απαντάτε σε αυτούς που σας κατηγορούν πως θα δημιουργήσετε τα υφυπουργεία για βόλεμα όσο το δυνατόν περισσότερων ημετέρων και συνεταίρων σας στη διακυβέρνηση; Συναφώς, υπάρχουν κάποια μέτρα που σκοπεύετε να λάβετε για αντιμετώπιση της γάγγραινας του ρουσφετιού;

Απ. Αυτή η γάγγραινα, όπως πολύ ορθά τη χαρακτηρίζετε, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί με διακηρύξεις και μεγαλόσχημες υποσχέσεις ή και με εύκολες καταγγελίες και αφορισμούς, αλλά με πρακτικά μέτρα. Η γάγγραινα του ρουσφετιού θα καταπολεμηθεί με την εφαρμογή μέτρων που θα στρέφονται προς δυο κατευθύνσεις. Μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους που θα καθιστούν ανώφελη την αναζήτηση ρουσφετιού και μέτρα που θα διασφαλίζουν την αξιοκρατία, αλλά και την αξιοπιστία των λειτουργιών του κράτους, και θα εμπεδώνουν την εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στο κράτος.

Τέτοια μέτρα θα αφορούν στη μεταρρύθμιση του κράτους και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συνένωση αρμοδιοτήτων, την ανάταξη και πιο ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την εναλλαξιμότητα, την αξιολόγηση των δημοσίων λειτουργών, την καθιέρωση της διαδικασίας εμπιστευτικής αξιολόγησης των υπηρεσιών του δημοσίου από τους πολίτες κ.λπ. Επίσης, θα ληφθούν μέτρα για τη χρηστή διοίκηση. Θα δημοσιοποιούνται οι πλήρεις, αιτιολογημένες αποφάσεις για κατακύρωση όλων των προσφορών. Θα γίνει υποχρεωτική η γνωστοποίηση από τις ανεξάρτητες επιτροπές διορισμού προαγωγής και μεταθέσεων. Θα θεσμοθετηθούν αυστηρότερες ποινικές και αστικές ευθύνες, καθώς και συνεχής έλεγχος των δημοσίων δαπανών. Θα δημιουργήσουμε σε κάθε Υπουργείο Επιτροπή Ελέγχου. Θα προωθήσουμε μέτρα που θα εμπνεύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος, όπως η ουσιαστική εφαρμογή του ‘πόθεν έσχες’, δηλαδή όλοι οι πολιτειακοί αξιωματούχοι αλλά και υπάλληλοι προϊστάμενοι τομέων διοίκησης, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων και διευθύνσεων Ημικρατικών Οργανισμών και άλλων θα δημοσιοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Ειδικό σώμα ελεγκτών θα σχηματίσει την Αρχή Ελέγχου που θα διασταυρώνει και θα επιβεβαιώνει τα περιουσιακά στοιχεία όλων. Ακόμα, θα θεσμοθετηθεί Επιτροπή Προσλήψεων και Προαγωγών σε όλους τους Ημικρατικούς Οργανισμούς κατά αντιστοιχία των όσων ισχύουν για τις Επιτροπές Δημόσιας ή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Έτσι θα καταπολεμηθεί το ρουσφέτι. Με τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τη διαφάνεια.

Μέσα ακριβώς σε αυτά τα πλαίσια, θα λειτουργήσουν Υφυπουργεία, τα οποία θα αποσυμφορήσουν τα σημερινά Υπουργεία από τις πολλαπλές ιδιότητές τους, αλλά και θα καλύψουν τομείς που σήμερα είναι ακάλυπτοι. Αυτά θα δημιουργηθούν μέσα από την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου προσωπικού του δημόσιου τομέα και χωρίς πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση, με βάση τις προκλήσεις της οικονομίας και τις απαιτήσεις του νέου μοντέλου κράτους.

Ερ. Τελικά με τα όσα τεκταίνονται γύρω από το θέμα του φυσικού αερίου, η εξεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι ευλογία για τον τόπο ή θα μας μπλέξει σε νέες περιπέτειες, με δεδομένες τις πληροφορίες ότι και κάποιοι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όπως οι Γερμανοί, θέλουν να “βάλουν χέρι” στο φυσικό πλούτο της Κύπρου, υπό το φως και της υπογραφής του Μνημονίου;

Απ. Θα μας εμπλέξει σε νέες περιπέτειες και από ευλογία θα μετατραπεί σε ανάθεμα, αναλόγως των χειρισμών που θα κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Ασφαλώς, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων είναι ευλογία, την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με τον πιο αποδοτικό τρόπο, προς όφελος των σημερινών, αλλά και των επόμενων γενεών. Το φυσικό αέριο είναι η μεγάλη ελπίδα του τόπου μας και είμαστε αποφασισμένοι να τη διαχειριστούμε με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο. Όχι με λαϊκισμούς και δημαγωγία. Θα λειτουργήσουμε με σύνεση και υπευθυνότητα μέσα στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Θα θέσουμε σε ισχύ το νόμο που να διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της ΚΡΕΤΥΚ. Θα συζητήσουμε τρόπους περαιτέρω συνεργασίας με το Ισραήλ. Θα προχωρήσουμε με διαφάνεια και με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει το κεκτημένο στη δημιουργία σταθμού υγροποίησης (LNG). Στόχος μας είναι να καταστεί το συντομότερο η Κύπρος ενεργειακός κόμβος στην ανατολική Μεσόγειο.

Για όσα λέγονται για τους Ευρωπαίους και τους Γερμανούς, ότι θέλουν να βάλουν χέρι στο φυσικό πλούτο της Κύπρου, ενόψει του μνημονίου, θέλω να σας θυμίσω ότι είναι η ίδια η Κυβέρνηση, δια των εκπροσώπων της, που το περασμένο φθινόπωρο και προτού καν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το μνημόνιο, καυτηρίαζε το γεγονός ότι το φυσικό αέριο δεν βρισκόταν στην ατζέντα των Τροϊκανών και υπεδείκνυε στην Τρόικα να συνυπολογίζει και τα κοιτάσματα στις διαπραγματεύσεις. Επομένως, ας μην μεμφόμαστε τώρα εκείνους που περιέλαβαν και τα έσοδα από το φυσικό αέριο στην αποπληρωμή των δανείων μας. Εν πάση περιπτώσει, άλλο είναι η περίληψη εσόδων από το φυσικό αέριο για την αποπληρωμή των δανείων και άλλο η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως υπάρχει μια άποψη. Για μας δεν μπορεί να τίθεται τέτοιο θέμα.

Ερ. Πώς σχολιάζετε τη θέση πολιτικών σας αντιπάλων ότι με την εκλογή η Τρόικα θα έχει σύμμαχο στην προεδρία του κράτους;

Απ. Εμείς θα ακολουθήσουμε μια αξιόπιστη εξωτερική πολιτική και θα επιδιώξουμε εμβάθυνση των σχέσεων με χώρες, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν στην επίτευξη των εθνικών μας στόχων. Θα επικεντρωθούμε στο ρόλο της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ, αλλά και στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με παραδοσιακά φιλικές χώρες, όπως η Ρωσία. Θα επιδιώξουμε να καταστούμε η γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και άλλων παραδοσιακών φίλων της Κύπρου που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Πρόβλημα συμμαχίας της Προεδρίας του κράτους με τους δανειστές μας δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει. Αν υπάρχει ένα πρόβλημα, αυτό συνίσταται στην πολιτική μικρότητα ορισμένων, τους οποίους δεν πρόκειται να ακολουθήσω.

Ερ. Ποια η θέση σας στην περίπτωση που η Ιρλανδική Προεδρία επιχειρήσει το άνοιγμα κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας;

Απ. Μια προεδρεύουσα χώρα δεν μπορεί να ανοίξει από μόνη της κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Χρειάζεται η συναίνεση όλων για να γίνει αυτό, και εμείς γνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνο η Κύπρος, αλλά και άλλες χώρες που δεν συναινούν. Επομένως, δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα.

Ερ. Ποια η στάση σας έναντι των αιτήσεων Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών περιουσιών στα κατεχόμενα στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων;

Απ. Η αποκατάσταση των κατεχόμενων περιουσιών των Ελληνοκυπρίων ασφαλώς μονάχα μέσα από την πλήρη ρύθμιση του κυπριακού προβλήματος μπορεί να προέλθει. Μόνο μια συνολική λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια και στη βάση που εμείς θεωρούμε δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική θα επιλύσει και το περιουσιακό. Ως προς το κατά πόσον οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει ή όχι να προσφεύγουν στην «επιτροπή αποζημιώσεων», διαφωνώ να πουλούν, ή καλύτερα να ξεπουλούν τις περιουσίες τους. Μπορούν όμως να χρησιμοποιούν όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα για να διεκδικούν αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης, έτσι ώστε οι περιουσίες μας να παραμένουν ελληνικές και από την άλλη να υποχρεώνεται η Τουρκία να αποζημιώνει για τη ζημιά που προκαλεί δια της κατοχής στους Ελληνοκύπριους.

Ερ. Πώς θα πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι στην Κύπρο δεν γίνεται ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ώστε να αποκρουστεί το κύμα επιθέσεων που δέχεται τελευταία η χώρα;

Απ. Αυτές οι φήμες προέρχονται από συγκεκριμένες κατευθύνσεις και όχι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας γενικά. Υπάρχουν πολύ σοβαρές και ισχυρές πολιτικές δυνάμεις που όχι απλώς δεν συμμερίζονται αυτές τις φήμες, αλλά διαφωνούν και αντιτίθενται καθαρά. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και πρέπει σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε τους εταίρους μας. Και σημειώστε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Γερμανία δεν προέρχονται τόσο από την κ. Μέρκελ, όπως καταβάλλεται προσπάθεια να εμφανιστεί στο εσωτερικό της Κύπρου, όσο από τα κόμματα που την αντιπολιτεύονται. Από τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.

Έχουν όλοι βεβαίως τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για επιμέρους θέματα, όπως είναι αυτό που αναφέρατε, όμως είναι με τις καλές σχέσεις και τα επιχειρήματα που θα πείσουμε. Όχι με την αντιπαράθεση και την περιχαράκωση. Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη. Και για το θέμα των κατηγοριών περί ξεπλύματος βρόμικου έχουμε επιχειρήματα. Η Κύπρος έχει συμμορφωθεί προς όλους τους κανονισμούς και τις οδηγίες της ΕΕ και έχει θεσμοθετήσει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Η Κύπρος δεν κάνει ξέπλυμα και θα πείσουμε γι’ αυτό.

Ερ. Κατηγορείστε από τους ανθυποψήφιούς σας ότι είσαστε έτοιμος να ξεπουλήσετε ημικρατικούς οργανισμούς. Πώς απαντάτε και κυρίως πώς θα αντιδράσετε στην περίπτωση που το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα αναγκαστούμε να συζητήσουμε και αυτό το θέμα; Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι κανένας υπάλληλος ημικρατικού οργανισμού δεν πρέπει να φοβάται για τη θέση εργασίας που κατέχει;

Απ. Εμείς θα εξετάσουμε υπαλλακτικούς τρόπους για να δούμε πώς αντιμετωπίζεται αυτή η συμβατική δέσμευση της Κυβέρνησης. Διότι η Κυβέρνηση συμφώνησε στις ιδιωτικοποιήσεις, περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, και αυτό το επιβεβαιώνουν οι συνεργάτες του Προέδρου Χριστόφια, ο κ. Σιαρλή και ο κ. Πανίκος Δημητριάδης, και αν ανατρέξετε στο Μνημόνιο θα το δείτε. Αντί, λοιπόν, να κατηγορούν τον Αναστασιάδη ότι θα ξεπουλήσει τους ημικρατικούς, ας προχωρούσαν στην υπογραφή του Μνημονίου προτού εγκαταλείψουν το Προεδρικό, για να προλάβουν, αν πράγματι ανησυχούν γι’ αυτό.

Ερ. Ποια θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα αν εκλεγείτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Απ. Προτεραιότητα μου είναι η πραγματοποίηση μιας πλήρους και αντικειμενικής καταγραφής για το τι παραλαμβάνουμε στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας. Θα πρέπει επίσης να συνέλθει το ταχύτερο δυνατό το Εθνικό Συμβούλιο για να γίνει μια συνεκτίμηση του πού ευρίσκεται το εθνικό μας θέμα και την ίδια ώρα να δούμε σε ποιο στάδιο ευρίσκονται οι πολιτικές που αφορούν τη διαχείριση και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, έχουμε δεσμευτεί για συγκεκριμένες θεσμικές αλλαγές και ανασυγκρότηση του κράτους. Ήδη έχει γίνει μια σημαντική νομοτεχνική προεργασία από ομάδα ειδικών. Το σύνολο, σχεδόν, των δεσμεύσεων μας έχει πάρει τη μορφή νομοσχεδίων ή προτάσεων νόμου, τα οποία και θα κατατεθούν στη Βουλή αμέσως μετά τις εκλογές. Έχουμε δηλαδή διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο πλάνο πορείας με βάση τα προβλήματα που η χώρα αντιμετωπίζει και τις άμεσες και στοχευμένες κινήσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση, προκειμένου το ταχύτερο δυνατό να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας. Όλα αυτά αποτελούν προϋποθέσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, που θα οδηγεί σε βιώσιμη ανάπτυξη και σε αποφασιστική αντιμετώπιση της ανεργίας που σήμερα κτυπά αδυσώπητα τη νέα γενιά της Κύπρου.

Keywords
νίκος αναστασιάδης, το φως, για μας, συγκεκριμένο, νέα, κυπε, κυπρος, προσφορες, αναδιαρθρωση, αοζ, φως, ισχύ, lng, μνημονιο, τροικα, ρωσία, λύση, μερκελ, χρεος, βουλη, εκλογες, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ποθεν εσχες βουλευτων, μνημονιο 2, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, κυπρος εκλογες, αξιολογηση, κομματα, δημητριαδης, χωρες, ρωσία, το θεμα, γερμανια, θεμα, ισραηλ, κυπρου, πλαισιο, φημες, φυσικο αεριο, φως, ωρα, απωλεια, ατζεντα, βιωσιμη αναπτυξη, γαγγραινα, γεγονος, γεφυρα, γινει, γινεται, δημοσιο, δειτε, διοικηση, ευλογια, υπαρχει, εκχωρηση, ελπιδα, ευρωπη, ζημια, ιδια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυμα, κομβος, λύση, μορφη, μπορειτε, νεα γενια, ομαδα, οφελος, υπογραφη, προβληματα, ρυθμιση, ρολο, συγκεκριμένο, συζητησουμε, σωμα, σοφια, τουρκια, το φως, ισχύ, φθινοπωρο, φυσικο, χερι, χρονικα, κυπε, εφαρμογη, εθνικο, για μας, χωρα, υπουργειο, νομικου, ομαδες, πληροφοριες, θελω να, θεματα, βεβαιως, ξεπλυμα, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα