Μπάροους: Σταθερή η βάση λύσης του Κυπριακού, ανάγκη ανανέωσης των διαπραγματεύσεων

10:54 12/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Άσκηση πίεσης από τη Βρετανία επί της Τουρκίας ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για λύση του Κυπριακού θέλει να δει το επόμενο διάστημα ο βουλευτής των Βρετανών Συντηρητικών και επικεφαλής της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο, Ντέιβιντ Μπάροους.

Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ προσθέτει ότι η συμφωνία για μια λύση

στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά θεωρεί ότι αυτό που χρειάζεται αλλαγή είναι η δυναμική των διαπραγματεύσεων. Τάσσεται υπέρ μιας «συντονισμένης χρονικής περιόδου αφιερωμένης σε συναντήσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με τις εγγυήτριες δυνάμεις διαθέσιμες για συζήτηση όποτε κριθεί κατάλληλο».

Επισημαίνει το ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η κοινωνία των πολιτών ως προς την επίλυση του προβλήματος, σημειώνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ανάμιξη από τις νεότερες γενιές, τουλάχιστον, στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκτιμά ότι το φυσικό αέριο θα συμβάλει προς την κατεύθυνση λύσης.

Απευθυνόμενος, τέλος, στην Τουρκία και στον κ. Έρογλου, τονίζει ότι η διαίρεση της Κύπρου και η διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων στο νησί είναι απαράδεκτες και μη-βιώσιμες συνθήκες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ερ. Συμμερίζεστε την άποψη όσων λένε ότι μετά τις κυπριακές προεδρικές εκλογές ανοίγει ένα «παράθυρο» ευκαιρίας για πρόοδο στο Κυπριακό λόγω της απουσίας άλλων εκλογικών διαδικασιών στα εμπλεκόμενα μέρη στο προσεχές μέλλον;

Απ. Συμμερίζομαι αυτή την άποψη, αν και το Κυπριακό έχει εμφανίσει κατά καιρούς πληθώρα «παραθύρων ευκαιρίας». Παρόλα αυτά ο νέος Πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να επικεντρωθεί όχι μόνο στα σημαντικά οικονομικά ζητήματα, αλλά και στην επίλυση του Κυπριακού.

Ερ. Από διάφορες πλευρές έχει αναφερθεί πως θα ήταν σκόπιμο να αλλάξουν οι όροι ή ακόμα και ο στόχος των διαπραγματεύσεων επί του Κυπριακού. Ποια είναι η δική σας άποψη; Πρέπει κάτι να αλλάξει και αν ναι προς ποια κατεύθυνση;

Απ. Το πλαίσιο οποιασδήποτε λύσης έχει προσδιοριστεί ξεκάθαρα από τα Ηνωμένα Έθνη, δηλαδή μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Ελπίζω ότι θα αλλάξει η δυναμική των διαπραγματεύσεων. Κατά πρώτο, μακριά από πολυάριθμες και τεχνικές συναντήσεις επί μακρότερο χρονικό διάστημα και προς μια συντονισμένη χρονική περίοδο αφιερωμένη σε συναντήσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και με τις εγγυήτριες δυνάμεις διαθέσιμες για συζήτηση όποτε κριθεί κατάλληλο. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο να δούμε έργα αποκατάστασης μνημείων θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ως πηγή ενότητας και όχι διαίρεσης. Η δουλειά της Επιτροπής Αγνοουμένων είναι ένα μοντέλο καλής δικοινοτικής συνεργασίας στην πράξη. Έχω εντυπωσιαστεί από ένα κομμάτι δουλειάς που έχει γίνει στη νεκρή ζώνη που προωθεί την ειρήνη και το διάλογο, όπως το Κέντρο Κοινοτικών Μέσων Επικοινωνίας Κύπρου.

Ερ. Βλέπετε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου να συμβάλλουν προς στην κατεύθυνση λύσης;

Απ. Ναι. Οι φυσικοί πόροι της Κύπρου είναι ασφαλώς σημαντικοί πόροι για όλους τους Κυπρίους. Ο αναμενόμενος σημαντικός πόρος ενέργειας θα είναι πολύ ωφέλιμος για την οικονομία της Κύπρου και την ενεργειακή της ασφάλεια. Μόνο ως ένα επανενωμένο νησί μπορεί η Κύπρος να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτούς τους πόρους και να εκπληρώσει στο ακέραιο τις δυνατότητες που της προσφέρουν. Οι φυσικοί πόροι μπορούν να παράσχουν πραγματική αυτοπεποίθηση και ασφάλεια για μια ανεξάρτητη ενωμένη Κύπρο.

Ερ. Κάνετε συχνά αναφορές στο ρόλο που θα μπορούσε να παίξει προς την κατεύθυνση οικοδόμησης εμπιστοσύνης η κοινωνία των πολιτών. Τι παραδείγματα έχετε κατά νου και κατά πόσο υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω στήριξη ή προώθηση του έργου οργανώσεων πολιτών;

Απ. Όταν επισκέπτομαι την Κύπρο όλες οι κοινότητες μου λένε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην πολιτική και όχι στους πολίτες. Η πρόκληση είναι να κάνουμε τον κόσμο της Κύπρου τον ηγέτη της προσπάθειας για λύση και να μην αναθέτουμε τη λύση μόνο στους πολιτικούς.

Ερ. Ποιο είναι το επίπεδο συμμετοχής και ενδιαφέροντος από την κυπριακή κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου στις υποθέσεις σχετικά με το Κυπριακό; Από τη νεότερη γενιά πιο συγκεκριμένα;

Απ. Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για συμμετοχή σε συνδέσμους συγχωριανών και κοινοτικές ομάδες, όπως και σε πολιτικές οργανώσεις. Ωστόσο, η ανάμιξη των νεότερων γενεών σε τέτοια θέματα είναι μια πρόκληση, κάτι που ισχύει και για τους μη-Κυπρίους νέους. Δυστυχώς μοιάζει όντως να υπάρχει μία αδιαφορία από τις νεότερες γενιές ως προς την προοπτική επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Ερ. Είστε ικανοποιημένος από τη θέση και τις ενέργειες της βρετανικής Κυβέρνησης αναφορικά με το Κυπριακό; Πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα ρόλος για τη Βρετανία στη διαδικασία επίλυσης και ποιος πρέπει να είναι αυτός ακριβώς;

Απ. Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε λύση και έχουμε ένα νησί στην Ευρώπη που είναι διαιρεμένο και έχει τουρκικά στρατεύματα στο έδαφός του δεν μπορεί να με ικανοποιεί. Η Βρετανία έχει ένα συνεχή ρόλο ως εγγυήτρια δύναμη και μαζί με την ΕΕ να αναζητήσει μία δίκαιη και έντιμη λύση. Η Βρετανία διατηρεί, επίσης, μια σημαντική σχέση με την Τουρκία, την οποία χρειάζεται να αξιοποιήσει σωστά προς το καλύτερο συμφέρον της Κύπρου. Τους επόμενους μήνες θα περίμενα από τη βρετανική Κυβέρνηση να ασκήσει πίεση επί της Τουρκίας για να δημιουργηθούν οι συνθήκες λύσης, να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις όπως τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με την Αμμόχωστο και τους αγνοούμενους.

Ερ. Τι λέτε στον κόσμο και στους αξιωματούχους στην Κύπρο που αποδίδουν στη βρετανική Κυβέρνηση και το κατεστημένο μεροληπτική στάση υπέρ της Τουρκίας;

Απ. Η βρετανική Κυβέρνηση είναι βασικός στρατηγικός σύμμαχος της Τουρκίας, ιδίως σε ό,τι αφορά το εμπόριο και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και στηρίζει την αίτηση της Άγκυρας για ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο, μια τέτοια σχέση προσφέρει μια θετική ευκαιρία να διασφαλιστεί ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί προτεραιότητα.

Ερ. Ποιος είναι ο ρόλος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο της οποίας ηγείστε και ποια τα σχέδιά σας για το εγγύς μέλλον; Ασχολείστε και με άλλα θέματα εκτός του Κυπριακού;

Απ. Η Διακομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα για την Κύπρο υπάρχει για να προωθεί τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου. Προσφέρει μία χρήσιμη πλατφόρμα για την ενίσχυση της κατανόησης και της φιλίας των Βρετανών κοινοβουλευτικών για την Κύπρο. Η διαρκής αποστολή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η επίλυση του Κυπριακού συνιστά βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και έχουμε τακτικές συναντήσεις με Υπουργούς προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, επιθυμούμε να στηρίξουμε την κοινωνία των πολιτών από όλες τις κοινότητες στην Κύπρο και να δούμε τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα να έχει ρόλο στην ενθάρρυνση των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κοινοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη σε ένα επανενωμένο νησί.

Ερ. Ποια πιστεύετε ότι είναι ότι τα συστατικά που λείπουν για μια λύση;

Απ. Πρώτο θα έλεγα το διεθνές ενδιαφέρον για μια λύση, π.χ. το να καταστήσουν οι ΗΠΑ το Κυπριακό προτεραιότητα θα είχε σημαντικό αντίκτυπο. Δεύτερο, χρειάζεται μια πιο δυνατή φωνή από την κοινωνία των πολιτών. Τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι να πιέσουν για πρόοδο. Τρίτο, η Τουρκία πρέπει να επιδείξει τη βούληση να σεβαστεί πλήρως την αυτοδιάθεση της Κύπρου. Τέταρτο, χρειάζονται νέες δυναμικές συντονισμένες συζητήσεις μεταξύ των Κυπρίων ηγετών επί μια καθορισμένη χρονική περίοδο με τις εγγυήτριες δυνάμεις διαθέσιμες για συμβολή όταν απαιτείται.

Ερ. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς την Τουρκία και τον κ. Έρογλου;

Απ. Η διαίρεση της Κύπρου και η διατήρηση τουρκικών στρατευμάτων στο νησί είναι απαράδεκτη και μη-βιώσιμη. Καθώς η Τουρκία σωστά κοιτάζει να ενδυναμώσει τη σχέση της με την ΕΕ πρέπει να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες και τα ψηφίσματα και να άρει την επιρροή και τον έλεγχό της από τη βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα