ΓΓ ΑΚΕΛ: Χάθηκαν τέσσερις μήνες για πειραματισμούς

15:16 8/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Χάθηκαν τέσσερις μήνες για πειραματισμούς στο Κυπριακό, ενώ υπήρχε η οδός της έναρξη συνομιλιών στη βάση των δύο ανακοινωθέντων Χριστόφια – Ταλάτ δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, που διατύπωσε τη θέση ότι η Κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα επιμένουν για λόγους τακτικής σε μια από την αρχή καταδικασμένη προσπάθεια.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως όσον αφορά το θέμα των κατεχόμενων περιουσιών είπε ότι κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έγινε ανταλλαγή απόψεων,

τέθηκαν ενώπιον του σώματος διάφορες προτάσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, ακούστηκαν οι απόψεις της νομικής υπηρεσίας και η συζήτηση θα συνεχισθεί στις 24 Ιανουαρίου σε νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Αναφορικά με τις προσπάθειες για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η τουρκική πλευρά έχει απορρίψει το τελικό προσχέδιο που κατέθεσε η δική μας πλευρά.

Ο κ. Κυπριανού αφού ανέφερε ότι για το ΑΚΕΛ η απόρριψη δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά ήταν αναμενόμενη εξέλιξη, πρόσθεσε ότι παρατηρεί μετά λύπης ότι παρήλθαν τέσσερις μήνες, που μπήκαμε με δική μας επιλογή σε μια διαδικασία, ενώ γνωρίζαμε από την αρχή ότι θα οδηγούσε σε αυτή την κατάληξη.

Διευκρίνισε πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων.

«Έχουμε χάσει τέσσερις ολόκληρους μήνες επιχειρώντας να πετύχουμε κάτι, το οποίο όπως προειδοποίησε το ΑΚΕΛ από την αρχή, ήταν ανέφικτο», συνέχισε ο κ. Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως τέσσερις μήνες μετά προσπαθούμε και πάλι με μια διαδικασία, που για εμάς είναι καταδικασμένη από την αρχή να αποτύχει, να κινηθούμε, για λόγους τακτικής με ένα συγκεκριμένο τρόπο.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε στη συνέχεια ότι προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η δημιουργία δεδομένων, τα οποία να επιτρέπουν να φθάσουμε σε συμφωνία, σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό, ξεκαθαρίζοντας πως σίγουρα δεν εννοεί την οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά συμφωνία η οποία θα βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο και τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού.

Περαιτέρω παρατήρησε ότι οι προτάσεις που υποβλήθηκαν δεν στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση και ανέφερε ότι ζητήθηκε να συνέλθει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο για να ξεκαθαριστούν όλα αυτά τα ζητήματα και ορίστηκε συνεδρία για την 24η Ιανουαρίου.

Ο κ. Κυπριανού είπε στη συνέχεια ότι «θα πρέπει επιτέλους ο καθένας από εμάς να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι του τόπου και του λαού μας».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ να έρχεται στην Κύπρο με έγγραφα, ο κ. Κυπριανού είπε πως «δεν γνωρίζει τι θα φέρει μαζί του ο κ. Ντάουνερ», ωστόσο όπως είπε γνωρίζει τι σκέφτεται να πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι όλες οι ενέργειες και προσπάθειες μας πρέπει να συνηγορούν σε διευκόλυνση του στόχου της επίτευξης λύσης στο Κυπριακό, διατύπωσε ξανά τη θέση ότι χάθηκαν τέσσερις μήνες σε πειραματισμούς.

Ερωτηθείς εάν χάθηκαν τέσσερεις μήνες σε πειραματισμούς με ευθύνη της δικής μας πλευράς, ο κ Κυπριανού ανέφερε πως το ΑΚΕΛ προειδοποίησε ότι εάν μπαίναμε στη διαδικασία όπως την ήθελαν ο Πρόεδρος και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, εδώ θα καταλήγαμε».

Ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι την ευθύνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό έχει η τουρκική πλευρά, καθώς αυτή είναι η πλευρά που δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή συζητήσεων επί του συμφωνημένου πλαισίου, ανέφερε ότι ταυτόχρονα με το στόχο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, πρέπει να στοχεύσουμε και στην ανάδειξη της τουρκικής αδιαλλαξίας και όχι να επωμιζόμαστε ευθύνες που δεν μας ανήκουν.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι θα μπορούσαμε κάλλιστα να πάμε σε συνομιλίες στηριζόμενοι στα δύο κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ (Μάη και του Ιούλη του 2008» και στην ερμηνεία που αποδίδει στα θέματα κυριαρχίας ο ίδιος ο ΟΗΕ, μέσα στο έγγραφο που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ.

Εάν ακολουθείτο η προτεινόμενη από το ΑΚΕΛ οδός, η τουρκική πλευρά θα είχε τη δυσκολία να αποστασιοποιηθεί από τη δική μας πρόταση αφού αυτή θα είχε τη στήριξη του ΟΗΕ, ανέφερε καταλήγοντας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ..

Keywords
Τυχαία Θέματα