“Αναδίπλωση” ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ και αναβολή για την κύρια κατοικία

16:51 7/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οπισθοχώρηση και αναβολή από Επ. ΝομικώνΑναβάλλεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης για προστασία της κύριας κατοικίαςΤακτικισμοί και εκατέρωθεν βολές συμπολίτευσης – αντιπολίτευσηςΠου ρίχνεται πλέον το βάρος για προστασία των δανειοληπτών

Στις «ελληνικές καλένδες» εκτός συγκλονιστικού απροόπτου παραπέμπεται η πρόταση νόμου για προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, την οποία εδώ και ένα χρόνο προωθούν ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ. Η

Επιτροπή Νομικών της Βουλής αποφάσισε, εν μέσω τατικισμών και έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, ότι η συζήτηση επί της ενοποιημένης πρότασης νόμου δεν ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα μετά από ψηφοφορία να αναιρέσει προηγούμενη απόφαση της για παραπομπή της πρότασης ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος την Πεμπτη (10/04)

Τακτικισμοί και…κανονισμός λειτουργίας

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Νομιών σημαδεύτηκε από έντονους πολιτικούς τακτικισμούς αλλά και αντιπαραθέσεις σε ότι αφορά τον κανονισμό λειτουργίας της Βουλής. Η δε παρουσία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου υπήρξε καταλυτική ως προς τις εξελίξεις καθότι σχηματίστηκε πλειοψηφία υπέρ της άποψης του κυβερνώντος κόμμματος για αναβολή.

Η θέση ΑΚΕΛΕΔΕΚ για κατάθεση τριών τροπολογιών (θέση που εκφράστηκε δημόσια μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής) υπήρξε το κλειδί για ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ να περάσουν την απόφαση τους για αναβολή. Ουσιαστικά η σύγκληση της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Νομικών για να εξετάσει τις τρεις τροπολογίες υπήρξε το καλύτερο «όπλο» στα χέρια των δύο κομμάτων για να περάσουν την άποψη του για αναβολή.

Το ΑΚΕΛ αντιλαμβανόμενο τις εξελίξεις προσπάθησε από το πρωί να αλλάξει τα δεδομένα με τον βουλευτή Άριστο Δαμιανού να ισχυρίζεται ότι δεν θα κατατεθούν τροπολογίες σε μια πολιτική τακτική να μην ανοίξει ξανά ο φάκελλος και να δοθεί δικαίωμα αναβολής λόγω μη περάτωσης της συζήτησης. Το κόμμα της αντιπολίτευσης ωστόσο άργησε να αντιληφθεί τα δεδομένα και έτσι με πλειοψηφία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε ότι το θέμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Συνέχεια στη σύσκεψη Αρχηγών…

Το ΑΚΕΛ αν και βρέθηκε προ τετελεσμένων λόγω «λανθασμένων» κατά τον γράφοντα χειρισμών επέμεινε στη θέση του και ετοιμάζεται για νέα μάχη ενώπιον της σύσκεψης Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων την Πέμπτη (10/04). Συγκεκριμένα η Εζεκία Παπαιωάννου έχοντας στο πλευρό της την ΕΔΕΚ καταγγέλλει παραβιάση του κανονισμού της Βουλής και θα θέσει θέμα καταστρατήγησης του στην πρωινή σύσκεψη της Πέμπτης.

Θα ζητήσει μάλιστα παρέμβαση του Προέδρου του σώματος Γιαννάκη Ομήρου, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του onlycy, μια ανατροπή των εξελίξεων θεωρείται απομακρυσμένη περίπτωση αφού το άτυπο σώμα της Σύσκεψης δεν μπορεί να ανατρέψει αποφάσεις θεσμοθετημένης επιτροπής του Κοινοβουλίου…

Στο επίκεντρο ο διαμεσολαβητής…

Τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΔΗΚΟ, προωθώντας την απόφαση τους για αναβολή υπογράμμισαν ότι τάσσονται ΥΠΕΡ της διασφάλισης της κύριας κατοικίας με την υπογράμμιση όμως ότι η αντιμετώπιση του θέματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποσπασματική γιατί θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. Όπως έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής, αυτό που προέχει και αυτό που θα κυνηγήσουν τα δύο αυτά κόμματα είναι η πιστή τήρηση των οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας προς τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα για την αναδιάρθρωση προβληματικών ή μη εξυπηρετούμενων δανείων, εν αναμονή πάντα της κατάθεσης από την κυβέρνηση ολοκληρωμένου νομοσχεδίου (μνημονιακή δέσμευση) για την αφερεγγυότητα.

Επίσης βάρος θα δοθεί στην επέκταση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων το τραπεζικού διαμεσολαβητή ώστε να δοθούν πολλές εναλλακτικές στους δανειζόμενους προτού να βρεθούν ενώπιον του φάσματος για εκποίηση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους. Τέλος το ΔΗΚΟ αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για αλλαγή των παραμέτρων υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε ότι αφορά την ουσία ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής έδωσε το στίγμα της θέσης του κόμματος αναφέροντας ότι νομοθεσίες που ψηφίζονται προεκλογικά (υπενθυμίζεται ότι το Μάιο θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές) δημιουργούν προβήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα