Πρώτη εβδομάδα Διαστήματος της Λευκωσίας

15:33 7/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Την πρώτη Εβδομάδα Διαστήματος διοργανώνουν ο Δήμος Λευκωσίας και ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης του Διαστήματος, από τις 7 μέχρι τις 13 Απριλίου.

Στη διάρκεια της εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με θέμα το διάστημα, την εξερεύνηση και την ανάπτυξη του και εφαρμογές διαστημικών τεχνολογιών.

Όπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε επιστήμονες, ερευνητές και επενδυτές, όσο και στη νεολαία, τα παιδιά και το ευρύ κοινό.

Οι

πολίτες θα έχουν την ευκαιρία μέσα από τις εκδηλώσεις της «1ης Εβδομάδας Διαστήματος της Λευκωσίας» να γνωρίσουν ένα σχετικά νέο για τον τόπο μας αντικείμενο, και τις προοπτικές που δημιουργεί για την οικονομία και την κοινωνία μας, αλλά και να συμμετέχουν σε ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες γύρω από αυτό, ανέφερε ο Δήμαρχος Λευκωσίας.
Ταυτόχρονα, είπε,δίνεται η ευκαιρία σε ομάδες επιστημόνων να εμπλακούν στη δημιουργία καινοτομικών προτάσεων για την αντιμετώπιση προκλήσεων της έρευνας του διαστήματος και προβλημάτων της γης.

Η στήριξη του Δήμου, είπε ο κ. Γιωρκάτζης, υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας υποδομών που θα παρέχουν ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες αλλά και σε φτασμένους ειδικούς για δημιουργική και αποδοτική απασχόληση στον τόπο τους, καθώς και υποδομών που θα ενισχύσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης μιας εξωστρεφούς επιστημονικής και καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας, μέσω της δικτύωσης με κέντρα του εξωτερικού και εξαγωγής Κυπριακών προϊόντων γνώσης και καινοτομίας.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) Γιώργος Δανός είπε ότι σκοπός αυτής της Εβδομάδας Διαστήματος είναι να ενημερωθεί το κοινό για την εξερεύνηση και τεχνολογίες του διαστήματος, και τα οφέλη που μπορεί να φέρει στην καθημερινότητα μας, κυρίως όμως να αναδειχθεί ο εποικοδομητικός ρόλος που μπορεί να έχει η Κύπρος και οι επιστήμονες της στην ώθηση των ορίων των νέων επιστημονικών και τεχνολογικών συνόρων – αυτών του διαστήματος, τα οποία μπορούν να επιφέρουν τεράστια οφέλη στην ενδυνάμωση και διαφοροποίηση της τεχνολογίας, ανταγωνιστικότητας και οικονομίας της Κύπρου.

Ο κ. Δανός είπε ότι στο πλαίσιο της πρώτης Εβδομάδας Διαστήματος θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε σχολεία, με θέμα τις διαστημικές τεχνολογίες, ενώ έχουν προγραμματιστεί και ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες όπως ο Επίκουρος Καθηγητής Κωνσταντίνος Σκορδής, που πρωτοπορεί στο συναρπαστικό, καινοτόμο ερευνητικό θέμα της Σκοτεινής Ύλης και Ενέργειας. Επίσης, θα υπάρξουν προβολές ντοκιμαντέρ, διασκεδαστικά επιστημονικά πειράματα, ακόμα και κινηματογραφικές βραδιές.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί πάρτι στη Μακαρίου στο οποίο όλοι καλούνται να ντυθούν με φουτουριστικές και διαστημικές ενδυμασίες.

Στην κορυφή των εκδηλώσεων βρίσκεται η επίσκεψη του Ρώσου Κοσμοναύτη Αλεξάντερ Βολκόβ (που έχει ρεκόρ παραμονής στο διάστημα) στη Λευκωσία και ο Διαγωνισμός NASA Space Apps – Λευκωσία, δηλαδή ο Διεθνής Διαγωνισμός Διαστημικών Εφαρμογών της NASA, που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Σαββατοκύριακο 12-13 Απριλίου.

Οι εκδηλώσεις της «1ης Εβδομάδας Διαστήματος της Λευκωσίας» φέρουν τη σφραγίδα οργανισμών με τεράστια διεθνή εμβέλεια, όπως η ΝASA, η Roscosmos και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ESA (European Space Association).

Keywords
Τυχαία Θέματα