Αλογίσιο κρέας στη Βουλγαρία και αφλατοξίνες στην Κροατία

13:26 22/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κρέας αλόγου εντοπίστηκε σε κατεψυγμένα λαζάνια, τα οποία ελέγχθηκαν από εξειδικευμένα εργαστήρια στη Γερμανία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (BFSA) της Βουλγαρίας. Δύο από τα δείγματα που ελήφθησαν από ποσότητα 86 κιλών του κατεψυγμένου προϊόντος διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικά ως προς την ένδειξη ύπαρξης κρέατος αλόγου, κατά 80% και κατά 50% αντίστοιχα, τονίζει η Υπηρεσία.

Τα δείγματα αναλύθηκαν από εργαστήριο του Ινστιτούτου Υπηρεσίας Ποιότητας Τροφίμων στο Βερολίνο και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες βουλγαρικές αρχές για την καταστροφή της ποσότητας

που περιείχε κρέας αλόγου.
Εξάλλου, σήμερα, η BFSA απέστειλε πέντε δείγματα άλλων προϊόντων για ανάλυση σε ευρωπαϊκά εργαστήρια. Τις τελευταίες δέκα ημέρες, 30 δείγματα ελήφθησαν και εστάλησαν στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς της BFSA για έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη κρέατος αλόγου σε 30 βουλγαρικά προϊόντα και όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά.

Η BFSA θα αποστείλει επιπλέον 100 δείγματα για ανάλυση, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο το διατροφικό σκάνδαλο έχει εξαπλωθεί στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Εξάλλου, στην Κροατία η γαλακτοκομική εταιρεία Dukat προχωρεί στη διακοπή της προμήθειας γάλακτος από 180 φάρμες σε όλη την Κροατία, έπειτα από την εμφάνιση αφλατοξίνης στο γάλα.

“Τα επίπεδα αφλατοξίνης που ανιχνεύθηκαν σε δείγματα που ελήφθησαν από τις 180 φάρμες ήταν υψηλότερα από τα επιτρεπτά και γι` αυτόν τον λόγο η Dukat σταματά την προμήθεια από τις συγκεκριμένες μονάδες, σε μια προσπάθεια να εγγυηθεί την ασφάλεια των προϊόντων που διαθέτει στην εγχώρια αγορά, αλλά και στις χώρες που εξάγει τα προϊόντα της”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.
Η εταιρεία τονίζει ότι θα επαναλάβει την προμήθεια γάλακτος μόνο όταν οι φάρμες παρέχουν γάλα, στο οποίο δεν ανιχνεύεται αφλατοξίνη ή κάποια άλλη τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ασφάλεια των προϊόντων.

Η Dukat προμηθεύεται περίπου το 4% της συνολικής ημερήσιας ποσότητας γάλακτος που χρησιμοποιεί για την παρασκευή των προϊόντων της (24.000 λίτρα ημερησίως) από αυτές τις φάρμες. Πρόσφατα, η εταιρεία προχώρησε στην απόσυρση των προϊόντων της από την κροατική αγορά έπειτα από την ανίχνευση αφλατοξίνης. Το ίδιο συνέβη και σε γειτονικές χώρες, όπως η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα