Την αρμοδιότητα των διαπραγματεύσεων στο «υπεξ» μελετούν στα κατεχόμενα

12:01 22/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για ριζικές αλλαγές στην τουρκοκυπριακή πλευρά σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό κάνει λόγο η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα Κίπρις Ποστασί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υψηλόβαθμη πηγή της Τουρκικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι γεννήθηκε η ανάγκη αλλαγής του διαπραγματευτή «ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής», σημειώνοντας ότι εδώ και χρόνια τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό από τ/κ πλευράς διεξάγει ο εκάστοτε «πρόεδρος».

Απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου, προστίθεται στο δημοσίευμα, ο «πρωθυπουργός» Ιρσέν Κιουτσιούκ είπε ότι στο μοντέρνο κόσμο τέτοιου είδους βήματα

είναι συζητήσιμα και γιατί να μην συζητηθούν και στη «βόρεια Κύπρο». Σημείωσε δε ότι σε ολόκληρο τον κόσμο παρόμοιες διαδικασίες διαπραγματεύσεων διεξάγονται από τα Υπουργεία Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της εποχής και τον κόσμο που αλλάζει, στο ψευδοκράτος δεν αποκλείεται να συζητηθεί σε νομικό επίπεδο να γίνει μια τέτοιου είδους αλλαγή.

Ανέφερε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις είναι άκαρπες και αυτό φαίνεται. «Είναι ανάγκη της Δημοκρατίας να συζητηθεί σε ποιον θα δοθεί η αρμοδιότητα των διαπραγματεύσεων ώστε να μην μείνουμε εκτός των βελτιώσεων και αλλαγών στο κόσμο και για να μπορέσουν να προχωρήσουν πιο εποικοδομητικά οι διαπραγματεύσεις».

Όπως γράφει η Κίπρις Ποστασί, το πράσινο φως για μια τέτοιου είδους αλλαγή δόθηκε πρώτα από τον υποψήφιο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος έχει δηλώσει πως σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, ο ίδιος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις ως Πρόεδρος κράτους, αλλά θα δώσει την αρμοδιότητα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν γίνει αυτή η αλλαγή, προστίθεται, αυτό θα επηρεάσει με δραστικό τρόπο παρόμοιες αλλαγές και στο ψευδοκράτος.

Φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του «βουλευτή» του κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, που τίθεται υπέρ της ανάληψης της αρμοδιότητας του διαπραγματευτή στο Κυπριακό από το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, αλλά και του δικηγόρου Μουσταφά Σιενέρ που εφιστά την προσοχή στην ανάγκη νομικών τροποποιήσεων του «συντάγματος» για να γίνει κάτι τέτοιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα