Άλλος ένας νεκρός, ο τέταρτος, από τα επεισόδια στην Τουρκία

19:15 12/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Ετχέμ Σαρίσιουλουκ έχασε τη μάχη για τη ζωή μετά τον τραυματισμό του στην πλατεία Κιζιλάι της Άγκυρας, θέατρο συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών για το πάρκο Γκεζί και της αστυνομίας.

Το θάνατό του ανακοίνωσε ο μεγαλύτερος αδερφός του Μουσταφά Σαρίσιουλουκ. Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο από τότε που ξεκίνησαν στην Τουρκία οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι συγκρούσεις με την αστυνομία, εδώ και δύο περίπου εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Μουσταφά, οι γιατροί ανακοίνωσαν στην οικογένεια ότι ο Ετχέμ είναι κλινικά νεκρός. Είχε τραυματιστεί στον κεφάλι, η κατάστασή του δεν του επέτρεπε να υποβληθεί σε επέμβαση και νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης, όπως γράφει η Χουριέτ.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Καζίμ Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι στον εγκέφαλο του Ετχέμ εντοπίστηκε τμήμα κανονικής σφαίρας κι αυτό έχει καταγραφεί στην έκθεση της τομογραφίας. Υπάρχουν, πρόσθεσε, και φωτογραφίες που δείχνουν πως το θύμα πυροβολήθηκε από αστυνομικό και κατηγόρησε την αστυνομική διεύθυνση Άγκυρας ότι γνωρίζει ποιός είναι ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε αλλά τον κρύβει.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δικηγόρων

Στο μεταξύ χιλιάδες δικηγόροι πραγματοποίησαν σήμερα πορείες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας για τις συλλήψεις 49 συναδέλφων τους επειδή υποστήριζαν τους διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί. Στην Κωνσταντινούπολη, οι δικηγόροι έκλεισαν την είσοδο του δικαστηρίου της πόλης και φώναζαν συνθήματα όπως «Παντού είναι Ταξίμ, παντού υπάρχει αντίσταση», «Ώμο με ώμο ενάντια στον φασισμό», κ.ά. Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εκατοντάδες δικηγόροι και στην Άγκυρα.

Σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικοί

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, τρεις αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων που είχαν ασκήσει βία εναντίον νεαρών που κάθονταν στην προκυμαία της Σμύρνης την περασμένη Κυριακή, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα σήμερα.

Ενας εξ αυτών είχε αρπάξει από τα μαλλιά νεαρή που περπατούσε δίπλα στη θάλασσα, την ώρα που οι αστυνομικοί με λοστούς και ασκώντας βία ήθελαν να απωθήσουν τους άλλους νεαρούς που κάθονταν στην προκυμαία και δεν ήταν συγκεντρωμένοι. Το σχετικό βίντεο και οι φωτογραφίες έκαναν το γύρο της χώρας προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Το τουρκικό ΥΠΕΣ διόρισε για το περιστατικό ειδικό επιθεωρητή, ο οποίος τους έθεσε αρχικά σε «παθητικό καθήκον» και σήμερα σε διαθεσιμότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα