Εξορθολογισμό ισολογισμού μέσω Bank of Cyprus Holdings, επιδιώκει η Τρ. Κύπρου

18:19 12/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στη δημιουργία της Bank of Cyprus Holdings, μιας ανώνυμης εταιρείας επενδύσεων που θα αναλάβει τις μη τραπεζικές εργασίες του συγκροτήματος, προχωρά η Τράπεζα Κύπρου σε μια προσπάθεια να εξορθολογίσει τον ισολογισμό της και να στηρίξει περαιτέρω την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Υψηλόβαθμες πηγές της νέας Διοίκησης του μεγαλύτερου τραπεζικού

συγκροτήματος στην Κύπρο, σημειώνουν την ίδια ώρα η Τράπεζα θα προχωρήσει και στη δημιουργία ενός Real Estate Fund που θα αναλάβει να διαχειριστεί τα 250 ακίνητα της τράπεζας στην Ελλάδα.

Στόχος και σκοπός της ηγεσίας είναι να μην μειωθούν οι αξίες του ισολογισμού και να λειτουργήσει ορθολογικά και σωστά η τράπεζα για να μπει ξανά γρήγορα στην κοινωνία, έχοντας ταυτόχρονα ως πρώτιστο μέλημα την σταθεροποίηση της τράπεζας μετά τις αποφάσεις της 25ης Μαρτίου και την μετατροπή ποσοστού των ανασφάλιστων καταθέσεων σε κεφάλαιο, του γνωστού κουρέματος των καταθέσεων.

Ταυτόχρονα, τα ίδια στελέχη στέλλουν μήνυμα αισιοδοξίας ότι ο κόσμος θα εκπλαγεί το πρώτο τρίμηνο του 2014 από την ορθολογική λειτουργία και στήσιμο της τράπεζας. Θα νοιώθουν όλοι ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι ένα ίδρυμα που πηγαίνει μπροστά, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, με την δημιουργία της Bank of Cyprus Holdings, η Τράπεζα θα επικεντρωθεί στις καθαρά τραπεζικές εργασίες μέσω του διαχωρισμού των αμιγώς τραπεζικών εργασιών με τις μη τραπεζικές εργασίες, καθώς, όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, “οι χειρότεροι διαχειριστές των μη τραπεζικών εργασιών είναι οι τραπεζικοί”.

Η εταιρεία Holdings, όπως διευκρινίστηκε, μπορεί αρχικά να λειτουργεί ως τμήμα της Τράπεζας (division) ενώ μπορεί να μην έχει αρχικά ή να μην αποκτήσει ποτέ νομική μορφή.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται πως θα αντιμετωπιστεί η συγκέντρωση που παρατηρείται σε μερικούς μεγάλους πελάτες, καθώς και η συγκέντρωση που παρατηρείται σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας και ειδικότερα στον τομέα των ακινήτων.

Πάντως, η διεύθυνση διαβεβαιώνει ότι η Τράπεζα δεν θα προβεί σε πωλήσεις ακινήτων με αποτέλεσμα την πίεση στις τιμές, κάτι που εξάλλου θα επιδράσει αρνητικά και στο κεφάλαιο της τράπεζας. “Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κτυπήσουμε με τον ντουφέκι το πόδι μας”, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Το Real Estate Fund με τη σειρά θα κληθεί να διαχειριστεί τα ακίνητα στην Ελλάδα. “Επειδή είναι αδύνατο η ηγεσία της τράπεζας να διαχειριστεί 250 ακίνητα που διαθέτει η τράπεζα στην Ελλάδα θα συσταθεί ένα Real Estate Fund με νομική μορφή το οποίο θα απορροφήσει όσο το δυνατό συντομότερα όλα τα ακίνητα στον ελληνικό χώρο”, αναφέρθηκε, ενώ θα επιδιωχθεί η συμμετοχή άλλων επενδυτών ή όπως το ίδιο Fund προχωρήσει σε δανεισμό.

Αισιόδοξα τα μηνύματα για τις μεγάλες κυπριακές επιχειρήσεις, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η, η Τράπεζα προγραμματίσει να στηρίξει τη συνέχιση των εργασιών των μεγάλων πελατών της, ενώ ήδη προωθείται η ενοποίηση του κομματικού της Λαϊκής, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των ημερών.

Ταυτόχρονα, η Διεύθυνση προγραμματίζει να προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις δανείων υπό την προϋπόθεση πως η τράπεζα θα συμμετέχει στα μελλοντικά κέρδη.

Δόθηκε ως παράδειγμα η παραχώρηση περιόδου χάριτος τριών ετών με αποπληρωμή μόνο τόκων. Υπογραμμίστηκε όμως ότι με την άνοδο των αξιών των ακινήτων η τράπεζα θα συμμετέχει στα κεφαλαιουχικά κέρδη του πελάτη. Διευκρινίστηκε ότι η Τράπεζα δεν θα επεμβαίνει στη διαχείριση της εταιρείας, αλλά θα πρέπει να έχει επιλογή είσπραξης ή αγοράς.

Σε σχέση με το προσωπικό, αναφέρθηκε ότι οι σχεδιασμοί για μείωση προσωπικού βρίσκονται εν εξελίξει και ότι ο όλος σχεδιασμός θα πρέπει να γίνει γρήγορα.

Όσον αφορά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, η ηγεσία της Τράπεζας βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής του συμβουλευτικού οίκου, από τους πέντε μεγαλύτερους οίκους στον κόσμο, που θα διενεργήσει το όλο έργο.

Εξάλλου, σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε σχέση με το δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι την πρώτη εβδομάδα Ιουλίου θα κλείσουν 20 υποκαταστήματα και στις επόμενες εβδομάδας θα κλείσουν άλλα δέκα ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της τράπεζας.

Αναφορικά με τις εργασίες της Τράπεζας στο εξωτερικό, τα υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη ανέφεραν ότι η θυγατρική της τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι προς πώληση. Το ίδιο ωστόσο δεν ισχύει για την Uniastrum και τις εργασίες στην Ουκρανία, οι οποίες θα πωληθούν, διότι η Τράπεζα δεν έχει πολυτέλεια να τις διατηρεί στο ενεργητικό της.

Παρεγηξημένος ο ELA

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι έχει παρεξηγηθεί ο ELA, καθώς πρέπει να θεωρείται ως μια κατάθεση. Ταυτόχρονα εξέφρασαν αισιοδοξία ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής της παραχώρησης ρευστότητας εάν γίνουν σωστά όλες οι ενέργειες εξορθολογισμού της τράπεζας

Keywords
Τυχαία Θέματα