Γερμανία: Πτώση του ZEW

Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία, που καταρτίζει το ινστιτούτο ZEW με έδρα το Μανχάιμ, μειώθηκε τον Απρίλιο περισσότερο από τις προβλέψεις των οικονομολόγων, δείχνοντας ότι θα είναι μάλλον δύσκολο να αποκτήσει δυναμική η ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο δείκτης ZEW, ο οποίος αφορά στην πρόβλεψη των οικονομικών εξελίξεων

έξι μήνες πριν, μειώθηκε στις 36,3 μονάδες από 48,5 μονάδες τον Μάρτιο, που ήταν το υψηλό επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μία υποχώρηση στις 41 μονάδες. Το επιχειρηματικό κλίμα εξασθένησε τον Μάρτιο, εν μέσω νέων ανησυχιών για την κρίση κρατικών χρεών και την ύφεση στην Ευρωζώνη, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας.

Παρά το γεγονός αυτό, η γερμανική οικονομία θεωρείται ότι πιθανότατα επανήλθε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, μετά τη συρρίκνωση κατά 0,6% που σημείωσε στο τελευταίο τρίμηνο του 2012. «Τα στοιχεία δεν είναι συντριπτικά, αλλά πολλά πράγματα συνηγορούν στο ότι η γερμανική οικονομία έχει περάσει τον πάτο. Η ανάπτυξη δεν ήταν πολύ ισχυρή στο πρώτο τρίμηνο, αλλά θα σταθεροποιηθεί στην πορεία του έτους», δήλωσε ο κ. Γενς Κράμερ, οικονομολόγος στην τράπεζα NordLB στο Αννόβερο.

Ο Πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) κ. Γενς Βάιντμαν δήλωσε το Σάββατο ότι «δεν συμμερίζεται την απαισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας» και ότι δεν βλέπει την ανάγκη να αλλάξει τις προβλέψεις. Η Μπούντεσμπανκ προβλέπει ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 0,4% εφέτος, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 0,5%.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα