ΑΚΕΛ: Προειδοποιεί ότι θα καταψηφίσει τα νομοσχέδια για το Συνεργατισμό

14:23 4/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εάν οι πρόνοιες των νομοσχεδίων για το Συνεργατισμό παραμείνουν ως έχουν το ΑΚΕΛ κατά την αυριανή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής θα τα καταψηφίσει ανακοίνωσε ο ΓΓ του Κόμματος Αντρος Κυπριανού, ο οποίος έκανε λόγο για στοχευμένες επιθέσεις και αφόρητες πιέσεις στα ΔΣ των προς ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών για να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση.

Ο

ΓΓ του ΑΚΕΛ απηύθυνε επίσης έκκληση για τερματισμό των παρεμβάσεων από πολιτικά κόμματα και άλλους ώστε να ελέγξουν τα ΔΣ των τραπεζών και να λειτουργήσουν με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κυπριακής οικονομίας και τα συμφέροντα των ιδίων των οργανισμών.

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να σταματήσουν τα όποια παιγνίδια εξουσίας, όσοι επιχειρούν να παίξουν τέτοια παιγνίδια».

Ημικρατικοί Οργανισμοί

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από συνάντηση με Εκτελεστικό Συμβούλιο του Σωματείου “Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία», ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «προκαλεί πάρα πολλά ερωτηματικά ο στοχεύμενος τρόπος με τον οποίο γίνονται επιθέσεις ενάντια σε ημικρατικούς οργανισμούς, οι οποίοι έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κυπριακή κοινωνία και των οποίων η ιδιωτικοποίηση είναι υπό συζήτηση.

«Οι επιθέσεις ενάντια στη CYTA και την ΑΗΚ γίνονται πάρα πολύ στοχευμένα, χωρίς να παραγνωρίζεται ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν», είπε προσθέτοντας ότι επιμένει πως το κάθε τι πρέπει πρώτα να διερευνάται και μετά να συζητείται με υπεύθυνο τρόπο και όχι ανεύθυνα».

Συνεχίζοντας είπε ότι επιχειρείται η εφαρμογή αφόρητης πίεσης, η οποία κατά την άποψη του στοχεύει να εξυπηρετήσει το στόχο της προώθησης της ιδιωτικοποίησης αυτών των ημικρατικών οργανισμών και ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα αντισταθούμε σε αυτές τις μεθοδεύσεις».

Συνεργατισμός

Σε ό,τι αφορά τον Συνεργατισμό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θα επιμείνει σε μερικές προϋποθέσεις που πρέπει να περιληφθούν στη νομοθεσία η οποία θα εγκριθεί.

Διευκρίνισε ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την αξιολόγηση που έγινε επί των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού και την κατάληξη ότι η αναλογία στο μετοχικό κεφάλαιο του Συνεργατισμού θα είναι 99 προς 1.

«Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει σωστή αξιολόγηση ώστε να υπάρξει και σωστός καταμερισμός του μεριδίου που θα υπάρχει», είπε προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί ριζικά με την προοπτική διορισμού διοικητικών συμβουλίων από την Κυβέρνηση και επιμένει ότι θα πρέπει να εξασφαλισθεί ότι με την πάροδο του χρόνου ο Συνεργατισμός θα επιστρέψει στα χέρια των μελών του και ότι το κράτος δεν θα μπορεί να μεταβιβάσει τις μετοχές που θα έχει στους όποιους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες, είτε από την Κύπρο, είτε από το εξωτερικό.

Συνοψίζοντας ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ επιμένει ότι ο Συνεργατισμός πρέπει να διατηρήσει τον κοινωνικό χαρακτήρα το οποίο διαθέτει μέχρι σήμερα και δήλωσε βέβαιος ότι με το περιεχόμενο που έχουν προσδώσει η Κυβέρνηση και η Τρόικα στα συγκεκριμένα νομοσχέδια ο Συνεργατισμός θα χάσει το χαρακτήρα του και θα μετατραπεί σε άλλες 18 εμπορικές τράπεζες.

Ερωτηθείς πως θα τοποθετηθεί το κόμμα του στην αυριανή, επί των νομοσχεδίων ψηφοφορία, στη Βουλή, ο κ Κυπριανού είπε ότι «εάν επιμείνουν στο περιεχόμενο των νομοσχεδίων όπως έχουν ετοιμασθεί εμείς θα τα καταψηφίσουμε».

Βρετανικά και τουρκικά αεροσκάφη

Κληθείς να σχολιάσει το παραλίγο επεισόδιο των βρετανικών αεροσκαφών από το Ακρωτήρι με τουρκικά μαχητικά, ο κ. Κυπριανού αφού διευκρίνισε ότι δεν κατέχει πρόσθετη ενημέρωση πέραν των δημοσιευμάτων, παρατηρώντας ότι και η Τουρκία παραβιάζει τον Χώρο Ελέγχου Πτήσεων (FIR) της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι Βρετανικές Βάσεις στερούνται τέτοιου δικαιώματος.

Κατέληξε λέγοντας ότι στην περίπτωση ταιριάζει μια κυπριακή παροιμία την οποία απέφυγε να διευκρινίσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα