Πλησιάζει τον Άρη ο “Κομήτης του Αιώνα”

13:16 4/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στραμμένα στον πλανήτη Άρη θα είναι σε μερικές ημέρες τα τηλεσκόπια όλου του κόσμου για να παρακολουθήσουν το ραντεβού του πλανήτη με ένα νέο κομήτη, ο οποίος φιλοδοξεί να ονομαστεί «Κομήτης του Αιώνα» λόγω της φωτεινότητάς του.

Ο νέος αυτός κομήτης, με την ονομασία «κομήτης ISON», προέρχεται από το εξώτερο ηλιακό σύστημα και συγκεκριμένα από το νέφος Οορτ, όπου βρίσκονται τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων απομεινάρια από τη γέννηση των πλανητών, αποτελούμενα από βράχους και πάγο.

«Ο κομήτης ISON επισκέπτεται τον Αρη και την 1η Οκτωβρίου θα περάσει σε απόσταση

10,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, δηλαδή έξι φορές πιο κοντά από ό,τι θα περάσει ποτέ από τη Γη», δήλωσε ο αστρονόμος Carey Lisse, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την πλησιέστερη προσέγγιση του κομήτη σε πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Οι επιστήμονες θα στρέψουν τα τηλεσκόπιά τους προς τον Αρη προκειμένου να παρατηρήσουν την έλευση του κομήτη, συλλέγοντας χρήσιμες πληροφορίες ενόψει μιας άλλης ιστορικής στιγμής που θα έχει του χρόνου ο Αρης όταν ένας άλλος κομήτης, ο λεγόμενος «Siding Spring», θα περάσει ακόμη πιο κοντά από τον πλανήτη.

«Θέλουμε όλα τα τηλεσκόπια της Γης να είναι στραμμένα προς τον κομήτη όταν θα περνά από τον Αρη» είπε ο Αμερικανός αστρονόμος.

Στο πέρασμά του από το ηλιακό μας σύστημα, ο κομήτης ISON θα συναντήσει τον Ηλιο τον Νοέμβριο, ενώ το κοντινότερό του σημείο από τη Γη θα είναι στις 26 Δεκεμβρίου σε απόσταση 63 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, (ESA) στις 28 Νοεμβρίου 2013 ο κομήτης θα βρίσκεται πολύ κοντά στον Ηλιο, σε απόσταση 1.200.000 χιλιομέτρων. Αριθμός αποστολών στον Ηλιο σχεδιάζουν να παρατηρήσουν τον κομήτη, καθώς θα περνά από τον Ηλιο.

Οι εκτιμήσεις των αστρονόμων αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν τεράστιο κομήτη, ο οποίος ανακαλύφθηκε πέραν από την τροχιά του Δία.

Εάν ο κομήτης δεν διαλυθεί από τις ακραίες ηλιακές δυνάμεις, τότε μπορεί να αποδειχθεί κομήτης του αιώνα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο φωτεινός θα είναι, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι τόσο φωτεινός όσο η πανσέληνος ή ίσως, ορατός και με το φως της ημέρας.

«Θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς κομήτες», δήλωσε ο αστρονόμος Carey Lisse, προσθέτοντας ότι η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη είναι ότι ο κομήτης ISON θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το μεγάλο κομήτη του 1680.

Πιστεύεται ότι το Νέφος του Οορτ, από όπου προέρχεται ο κομήτης ISON, είναι η πηγή όλων των κομητών που εισέρχονται στο ηλιακό σύστημα. Πιστεύεται επίσης ότι τα αντικείμενα του νέφους του Οορτ δημιουργήθηκαν μαζί με τους πλανήτες και τα υπόλοιπα σώματα του ηλιακού μας συστήματος, πριν από περίπου 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια. Το νέφος Οορτ έχει μήκος ένα έτος φωτός.

Ο κομήτης, το μέγεθος του οποίου δεν μπορεί ακόμη να καθοριστεί, υπολογίζεται ότι θα έχει πυρήνα μήκους μερικών δεκάδων χιλιομέτρων. Ταξιδεύει εδώ και εκατομμύρια χρόνια για να πλησιάσει τη γειτονιά μας.

Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα που αποτελούνται από τον πυρήνα, ο οποίος είναι το λαμπρότερο τμήμα του και έχει όψη αστέρος, την κόμη, η οποία έχει νεφελώδη όψη και περιβάλλει τον πυρήνα, και την ουρά, η οποία και αποτελεί επιμήκη προέκταση της κόμης.

Ο πυρήνας και η κόμη συγκροτούν την κεφαλή του κομήτη. Μερικοί κομήτες παρουσιάζουν πολλές ουρές δύο έως έξι. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα. Κομήτης σήμαινε εκείνος που άφηνε μακριά μαλλιά, ο «καρηκομόων».

Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα τεράστιων διαστάσεων. Μόνο η κεφαλή τους έχει συνήθως το μέγεθος της Γης ή είναι κατά 10 φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Οταν οι κομήτες φαίνονται με γυμνό οφθαλμό, έχουν συνήθως μήκος ουράς από 10 εκατομμύρια χιλιόμετρα και άνω.

Ο κομήτης ISON ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβρη του 2012 από Ρώσους αστρονόμους, και του δόθηκε το όνομα αυτό, καθώς ανακαλύφθηκε με τη χρήση δεδομένων από το Διεθνές Επιστημονικό Δίκτυο Οπτικών (ISON).

Keywords
Τυχαία Θέματα