Αισιόδοξος ο Ολι Ρεν για Ελλάδα ενόψει του Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας

18:03 6/11/2012 - Πηγή: OnlyCY


Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν παραμένει αισιόδοξος για λήψη αποφάσεων σχετικά με την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 12 Νοεμβρίου, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Σάιμον ‘Ο Κόνορ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε τη δήλωσε που έκανε

χθες το βράδυ ο Ολι Ρεν στο Μεξικό, όπου βρισκόταν για τη συνεδρίαση της ομάδας G20, σύμφωνα με την οποία βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για λήψη αποφάσεων τη Δευτέρα. Πρόσθεσε ότι ο κ. Ρεν παραμένει αισιόδοξος ότι θα ληφθούν οι αποφάσεις που είναι απολύτως αναγκαίες για την Ελλάδα.
Δηλώσεις έκανε και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα λάβει τη δόση, ώστε να πληρώσει το χρέος της πριν τις 16 Νοεμβρίου, απάντησε: «Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, το Eurogroup ετοιμάζεται για την ημερομηνία αυτή, οι συνομιλίες συνεχίζονται και ο στόχος είναι να επιτραπεί στην Ελλάδα, εάν συμφωνήσει στις προσπάθειες που της ζητούνται, να παραμείνει στην ευρωζώνη και να λάβει τη βοήθεια που περιμένει».

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης στη βελγική πρωτεύουσα, το ζήτημα που αποτελεί αντικείμενο σημαντικών διαφωνιών μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ είναι αυτό της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και πως καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες προσέγγισης των απόψεων μέχρι τη Δευτέρα.
Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφωνούν μεταξύ τους σχετικά με την επόμενη δόση των 31,2 δισ. ευρώ, η οποία μπορεί να είναι μεγαλύτερη, καθώς και με τη χορήγηση στην Ελλάδα μιας διετούς επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης, η οποία εκτιμάται σε περίπου 30 δισ. ευρώ όλα δείχνουν ότι θα προέλθει από έναν συνδυασμό και των τριών σεναρίων που βρίσκονται σήμερα στο «τραπέζι» του Eurogroup. Δηλαδή, την παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής των διμερών δανείων που έλαβε Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των εν λόγω δανείων, καθώς και την επαναγορά από την Ελλάδα ομολόγων στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα