Ενιαία θέση των «27» για τον προυπολογισμό του 2013, θα επιδιώξει η Κυπριακή Προεδρία

17:43 6/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τον καθορισμό κοινής θέσης των κρατών μελών ενόψει των διαβουλεύσεων με την Ευρωβουλή, στο πλαίσιο της επιτροπής συνδιαλλαγής για τον προϋπολογισμό του 2013, θα επιδιώξει η Κυπριακή Προεδρία την Παρασκευή.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΕCO-FIN (προϋπολογισμός) της ΕΕ, που θα προεδρεύσει ο Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης, θα εξεταστούν οι θέσεις της Ευρωβουλής, η οποία τον προηγούμενο μήνα υιοθέτησε περίπου 1.000 τροπολογίες για τον προϋπολογισμό του 2013, αλλά και το πρόσθετο ποσό που απαιτείται προκειμένου να

κλείσει το κενό στο φετινό προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οπως ανέφεραν σήμερα πηγές της Κυπριακής Προεδρίας παρά την καλή διάθεση που υπάρχει και το εποικοδομητικό πνεύμα, είναι αδύνατο να δεχθεί το Συμβούλιο όλες τις τροπολογίες της Ευρωβουλής, και γι’ αυτό άλλωστε ζητήθηκε η σύγκληση της επιτροπής συνδιαλλαγής. Τις συζητήσεις με την Ευρωβουλή θα τις κάνει την ίδια μέρα η Κυπριακή Προεδρία με βάση κοινή θέση που θα πρέπει να διαμορφώσουν οι «27».

Οι ίδιες πηγές της Κυπριακής Προεδρίας υπογράμμιζαν ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κρατών μελών και της Ευρωβουλής, που έχουν να κάνουν με το ύψος του προϋπολογισμού, από πλευράς προτεραιοτήτων δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων, δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές επιδιώκουν την προώθηση της απασχόλησης, την αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ωστόσο, συνέχιζαν, οι ίδιες πηγές, κατανοούμε τις θέσεις της Ευρωβουλής, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικές δημοσιονομικές δυσκολίες, βρίσκονται δηλαδή αντιμέτωπες με τη λήψη μέτρων για δημοσιονομική εξυγίανση, που σημαίνει ότι και οι κοινοτικές δαπάνες θα πρέπει να κινούνται σ’ αυτό το πνεύμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ανοικτών θεμάτων που θα συζητηθούν την Παρασκευή, στο πλαίσιο του Συμβουλίου και στην επιτροπή συνδιαλλαγής είναι και η «τρύπα» ύψους 9 δισ. ευρώ που υπάρχει στον προϋπολογισμό της ΕΕ του 2012.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προβλέπεται επιτροπή συνδιαλλαγής από το άρθρο 294 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕ). Η εν λόγω επιτροπή μπορεί να συγκληθεί για να επιλύσει διαφωνίες που προκύπτουν μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων μετά την δεύτερη ανάγνωση μίας νομοθετικής πρότασης.

Η επιτροπή αυτή, που αποτελείται από μέλη του Συμβουλίου ή εκπροσώπους τους και από ισάριθμους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου, συμπροεδρεύεται από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τον πρόεδρο του Συμβουλίου. Ο στόχος είναι η σύνταξη ενός αποδεκτού και από τα δύο μέρη κειμένου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει επίσης στις εργασίες της επιτροπής συνδιαλλαγής με σκοπό την προώθηση της προσέγγισης των θέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Πηγές της Κυπριακής Προεδρίας διευκρίνιζαν επίσης ότι δεν θα πρέπει να γίνεται καμία σύνδεση μεταξύ του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2013 και το

Keywords
Τυχαία Θέματα