Αιχμές κατά Ντάουνερ και εργοδοτικών κύκλων για «εργατικό μεσαίωνα» άφησε το ΔΗΚΟ

17:31 31/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να ξεκινήσουν αν προηγουμένως δεν ξεκαθαρίσουν η βάση, η μεθοδολογία και το πλαίσιο των συζητήσεων, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, κάνοντας λόγο σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο, με μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια όπως καταγράφεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Δεν πρέπει,

συνέχισε, οι διαπραγματεύσεις να οδηγηθούν ξανά σε ναυάγιο και να πέσουμε στην ίδια παγίδα, γιατί το κόστος από μια τέτοια εξέλιξη θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις. «Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους και ειδικότερα στον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλεξάντερ Νταόυνερ είναι πως έχει ευθύνη και καθήκον να λειτουργήσει στη βάση των όρων εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παροχή καλών υπηρεσιών στο Κυπριακό».

Αν ο ίδιος δεν θέλει ή δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτή την αποστολή, ας αφήσει άλλους να αναλάβουν το ρόλο και την ευθύνη να οδηγήσουν τη διαδικασία σε μια δημιουργική συνέχεια, σημείωσε.

Εκσυγχρονισμός, όχι ξεπούλημα των Ημικρατικών

Με αφορμή τη συζήτηση από τους εκπροσώπους της τρόικας των προνοιών της δανειακής σύμβασης για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, ο κ. Βότσης επανέλαβε τη θέση του ΔΗΚΟ ότι με τους σχετικούς όρους του μνημονίου δεν εξυπακούεται κατ΄ ανάγκη ξεπούλημα των Ημικρατικών Οργανισμών.

Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, το ΔΗΚΟ διαφωνεί με όσους θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία δεσμευμένη να παραδώσει τους Ημικρατικούς Οργανισμούς ως ορεκτικό στο τραπέζι των όποιων ιδιωτικών συμφερόντων.

«Βεβαίως, δεν υπερασπιζόμαστε ένα οικονομικό μοντέλο που θέλει το κράτος να διαδραματίζει δεσπόζοντα επιχειρηματικό ρόλο. Το σύστημα της μεικτής οικονομίας που το ΔΗΚΟ με συνέπεια υποστηρίζει και ακολουθεί θέλει το κράτος να προσφέρει ευκαιρίες και προϋποθέσεις για δημιουργική και επωφελή για τον τόπο και τον λαό επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα ως σημαντικού συντελεστή της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου».

Εκείνο που πρέπει να επιδιωχθεί, σημείωσε, είναι η εξυγίανση,η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός των Ημικρατικών και η μερική αποκρατικοποίηση ορισμένων λειτουργιών και δραστηριοτήτων τους και όχι η αποξένωση τους από το κράτος.

Το ΔΗΚΟ, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου, θα συνεχίσει με σύνεση και υπευθυνότητα την προσπάθεια να εκσυγχρονιστούν και να αναδιαρθρωθούν οι Ημικρατικοί Οργανισμοί, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους και η αρμονική συνεργασία τους με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος της κυπριακής οικονομίας.

Αύριο, ανέφερε ο κ. Βότσης, το ΔΗΚΟ θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του για τους Ημικρατικούς κατά τη συνάντηση που θα έχει με αντιπροσωπεία της Τρόικας, προς την οποία θα τονίσει επίσης «την ανάγκη όπως η Κύπρος τύχει συγκεκριμένης στήριξης από τους δανειστές της, προκειμένου να κατορθώσει να σταθεροποιήσει και να επανεκκινήσει την οικονομία της, ξεπερνώντας το συντομότερο δυνατό την ύφεση που προκαλούν τα δραστικά και εν πολλοίς τιμωρητικά μέτρα που της έχουν επιβληθεί».

Διασφάλιση συνθηκών εργατικής ειρήνης

Την ανάγκη για διασφάλιση συνθηκών εργατικής ειρήνης και κοινωνικής συνοχής, επεσήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ κάνοντας λόγο για προσπάθεια κάποιων κύκλων της εργοδοτικής πλευράς και του οικονομικού κατεστημένου για περαιτέρω απορύθμιση της αγοράς εργασίας και καταστρατήγηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που ναρκοθετούν τον κοινωνικό διάλογο και τα θεμέλια μιας δίκαιης κοινωνίας που ενδεχομένως να οδηγήσουν τις εργασιακές σχέσεις σε συνθήκες μεσαίωνα.

Το ΔΗΚΟ, συνέχισε, θα αποκρούσει κάθε προσπάθεια που τείνει να καταστήσει τους εργαζόμενους παρίες της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα