Πιέσεις στο Κυπριακό διαβλέπει το ΕΥΡΩΚΟ που βάλλει κατά Ντάουνερ

17:14 31/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να παραμείνει σταθερή στη θέση ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα επαναρχίσουν εφόσον διαμορφωθούν συγκεκριμένες συνθήκες και πλαίσιο, και εφόσον η Τουρκία αποδείξει ότι αυτή τη φορά έχει την καλή θέληση να επιλύσει το πρόβλημα, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΕΥΡΩΚΟ, Αντρέας Τελεβάντος, κάνοντας λόγο για πιέσεις που διαφαίνονται.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Τελεβάντος είπε ότι το Κυπριακό δεν αντέχει

άλλη αποτυχία. «Αυτή τη φορά δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κ. Ντάουνερ να μας εγκλωβίσει σε μια διαδικασία κατά την οποία η οικονομική κρίση και η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα είναι μοχλοί πίεσης στη δική μας πλευρά για υποχωρήσεις. Ο κ. Ντάουνερ απέδειξε διαχρονικά ότι έχει ταυτιστεί με την εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων στην Κύπρο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για την επιτυχία των συνομιλιών».

Το Κυπριακό, πρόσθεσε, απαιτεί το σχεδιασμό μιας νέας διεκδικητικής στρατηγικής. Οι γεωπολιτικές και ενεργειακές συνθήκες όπως τείνουν να διαμορφωθούν στην περιοχή μας έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο επίπεδο της οικονομίας, της πολιτικής και της διπλωματίας, συμπλήρωσε λέγοντας ότι σήμερα μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε τα συμφέροντα μας, με αυτά ισχυρών χωρών στη γειτονιά, «εξασφαλίζοντας έτσι την υποστήριξη τους σε ένα νέο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο για επίλυση του κυπριακού που να διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και να κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα