Αύξηση των πόρων διάσωσης αποφάσισε το Eurogroup

17:56 30/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την αύξηση των πόρων διάσωσης χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα από τα 500 δισ. ευρώ στα 700 δισ. ευρώ, αποφάσισαν σήμερα στην Κοπεγχάγη, οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη έστω κι αν στο τραπέζι βρισκόταν και μια άλλη πρόταση, πιο προχωρημένη, της Γαλλίας και της Κομισιόν, η οποία προέβλεπε την αύξηση των πόρων στα 940 δισ. ευρώ. Αποτελεί θετική

εξέλιξη γιατί ενισχύεται ο αμυντικός μηχανισμός σε μια περίοδο που εντείνονται οι ανησυχίες εξαιτίας της κακής δημοσιονομικής κατάστασης της Ισπανίας.

Οπως προκύπτει από τη γραπτή δήλωση του Προέδρου του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η αύξηση των πόρων διάσωσης θα προέλθει από μια συνδυασμένη λειτουργία του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) που θα τεθεί σε ισχύ την1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το ΕΤΧΣ από την 1ηΙουλίου θα σταματούσε να χορηγεί νέα δάνεια, και απλώς θα εξυπηρετούσε τα υφιστάμενα των 200 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα (δεύτερο πρόγραμμα στήριξης).

Από την άλλη πλευρά, ο ΕΜΣ είχε προικοδοτηθεί αρχικά με κεφάλαια ύψος 500 δισ. ευρώ και με το ποσό αυτό θα αναλάμβανε όλο το βάρος στήριξης χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα. Μάλιστα, η Συνθήκη για τη σύστασή του προβλέπει ότι πάντα θα πρέπει να βρίσκεται στο ταμείο των 15% του παραπάνω ποσού.

Με τη σημερινή απόφαση, τα κράτη μέλη θα επιταχύνουν την καταβολή της συνεισφοράς τους στο ΕΜΣ, ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2014, ενώ παράλληλα, το ΕΤΧΣ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί νέα προγράμματα στήριξη για ένα έτος, δηλαδή μέχρι τα μέσα του 2013. Στη συνέχεια το συνολικό ποσό διάσωσης θα επανέλθει στα 500 δισ. ευρώ, αλλά πάντα θα υπάρχει μια οροφή για καταστάσεις ανάγκης μέχρι τα 700 δισ. ευρώ.

Η επιτάχυνση της απόφασης για την ενίσχυση του αμυντικού μηχανισμού, κρίθηκε επιβεβλημένη με δεδομένη την πολύ κακή δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας.

Ενδεικτική του κλίματος ανησυχίας ήταν και η δήλωση στην Κοπεγχάγη του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη την κατάσταση στην Ισπανία».

Η ισπανική Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα περίπου 60 δισ. ευρώ φέτος και του χρόνου προκειμένου να επαναφέρει το έλλειμμα από το 8,5% του ΑΕΠ το 2011 στο 3% στο τέλος του 2013. Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα βαθύνουν την ύφεση και θα αυξήσουν την ανεργία, η οποία σήμερα είναι η ψηλότερη στην ΕΕ με 23%.

Keywords
Τυχαία Θέματα