Αύξηση των γυναικών στα ΔΣ εισηγμένων εταιριών προτείνει η Κομισιόν

14:05 14/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ελάχιστο ποσοστό γυναικών σε μη εκτελεστικές θέσεις των διοικητικών συμβουλίων εισηγμένων εταιριών δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο του 40%, σύμφωνα με πρόταση που υπέβαλε σήμερα στα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το μέτρο δεν αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σήμερα στα διοικητικά συμβούλια το 85% των μη εκτελεστικών και 91,1% των εκτελεστικών μελών των διοικητικών συμβουλίων είναι άνδρες, ενώ οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 15% και το 8,9% αντιστοίχως.

Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, στην Κύπρο

η παρουσία γυναικών σε εκτελεστικές θέσεις διοικητικών συμβουλίων εισηγμένων εταιριών είναι κάτω του 10% και σε μη εκτελεστικές θέσεις μικρότερη του 5%. Η Κύπρος κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με τη μικρότερη παρουσία γυναικών σε ΔΣ εταιριών. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη, αλλά και στις δύο κατηγορίες, εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη η παρουσία γυναικών είναι κάτω του 10%.

Παρά την έντονη δημόσια συζήτηση και ορισμένες εθελοντικές πρωτοβουλίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η κατάσταση δεν μεταβλήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι η επιπρόσθετη μέση αύξηση του αριθμού των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια ήταν μόλις 0,6 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως από το 2003.

Για το λόγο αυτόν, η Επιτροπή προτείνει σήμερα νομοθεσία της ΕΕ για την επιτάχυνση της προόδου προς μια πιο ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Την πρόταση αυτή υποβάλλουν από κοινού η αντιπρόεδρος Βιβιάν Ρέντινγκ (δικαιοσύνη, θεμελιώδη δικαιώματα και ιθαγένεια), ο αντιπρόεδρος Αντόνιο Ταγιάνι (βιομηχανία και επιχειρηματικότητα), ο αντιπρόεδρος Χοακίν Αλμούνια (ανταγωνισμός), ο αντιπρόεδρος Ολι Ρεν (οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις), ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ (εσωτερική αγορά και υπηρεσίες) και ο Επίτροπος Λάζλο Άντορ (απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις).

Η Κομισιόν με τη σημερινή πρόταση ανταποκρίνεται στα αιτήματα που απηύθυνε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο, με συντριπτική πλειοψηφία, ζήτησε επανειλημμένα τη θέσπιση νομοθεσίας για την ισότητα γυναικών και ανδρών στην ηγεσία των επιχειρήσεων.

Οι εταιρείες που έχουν χαμηλότερο ποσοστό (λιγότερο από 40%) υποεκπροσωπούμενου φύλου μεταξύ των μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών θα πρέπει να πραγματοποιούν διορισμούς στις θέσεις αυτές βάσει συγκριτικής ανάλυσης των προσόντων κάθε υποψηφίου, με την εφαρμογή σαφών, ουδέτερων ως προς τη διάσταση του φύλου και ακριβών κριτηρίων. Σε περίπτωση ισοδύναμων προσόντων, θα πρέπει να παρέχεται προτεραιότητα στο υποεκπροσωπούμενο φύλο.

Ο στόχος για την επίτευξη συμμετοχής τουλάχιστον 40% του υποεκπροσωπούμενου φύλου σε μη εκτελεστικές θέσεις θα πρέπει, συνεπώς, να επιτευχθεί έως το 2020, ενώ οι δημόσιες επιχειρήσεις – στις οποίες οι δημόσιες αρχές ασκούν δεσπόζουσα επιρροή – θα έχουν δύο έτη λιγότερο, έως το 2018.

Η πρόταση αναμένεται να εφαρμοστεί σε περίπου 5.000 εισηγμένες εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ισχύει για τις μικρομεσαίες επιχειρ

Keywords
Τυχαία Θέματα