Αύξηση της γονικής άδειας προνοεί νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας

16:42 23/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας το οποίο προνοεί την αύξηση της γονικής άδειας από δεκατρείς σε δεκαοκτώ εβδομάδες και για τους δύο γονείς, καθώς και δυνατότητα μεταβίβασης γονικής άδειας δύο εβδομάδων από τον ένα γονέα στον άλλο, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Σκοπός του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής, «η συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και η ισότιμη συμμετοχή

των γυναικών και των ανδρών στην απασχόληση και τις οικογενειακές ευθύνες» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν και θα συμβάλουν στην αύξηση της γυναικείας απασχόλησης».

Ο νόμος καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις που έχουν εργοδοτούμενους με απασχόληση πέραν των έξι μηνών, όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και όλες τις μορφές απασχόλησης, σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, ενώ στις κυριότερες πρόνοιες του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η αύξηση της γονικής άδειας για κάθε γονέα και για κάθε παιδί από δεκατρείς σε δεκαοκτώ εβδομάδες και σε είκοσι τρείς εβδομάδες για τους χήρους ή τις χήρες.

Η νέα νομοθεσία θα παρέχει επίσης τη δυνατότητα μεταβίβασης δύο βδομάδων γονικής άδειας από τον ένα γονέα στον άλλο, ενώ μέχρι σήμερα παρείχετο μόνο η δυνατότητα μεταφοράς της γονικής άδειας από τον πατέρα στη μητέρα, όπως ανέφερε ο κ. Φακοντής.

Σημειώνεται ότι η γονική άδεια είναι απλήρωτη και παραχωρείται μέχρι και το όγδοο έτος της ηλικίας ενός παιδιού ή εάν το παιδί είναι υιοθετημένο, μέχρι και τα 12 χρόνια. Λόγω του ότι η γονική άδεια είναι απλήρωτη η χρήση της είναι πολύ περιορισμένη, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι μόνο το 3% περίπου των εργαζομένων έκαναν χρήση της γονικής άδειας από τότε που θεσπίστηκε η σχετική νομοθεσία.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης πρόνοια για αύξηση της ποινής στις περιπτώσεις που εργοδότης, αδικαιολόγητα και χωρίς τεκμηρίωση, αρνηθεί την παραχώρηση γονικής άδειας, από 3417 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη νομοθεσία στις 7500 ευρώ, ανέφερε ο κ. Φακοντής σημειώνοντας ότι με την πρόνοια αυτή διαφωνεί η εργοδοτική πλευρά.

Πρόσθεσε ακόμα πως παρόλο που η γονική άδεια παραχωρείται με τη σύμφωνο γνώμη του εργοδότη, δεν μπορεί να υπάρξει άρνηση για την παραχώρησή της, μπορεί ωστόσο να μεταφερθεί χρονικά.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμα ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν σε μεταγενέστερο στάδιο να εξεταστεί το ενδεχόμενο η γονική άδεια να πληρώνεται είτε μερικώς, είτε πλήρως, ώστε οι γονείς να έχουν κίνητρο να λαμβάνουν τη γονική άδεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα