Δρομολογείται ο νέος δρόμος Αθήνας-Θήβας

Εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών η αναβάθμιση της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας - Θήβας ενός έργου, που θα αποτελέσει μια ανάσα πνοής για όλο το λεκανοπέδιο Αττικής και ιδιαίτερα για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και θα αναδείξει το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της, τα δάση και τις παραλίες της. Τον περασμένο Ιανουάριο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. αξιολόγησε ως πλήρη τη μελέτη της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής, που αφορούσε στη διαπλάτυνση της ΠΕΟ Ελευσίνας–Θήβας και είχε ήδη κάνει τις απαιτούμενες

ενέργειες για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ως αυτοτελές. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τα πρώτα 14,5 χλμ, τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα, ενώ υπήρχε η προαίρεση από μέρους της ΓΓΔΕ, να κατασκευαστούν ακόμα 3 χλμ, έως την Οινόη, δεδομένου ότι η εμπεριστατωμένη μελέτη της Αντιπεριφέρειας αφορά και στα 17,7 χλμ.

Την Παρασκευή 20 Απριλίου 2012, το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ - ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ, ανακοίνωσε την ένταξη της πράξης Αναβάθμιση / Βελτίωση της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνα (Μάνδρα) – Θήβα, στον Άξονα Προτεραιότητας 01 - Ενίσχυση Υποδομών Προσπελασιμότητας – Ενέργειας, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική», για το συνολικό τμήμα που προβλεπόταν από τη μελέτη της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής, ήτοι για 17,7 χλμ.

Σύμφωνα με την παραπάνω ανακοίνωση η αρχή του έργου χωροθετείται στο σημείο τομής της Αττικής Οδού (έξοδος για Μάνδρα) με την Π.Ε.Ο., όπου η υφιστάμενη διατομή της Π.Ε.Ο. έχει πλάτος 7,00-8,00μ. και αποτελείται από μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

Στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η αναβάθμιση / βελτίωση της αρτηρίας, η διαμόρφωση οκτώ (8) ισόπεδων κόμβων καθώς και η διαμόρφωση του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου Βιλλίων στο 25ο χλμ. Σε όλο το έργο στα πλαίσια της αναβάθμισης θα γίνει διαπλάτυνση της διατομής και ειδικότερα στο τμήμα από τα 3,4 χλμ έως έως τα 17,7χλμ, όπου θα εφαρμοστεί διατομή συνολικού πλάτους 11,00μ., με μία λωρίδα κυκλοφορίας και λωρίδα πολλαπλών χρήσεων ανά κατεύθυνση ενώ στο πρώτο τμήμα μέχρι τα 3,4χλμ θα εφαρμοστεί μεταβαλλόμενη διατομή δύο λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Επίσης προβλέπεται και η κατασκευή σήραγγας με επανεπίχωση μήκους 150μ. περίπου στο 15ο χλμ. Στο έργο επίσης περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες συμπληρωματικές μελέτες, απαλλοτριώσεις, εργασίες ΟΚΩ και αρχαιολογικές έρευνες.

Η εν λόγω πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής ανέρχεται σε 45,518,600.00 €. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πράξης είναι περίπου 42 μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα