H τιμή του χρυσού υποχωρεί κάτω από το επίπεδο των 1.200 δολαρίων

11:53 19/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, η τιμή του χρυσού στη Νέα Υόρκη υποχωρεί κάτω από το επίπεδο των 1.200 δολαρίων η ουγκιά.

Συγκεκριμένα, το προθεσμιακό συμβόλαιο του Φεβρουαρίου υποχωρεί κατά 2,78% (34,4 δολάρια) και διαπραγματεύεται στα 1.198,00 δολάρια, με όγκο 55.206 συμβολαίων.

Η πτωτική κίνηση για τον χρυσό χαρακτηρίζεται ως αναμενόμενη, μετά και την χθεσινή απόφαση της Fed να μειώσει κατά 10 δισ. δολάρια το πρόγραμμα αγορών ομολόγων που εφαρμόζει για την

τόνωση της ανάπτυξης.

Το πότε θα ξεκινούσε η Fed την σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας αποτελούσε εδώ και καιρό αντικείμενο… συζήτησης στις αγορές. Η χθεσινή απόφαση μάλλον αιφνιδίασε, καθώς σε πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg μόλις το 34% των αναλυτών που συμμετείχαν ανέμενε ότι η πρώτη κίνηση της Fed θα εκδηλωνόταν τώρα.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι εν αναμονή της κίνησης της Fed, οι καθαρές long θέσεις στον χρυσό βρίσκονταν στις αρχές Δεκεμβρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2007, ενώ αντίθετα οι θέσεις short απείχαν ελάχιστα (λιγότερο από 1%) από το επίπεδο-ρεκόρ στο οποίο είχαν βρεθεί τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο χρυσός οδεύει φέτος προς τις υψηλότερες ετήσιες απώλειες σε διάστημα τριών δεκαετιών, και συνεχίζει πτωτικά σε μία περίοδο που οι μετοχικές αγορές ενισχύονται, οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν, ενώ στις ΗΠΑ η ανεργία υποχωρεί σε χαμηλά πέντε ετών και τα στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου αποδείχθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων’.

Σε πρόσφατη έκθεσή τουςοι αναλυτές της ελβετικής UBS προχώρησαν σε σημαντική καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για την πορεία των τιμών του χρυσού για το 2014. Συγκεκριμένα, τοποθετούν την πρόβλεψή τους για τη μέση ετήσια τιμή του μετάλλου στα 1.200 δολάρια η ουγκιά για το επόμενο έτος, μειωμένη σε ποσοστό 9,5% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή τους που έκανε λόγο για μέση ετήσια τιμή 1.325 δολαρίων. Αν η πρόβλεψή τους επιβεβαιωθεί, τότε σε ετήσια βάση το μέταλλο θα «μετράει» τον Δεκέμβριο του 2014 συνολικές απώλειες της τάξης του 15,2%, σε σχέση με τον φετινό μέσο όρο που διαμορφώνεται, μέχρι στιγμής, σε 1.415,48 δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα