Fitch: Το κόστος από τις πλημμύρες στη Γερμανία θα κοστίσει μέχρι και 12 δισεκ. ευρώ

21:26 11/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στην Γερμανία συνεχίζονται σήμερα στις αγροτικές περιοχές στις όχθες του Έλβα, την ώρα που ο κίνδυνος από το καιρικό φαινόμενο μετατίθεται βορειότερα στην χώρα, ενώ η κατάσταση βαίνει προς σταθεροποίηση στην Ουγγαρία, στις όχθες του Δούναβη.

Τα κρατίδια της Σαξονίας-Άνχαλτ, στην βορειοανατολική Γερμανία, και του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, στην βόρεια, είναι αυτά που εμπνέουν την μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς η στάθμη των υδάτων του Έλβα συνεχίζει

να ανεβαίνει, μολονότι είναι πλέον σταθερή στις άλλες πιο νότιες περιοχές, οι οποίες πλήττονταν μέχρι στιγμής από τις πλημμύρες.

Σε όλη την κεντρική Ευρώπη, ο απολογισμός των νεκρών από τις πλημμύρες εξακολουθεί σήμερα να ανέρχεται σε 19, μεταξύ των οποίων 5 στην Αυστρία και 10 στην Τσεχία, όπου έξι άνθρωποι αγνοούνται.

Περίπου 9.000 στρατιώτες είχαν κινητοποιηθεί σήμερα για να ενισχύσουν τα φράγματα στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, όπου οι αρχές απομάκρυναν από διάφορα χωριά περίπου 11.300 ανθρώπους.

Παράλληλα στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν γίνονταν προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, κυρίως στην Λάουενμπουργκ, 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αμβούργου, όπου η στάθμη των υδάτων του Έλβα αναμένεται να φτάσει την Πέμπτη στο υψηλότερο σημείο. Οι πιο παλιές συνοικίες αυτής της μικρής πόλης δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και περίπου 400 κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι αρχές διατήρησαν εξάλλου την κατάσταση συναγερμού στο Μαγδεμβούργο, όπου πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και δεν έχουν μπορέσει μέχρι τώρα να επιστρέψουν.

Την ίδια ώρα οι αρχές διοργανώνουν την χορήγηση βοήθειας προς τα θύματα. Μετά την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποίησε χθες την τρίτη επίσκεψή της στην περιοχή κατά την οποία χαιρέτισε την “εντυπωσιακή” δουλειά των ομάδων που κινητοποιήθηκαν, ο πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κάλεσε την Γερμανία να δείξει αλληλεγγύη: “Ζητώ πραγματικά από κάθε άνθρωπο που ζει μακριά από την καταστροφή να σκεφτεί και να πει: αν βρισκόμουν εγώ στη θέση τους;”.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε σε ένα κόστος που θα ανέλθει “φυσικά σε δισεκατομμύρια”, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ μίλησε σήμερα το πρωί σε πολλά μέσα ενημέρωσης για την δημιουργία ενός ταμείου βοήθειας για τα θύματα, το οποίο θα τροφοδοτείται ισοδύναμα από το ομοσπονδιακό κράτος και τα περιφερειακά κρατίδια, όπως αυτό που είχε δημιουργηθεί μετά τις πλημμύρες του 2002.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των περιφερειακών κρατιδίων αναμένεται να πραγματοποιήσουν την Πέμπτη μια συνεδρίαση για τις πλημμύρες και τις συνέπειές τους. “Είναι σαφές ότι το ομοσπονδιακό κράτος δεν θα εγκαταλείψει τους ανθρώπους”, δήλωσε η Μέρκελ, η οποία έχει ήδη δεσμευτεί για την χορήγηση 100 εκατομμυρίων ευρώ σε βοήθεια για της περιοχές που πλημμύρισαν.

Την ίδια ώρα στην Ουγγαρία, η κατάσταση βαίνει σταδιακά προς σταθεροποίηση, ενώ συνεχίζεται η μείωση της στάθμης των υδάτων του Δούναβη.

Σήμερα το απόγευμα αναμενόταν η πραγματοποίηση συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου η οποία θα ήταν αφιερωμένη στην εκτίμηση του κόστους των ζημιών, όπως και στην ημερήσια διάταξη των εργασιών που θα γίνουν για την αποκατάσταση των ζωνών που επλήγησαν.

“Έχουμε ακόμη μπροστά μας μιάμιση με δύο δύσκολες ημέρες”, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος ευχαρίστησε τους εθελοντές που κινητοποιήθηκαν και τους κάλεσε να επιστρέψουν πλέον στα σπίτια τους.

Οι πλημμύρες, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε τμήματα της νότιας και της ανατολικής Γερμανίας, μπορεί για σύντομο χρονικό διάστημα να εμποδίσουν την ανάπτυξη στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα μια γερμανική βιομηχανική ένωση, την ώρα που ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υπογράμμιζε ότι το οικονομικό κόστος από αυτές μπορεί να ανέλθει σε έως και 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Ούλριχ Γκρίλο, επικεφαλής της βιομηχανικής ένωσης της Γερμανίας BDI, δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο, αλλά εξακολουθεί να είναι δυνατό, για την Γερμανία να επιτύχει την πρόβλεψη της ένωσης για ανάπτυξη 0,8% φέτος. “Είναι δύσκολο να κάνουμε μια αποτίμηση του αντίκτυπου από τις πλημμύρες”, σημείωσε ο Γκρίλο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι εργασίες ανοικοδόμησης μάλλον θα μπορέσουν μακροπρόθεσμα να αντισταθμίσουν το αρχικό βάρος για την οικονομία.

Οι πλημμύρες που αντιμετωπίζει αυτές τις ημέρες η Γερμανία μπορεί να είναι πιο δαπανηρές από τις πολύ μεγάλες πλημμύρες που είχε αντιμετωπίσει το 2002, ανακοίνωσε την ίδια ώρα ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θα αλλάξουν τίποτα όσον αφορά την αξιολόγηση των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ο Fitch “αναμένει πως οι σημερινές πλημμύρες στην Γερμανία μπορεί να αποδειχθούν πιο δαπανηρές από αυτές του 2002″, αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

“Αν οι σημερινές πλημμύρες εξελιχθούν όπως αναμένεται, οι ζημιές για την οικονομία θα ανέλθουν σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ και το κόστος των ζημιών που καλύπτονται από ασφαλιστήρια σε μεταξύ των 2,5 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ”, προσθέτει, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι πλημμύρες θα έχουν μόνον “έναν ελάχιστο αντίκτυπο στην ποιότητα των πιστώσεων του τομέα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα