ΔΗΚΟ και ΔΕΟΚ συμφωνούν ότι τα ζωτικά συμφέροντα του τόπου απαιτούν κοινωνικό συμβόλαιο

20:13 11/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

ΔΗΚΟ και ΔΕΟΚ συμφώνησαν ότι απαιτείται η σύναψη κοινωνικού συμβολαίου μέσα από το οποίο οι κοινωνικοί εταίροι να διαφυλάξουν τα ζωτικά συμφέροντα του τόπου. Η ηγεσία του ΔΗΚΟ και η ηγεσία της ΔΕΟΚ συναντήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης και συζήτησαν την κατάσταση της οικονομίας.

Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ

μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν τη χαρακτήρισε πολύ ουσιαστική και χρήσιμη, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της αντηλλάγησαν απόψεις για την παρούσα κατάσταση της οικονομίας, το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος και τονίσθηκε η αναγκαιότητα συμφωνίας σε ένα ευρύτερο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο θα διαφυλάσσει τα ζωτικά συμφέροντα του τόπου και ταυτόχρονα θα διαφυλάσσει τις θέσεις εργασίας και θα δημιουργεί προϋποθέσεις για θέσεις εργασίας ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και κοινωνική ειρήνη.

Είπε πως άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις σκέψεις, τους προβληματισμούς της ΔΕΟΚ σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, προσθέτοντας ότι διαπιστώθηκε η κοινή βούληση, επιδίωξη και ο στόχος όπως το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο ενός ορθολογικού και ευρύτερου σχεδιασμού, με κοινό όραμα «να συμπορευθούμε όλοι, επιχειρηματικός κόσμος, Κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις και εργαζόμενοι».

Τόνισε εκ νέου ότι η τραγωδία την οποία περνά ο τόπος χρειάζεται τη συνεργασία και τη συνέργεια όλων για διαφύλαξη συντεχνιακών, επιχειρηματικών ή άλλων συμφερόντων, και με κοινό στόχο τη σωτηρία της πατρίδας, την ανόρθωση της οικονομίας και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί πως τα μέλη κάθε νοικοκυριού και κάθε σπιτιού θα εργάζονται για να προσφέρουν τόσο στο σπίτι όσο και την κοινωνία.

Είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της συνάντησης εξήρε το ρόλο που συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο απέδειξε ότι έχει ωριμότητα και σύνεση και ξέρει να παίρνει δύσκολες αποφάσεις και να συμβάλει προς την κατεύθυνση υλοποίησης των στρατηγικών στόχων που θέτει το κράτος με κοινή επιδίωξη μια ισχυρή Κυπριακή Δημοκρατία, μια ισχυρή οικονομία ώστε να μπορέσει να υπάρξει σωστή διαχείριση του Κυπριακού και των άλλων σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τον τόπο.

Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους συμφώνησε ότι η κυπριακή οικονομία διέρχεται τη χειρότερη κρίση από το 1974 και στη θέση ότι για να ξαναβρεί την προοπτική ανάπτυξής της η κυπριακή οικονομία χρειάζεται ένα εθνικό κοινωνικό σύμφωνο.

Διευκρίνισε ότι το σύμφωνο αυτό πρέπει να είναι ισορροπημένο, δίκαιο και προπάντων στοχευμένο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και δήλωσε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είναι έτοιμο «να προσυπογράψει» αυτό το σύμφωνο για το οποίο η πρωτοβουλία και η ευθύνη ανήκει στην Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Συνευθύνη όλων είναι σε ένα συμμετοχικό και παραγωγικό κοινωνικό διάλογο να καταλήξουμε στη στρατηγική που θα μας οδηγήσει στην ανάκαμψη και εθνική ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία πρέπει να στοχεύει στην αναζωογόνηση και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία θα διασφαλίζει θέσεις εργασίας για το ντόπιο, το έμπειρο και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει ο τόπος, συνέχισε ο ΓΓ της ΔΕΟΚ.

Διατύπωσε τη θέση ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί η μάστιγα της ανεργίας, πρέπει μέσα από αυτό το σύμφωνο να διασφαλιστεί η κάθε θέση εργασίας με ψηλή προτεραιότητα στους ντόπιους.

Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε το γεγονός ότι το εξαγγελθέν σχέδιο της Κυβέρνησης για τις θέσεις εργασίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία φαίνεται να απέτυχε παταγωδώς, ο κ. Διομήδους ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα, προσθέτοντας ότι η ΔΕΟΚ προέβαλε τη θέση ότι πολύ σωστά εξαγγέλθηκαν τα μέτρα, αλλά συνέχισε, η προσέγγιση ήταν “σαλαμοποιημένη”.

Επανέλαβε ότι η κυπριακή οικονομία χρειάζεται στρατηγική ανάκαμψη και μέσα από αυτήν θα πρέπει να εξετασθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον κάθε κλάδο και τον κάθε τομέα.

Ανέφερε ότι η προσέγγιση να εστιασθεί η προσοχή στον κλάδο των ξενοδοχείων και του τουρισμού έφερε τα αποτελέσματα τα οποία δεν ήταν τα αναμενόμενα, ούτε και τα επιτυχημένα για αυτό απαιτείται ευρύτερος σχεδιασμός.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι η Υπουργός και η Κυβέρνηση έκαναν μια μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόσθεσε ότι είναι χρήσιμα τέτοια μέτρα και μπορούν να βοηθήσουν στην υλοποίηση των σχεδιασμών.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι για τη λήψη των όποιων μέτρων απαιτείται πιο έγκαιρη ενημέρωση, ώστε να εντοπίζονται τυχών αδυναμίες και προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν κωλύματα και εμπόδια και να εξυπηρετείται καλύτερα ο κοινός στόχος.

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι διαπίστωσε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είναι πρόθυμο να συμβάλει στις προσπάθειες της Κυβέρνησης ώστε να αντιμετωπισθούν πιο σφαιρικά και πιο αποτελεσματικά τα διάφορα επιμέρους ζητήματα που αφορούν τους διάφορους κλάδους και που στο σύνολό τους αφορούν την οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα