Fitch: Παραμένουν οι κίνδυνοι για τις κυπριακές τράπεζες

14:09 8/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της διαδικασίας αναδιάρθρωσης των κυπριακών τραπεζών αναμένεται να βελτιώσει την εμπιστοσύνη και να συμβάλει στη σταθεροποίηση χρηματοδότησης του συστήματος, αναφέρει σε αξιολόγησή του την Τρίτη ο οίκος Fitch.

Ωστόσο, προσθέτει ότι οι τράπεζες

θα παραμείνει ευάλωτες όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τους κινδύνους ρευστότητας και εκτεθειμένες σε πιέσεις στην ποιότητα ενεργητικού και την κερδοφορία, με αποτέλεσμα οι αξιολογήσεις να παραμείνουν στην κερδοσκοπική βαθμίδα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο Fitch αναμένει το ΑΕΠ της Κύπρου να συρρικνωθεί κατά 8,9% το 2013 και περαιτέρω 4,9% το 2014.

«Μια πολύ βαθύτερη και παρατεταμένη ύφεση θα μπορούσε να επιδεινώσει την ήδη κακή ποιότητα του ενεργητικού και της κερδοφορίας και να ανανεώσει τις πιέσεις σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση. Κάτι τέτοιο μπορεί να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στη χρηματοδότηση και το προφίλ ρευστότητας. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για τις κυπριακές τράπεζες», αναφέρεται στην αξιολόγηση.

Σημειώνεται επίσης ότι η ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013, αποτελεί ορόσημο για τον οδικό χάρτη πλήρους άρσης των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων και καταθέσεων.
Προστίθεται ότι η ολοκλήρωση της αναμένεται να ενεργοποιήσει τις ροές κεφαλαίων και να συμβάλει στην άμβλυνση των κινδύνων ρευστότητας, κυρίως στην Τράπεζα Κύπρου.

Αναφέρεται ακόμα ότι παρόλο που η διαδικασία κεφαλαιοποίησης έχει ξεκινήσει, η κάθε μία από τις τράπεζες βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο. Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζεςΤράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα έχουν τα μακροπρόθεσμα IDRs σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (Restricted Default) από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αντίστοιχα. Ο οίκος αναμένει την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελληνικής Τράπεζας αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Για την Τράπεζα Κύπρου, η οποία ανακεφαλαιοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου, οι αξιολογήσεις θα αναθεωρηθούν όταν γνωστοποιηθούν οι υποχρεώσεις από την αναδιάρθρωση καθώς και το χρηματοοικονομικό και πιστωτικό προφίλ, ώστε ο οίκος να μπορεί να ολοκληρώσει την ανάλυσή του.

«Θεωρούμε ότι είναι πιθανόν τα αναθεωρημένα μακροπρόθεσμα IDRs των τραπεζών να οδηγηθούν από την αυτόνομη εγγενή τους αντοχή και όχι από την κρατική στήριξη, καθώς οι κυπριακές αρχές έχουν περιορισμένες ικανότητες να στηρίξουν τις τράπεζες. Αυτό αντανακλάται στο αδύναμο πιστωτικό προφίλ της Κύπρου και στο πακέτο διάσωσης των €10 δισ. που έλαβε από τη Ε.Ε. και το ΔΝΤ», αναφέρεται.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων είναι πιθανό να παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα, ώστε να βοηθηθεί η σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού τομέα. Κάτι ωστόσο, αναφέρει ο Fitch, «που δεν θα μας αποτρέψει από την αναβάθμιση στις αξιολογήσεις των τραπεζών».
Ο pro forma δείκτης πρωτογενούς κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στο 11,8% μετά την ανακεφαλαιοποίηση, αναφέρεται, προσθέτοντας ότι η απόσυρση καταθέσεων η οποία συνεχίζεται, επηρεάζει τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα.

Ωστόσο, προσθέτει, η τράπεζα συνεχίζει να εξαρτάται από τη χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας, κυρίως μέσω του ELA, παρά το γεγονός ότι έχει αποκατασταθεί το καθεστώς της ως αποδεκτό αντισυμβαλλόμενο πιστωτικό ίδρυμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σημειώνεται ακόμα ότι η τράπεζα έχει πολλά να κερδίσει εάν βελτιωθεί η εμπιστοσύνη στον κλάδο.

Σχετικά με την Ελληνική Τράπεζα αναφέρεται ότι η τράπεζα έχει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να πετύχει το ρυθμιστικό ελάχιστο 9% στο δείκτη πρωτογενούς κεφαλαίου με ιδιωτικά μέσα. Αν αποτύχει, η τράπεζα θα λάβει κρατικές ενισχύσεις χωρίς να υπάρχουν απώλειες για τους καταθέτες. Η χρηματοδότησης και η ρευστότητας της, αναφέρεται, μπορεί να είναι πιο ανθεκτική. Παρά την κρίση, τα δάνεια / καταθέσεις ήταν κοντά στο 80% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, εν μέρει εξαιτίας των ελέγχων των κεφαλαίων και της μη εξάρτησης της τράπεζας από χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Τέλος, αναφορικά με τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, που όπως αναφέρεται αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου συστήματος, θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν με εισφορά κεφαλαίου €1.5 δισ. απευθείας από το κυπριακό κράτος στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της ΕΕ/ΔΝΤ και να αναδιαρθρωθούν σε σημαντικό βαθμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα