Benoit Coeure: Να διερευνηθεί αν τα κεφάλαια της ΕΚΤ φθάνουν στις ΜμΕ

12:41 6/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να εξετάσει τρόπους που θα διασφαλίσουν ότι τα κεφάλαια που διοχέτευσε μέσω του προγράμματος παροχής ρευστότητας φθάνουν στις μικρότερες επιχειρήσεις και στους καταναλωτές, δήλωσε τη Δευτέρα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γάλλος Benoit Coeure.

Σε συνέντευξη του στη σλοβακική εφημερίδα “Hospodarske Noviny”, ο κ. Coeure είπε ότι η ΕΚΤ

δεν θα επιτρέψει την αύξηση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων λόγω των στοιχημάτων των επενδυτών έναντι του ευρώ.

“Κατά πόσον οι χρηματοδοτήσεις μας θα πρέπει να επικεντρώνονται στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρόλο που η εφαρμογή θα είναι προφανώς δύσκολη, θα άξιζε περαιτέρω σκέψεων”, είπε ο κ. Coeure, σύμφωνα με αντίγραφο της συνέντευξης που έδωσε η ΕΚΤ.

“Αξίζει να εξετάσουμε κατά πόσον το κανάλι ρευστότητας της ΕΚΤ είναι διαθέσιμο όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις», πρόσθεσε, αλλά δεν έδωσε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες.

Η ΕΚΤ άρχισε να παρέχει στις τράπεζες απεριόριστη ρευστότητα το 2008, μετά την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, για να εξασφαλίσει ότι τα δάνεια παρέμειναν στη διάθεση των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Ο κ. Coeure είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν τελικά συμπεράσματα για την επιτυχία αυτών των μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης.

“Ο πλήρης αντίκτυπος των δύο ΠΠΜΑ θα φανεί μόνο όταν η οικονομία ανακάμψει”, πρόσθεσε.

Ο Γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος εντάχθηκε φέτος στο ΔΣ της ΕΚΤ, είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να δράσουν από κοινού για πρόληψη της κλιμάκωσης της κρίσης χρέους και επανέλαβε τη δέσμευση του κ. Ντράγκι ότι η ΕΚΤ δεν θα ανεχθεί μια απότομη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που απορρέουν από τα στοιχήματα των επενδυτών κατά την επιβίωση του ευρώ.

“Το Διοικητικό Συμβούλιο κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχθεί υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων λόγω των φόβων” για την επιβίωση του ευρώ.

Ο κ. Coeure είπε ακόμη στη συνέντευξη του ότι η ΕΚΤ δεν εξετάζει επιπλέον μέτρα για να σταματήσει τη μείωση των καταθέσεων από τράπεζες στην Ελλάδα ή στην Ισπανία, προσθέτοντας ότι “οι καταθέσεις στις ελληνικές και ισπανικές τράπεζες είναι σήμερα σταθερές”. Οι καταθέσεις και στις δύο χώρες σημείωσαν περαιτέρω μείωση τον Ιούνιο.

Ανέφερε επίσης στη σλοβακική εφημερίδα ότι τάχθηκε υπέρ στο να ενεργεί η ΕΚΤ ως εποπτική Αρχή για τις τράπεζες της Ευρωζώνης.

“Η κεντρική εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης είναι απολύτως απαραίτητη αν θέλουμε να σπάσουμε την αρνητική αλληλεπίδραση μεταξύ τραπεζικών πιστώσεων και κρατικών πιστώσεων”, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα