Aνακούφιση στις Βρυξέλλες για Ελλάδα και σχεδιασμός της επόμενης μέρας

18:12 18/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κοινοτικοί αξιωματούχοι και εταίροι της Ευρωζώνης, αναμένουν το σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την προσαρμογή του μνημονίου στη νέα πραγματικότητα.

Κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα επισημαίνουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και η πόλωση που προηγήθηκε δείχνουν πως η σκληρή λιτότητα έχει οδηγήσει τους πολίτες στα όρια αντοχής, και αυτό πλέον το λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη.

Παρά

το γεγονός ότι το Βερολίνο στέλνει αντιφατικά μηνύματα σχετικά με τις προθέσεις του, στις Βρυξέλλες εκφράζεται η βεβαιότητα ότι οι εταίροι θα δεχθούν να διαπραγματευθούν με τη νέα κυβέρνηση ορισμένες αλλαγές. Ωστόσο, προηγουμένως θα πρέπει να πειστούν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή. Θα περιμένουν επίσης και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, ώστε να γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση.

Στη συνεδρία του Eurogroup, την Πέμπτη το βράδυ στο Λουξεμβούργο, θα γίνει μια πρώτη πολιτική συζήτηση σε επίπεδο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, στη διάρκεια της οποίας θα διαφανούν και οι προθέσεις των εταίρων.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, οι κινήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν εταίροι θα αφορούν δύο μέτωπα, την αναπροσαρμογή του δεύτερου μνημονίου και το «πακέτο» για την προώθηση της ανάπτυξης.

Αναφορικά με το μνημόνιο, η βασική επιδίωξη της Ελλάδας που θα μπορούσαν να εξετάσουν θετικά οι εταίροι είναι μια επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής διετούς διάρκειας, η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί και από τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση σε άλλους τομείς. Πάντως, η επιμήκυνση συνεπάγεται πρόσθετο κόστος στήριξης για τους εταίρους, και αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα, δεδομένου ότι τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών (Ολλανδία, Φινλανδία, Γερμανία), δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι ένα επιπρόσθετο «πακέτο» για την Ελλάδα.

Επιπλέον, θα μπορούσε να αποφασιστεί μια επιμήκυνση και του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τους εταίρους, και ίσως μια περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.

Στον τομέα της ανάπτυξης, εκτός από την γνωστή πρωτοβουλία-Μπαρόζο, για τη στήριξη της οικονομίας με τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, η υλοποίηση της οποίας αναμένεται να επιταχυνθεί, ορισμένοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχουν ταχθεί υπέρ ενός επιπρόσθετου «πακέτου» δανείων με βασικό εργαλεία της Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το θέμα της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα κυριαρχήσει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στις 28 και 29 Ιουνίου και φυσικά οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα επηρεάσουν θετικά και την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα