Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα, συνεχίζονται οι επαφές

17:22 18/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ιδιαίτερα σύντομη ήταν η συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα, μετά και

τις επαναληπτικές εκλογές, η οποία και απέβη άκαρπη.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ αλλά θα ασκήσει το ρόλο του ως υπεύθυνη αντιπολίτευση. Σημείωσε ότι ο λαός έβαλε τον πήχη της διαπραγμάτευσης ψηλά και η κυβέρνηση πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες με αυτό το δεδομένο καθώς δεν πρέπει να σπαταλήσει αυτές τις σημαντικές δυνατότητες διαπραγμάτευσης που έχουν προκύψει από τη λαϊκή εντολή. Χαρακτήρισε κρίσιμο το διάστημα μέχρι τις 28 Ιουνίου και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται απόλυτα το αποτέλεσμα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα το δίλημμα «ήταν σαφές, ή κυβέρνηση με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ που θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα το αντικαταστήσει με εθνικό σχέδιο ανόρθωσης ή κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ που θα συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική».

Αναφερόμενος στο σχηματισμό κυβέρνησης είπε ότι «πρέπει να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια», καθώς, «η χώρα χρειάζεται να λειτουργήσει στα πλαίσια της δημοκρατίας. Η δημοκρατία προβλέπει κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ο ρόλος της ισχυρής αποτελεσματικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης, είναι να ασκεί κριτική για τα κακώς κείμενα να ελέγχει την κυβέρνηση σε κάθε της βήμα και να παρεμβαίνει με μαχητικό και υπεύθυνο τρόπο. Αυτό διαβεβαίωσα ότι θα πράξουμε με απόλυτη ευθύνη και συναίσθηση του ρόλου που μας έδωσε ο ελληνικός λαός».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «καταστροφικό για τον τόπο να συνεχιστούν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για μία κοινωνία που έχει ήδη γονατίσει. Σημείωσα ότι χθες δεν άκουσα από το στόμα του κ. Σαμαρά περί επαναδιαπραγμάτευσης, άκουσα μόνο για τήρηση δεσμεύσεων και υπογραφών. Ελπίζω να έγινε εκ παραδρομής».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια να αναλάβει τη διερευνητική εντολή δε θα το κάνει «γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει με βάση την κρίση και την ετυμηγορία του λαού να έχουμε άμεση εξέλιξη».

Τέλος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στον κ. Σαμαρά και το ζήτημα της βίας από δυνάμεις που εκπροσωπούνται στη Βουλή, λέγοντας ότι «πρέπει να αντισταθεί η Δημοκρατία. Εμείς θα βρεθούμε απέναντι σε κάθε τέτοια προσπάθεια».

Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «την ευρωπαϊκή μας προοπτική τη ζητά και τη θέλει ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Δηλαδή ευρώ και ασφαλώς τροποποίηση του προγράμματος, όπως δηλώναμε προεκλογικά, όπως δήλωσα χθες και σήμερα, η οποία γίνεται μόνο με επαναδιαπραγμάτευση».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη δέσμευση του για τήρηση της συμφωνίας λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει συνέπεια, συνέχεια και αξιοπρέπεια και ταυτόχρονα ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή την ανάγκη για πολιτικές οι οποίες μέσα από μία οικονομική ανάκαμψη θα δώσουν το δικα

Keywords
Τυχαία Θέματα