Τη δημιουργία ογκολογικών κέντρων σε Λευκωσία και Λεμεσό συζήτησαν ΓΓ ΑΚΕΛ και αντιπροσωπεία ΕΛΑΖΩ

17:02 18/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα της δημιουργίας των δυο ακτινοθεραπευτικών κέντρων σε Λευκωσία και Λεμεσό συζήτησε σήμερα με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Συγγενών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Ελπίζω, Αγωνίζομαι-Ζω (ΕΛΑΖΩ) ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε πως στο πλαίσιο της συνάντησης επαναβεβαίωσε στην αντιπροσωπεία του ΕΛΑΖΩ τη θέση του ΑΚΕΛ

η οποία πηγάζει από το γεγονός ότι για το κόμμα ο τομέας της υγείας είναι πάρα πολύ σημαντικός και ότι το κράτος θα πρέπει να φροντίζει για την παροχή των υπηρεσιών υγείας σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες.

«Θεωρούμε λοιπόν ότι θα πρέπει να προχωρήσει η κατασκευή των δυο κέντρων σε Λευκωσία και Λεμεσό έτσι ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες που έχουν σήμερα οι καρκινοπαθείς» συμπλήρωσε και εξέφρασε τέλος την ελπίδα και την ευχή ότι σύντομα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά των αρμόδιων Υπουργείων για να προχωρήσει η προκήρυξη των σχετικών προσφορών κατασκευής.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΛΑΖΩ Χρίστος Αντρέου είπε ότι ενώ η δημιουργία των δυο ακτινοθεραπευτικών κέντρων εγκρίθηκε από τα το Υπουργικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο του 2011 και ενώ τα κονδύλια εγκρίθηκαν από τη Βουλή στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2012, στη συνέχεια και αφού ανακοινώθηκε η δημιουργία του ακτινοθεραπευτικού της Λευκωσίας, «ξαφνικά τώρα έρχονται και μας λένε ότι δεν θα γίνει λόγω των οικονομικών προβλημάτων».

Ο κ. Αντρέου τόνισε ότι για να ξεκινήσει η δημιουργία του ογκολογικού της Λευκωσίας χρειάζονται φέτος μόνο 2 εκ. ευρώ και ανέφερε πως την ίδια στιγμή το κράτος επιχορηγεί με περίπου 32 εκ. ευρώ το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου.

Τόνισε ακόμη πως για τη δημιουργία των δυο ογκολογικών κέντρων σε Λευκωσία και Λεμεσό χρειάζονται μόνο 25 εκ. ευρώ την ώρα που το κράτος πληρώνει ετησίως για το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου 32 εκ. ευρώ.

Εξήγησε παράλληλα ότι στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου παρέχονται μόνο «ογκολογικές» υπηρεσίες, υποδεικνύοντας πως ένας καρκινοπαθής ασθενής χρειάζεται πολλές υπηρεσίες που μόνο στο Γενικό Νοσοκομείο μπορούν να προσφέρονται.

«Οι καρκινοπαθείς δυστυχώς αναγκάζονται να προσφεύγουν σε κλινικές και να πληρώνουν μεγάλα ποσά» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός αυτό όπως επίσης και το ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία δεν υπάρχει κρατικό ογκολογικό κέντρο.

Ανέφερε τέλος ότι ο ΕΛΑΖΩ αγωνίζεται μόνο για τους ασθενείς ενώ κάποιοι άλλοι «αγωνίζονται για την τσέπη τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα