75 εκ. Ευρωπαίοι υπολείπονται βασικών δεξιοτήτων γραμματισμού

18:12 6/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ενας στους πέντε δεκαπεντάχρονους Ευρωπαίους και σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες, δηλαδή 75 περίπου εκ. ενήλικες Ευρωπαίοι, υπολείπονται των βασικών δεξιοτήτων γραμματισμού που απαιτούνται για να λειτουργήσουν επιτυχώς σε μια σύγχρονη κοινωνία.

Αυτό αναφέρει έκθεση της Ομάδας ειδικών Υψηλού Επιπέδου της ΕΕ για το Γραμματισμό, η οποία συστάθηκε από την Ευρωπαία Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλλα Βασιλείου, το Φεβρουάριο του 2011, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στα κράτη μέλη και καλώντας τα να εγκύψουν στο πρόβλημα του αναλφαβητισμού.

Στην

80σέλιδη έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε και συζητήθηκε κατά το διήμερο συνέδριο «Γραμματισμός για Ολους», στη Λευκωσία, επισημαίνεται επίσης ένα σημαντικό χάσμα ανάμεσα στα φύλα, με τα κορίτσια να αποτελούν κατά μέσο όρο το 13,3% των ατόμων με χαμηλές αναγνωστικές επιδόσεις σε σύγκριση με 26,6% για τα αγόρια. Το χάσμα μεταξύ των φύλων είναι μικρότερο στις Κάτω Χώρες, στη Δανία και στο Βέλγιο και υψηλότερο στη Μάλτα, στη Βουλγαρία και στη Λιθουανία, σύμφωνα με στατιστικές του 2009.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Ευρωπαία Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου, «κανένας δεν ασχολήθηκε με αυτό το ειδικό πρόβλημα προηγουμένως για να υιοθετήσουμε πολιτικές οι οποίες να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα αυτό το πρόβλημα. Ετσι αφήσαμε το πρόβλημα να μεγαλώσει και να καταλήξουμε στο σημείο ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 15 χρόνων, να μην έχει τις ικανότητες που χρειάζονται για να διαβάσει και να γράψει. Επίσης 75 εκ. ενήλικες έχουν το ίδιο πρόβλημα».

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Βασιλείου είπε ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό, καθώς δεν είναι απλώς θέμα ικανοτήτων, αλλά έχει πολλές επιπτώσεις και στο ίδιο το άτομο, αλλά και στην κοινωνία.

«Οταν κάποιος δεν μπορεί να διαβάσει και να γράψει όπως πρέπει, θα δυσκολευτεί να βρει δουλειά και θα απομονωθεί από την κοινωνία, διότι δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας, όπως τα άλλα άτομα. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό. Υπάρχουν και οι οικονομικές επιπτώσεις διότι κάποια στιγμή το άτομο αυτό θα είναι άνεργο και το κράτος θα αναγκάζεται να συντηρεί αυτό το άτομο, καθώς και επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου, εφόσον δεν μπορεί να κατατοπιστεί σε θέματα υγείας», υπέδειξε η Επίτροπος.

«Ο στόχος μας είναι να κάνουμε όλους να καταλάβουν ότι δεν είναι ντροπή να παραδεχτούν ότι έχουν ένα πρόβλημα. Πρέπει να το αναγνωρίσουν, πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους, και δεύτερο για να ζητήσουν βοήθεια, διότι όλα τα παραδείγματα μπορούν να αντιμετωπιστούν, με την κατάλληλη βοήθεια που θα πάρουν» εξήγησε.

Η πρόεδρος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων, Πριγκίπισσα Λορεντίν των Κάτω Χωρών, η οποία από μακρού δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο πεδίο, περιγράφει την έκθεση ως ένα «εγερτήριο κάλεσμα αναφορικά με την κρίση που πλήττει κάθε χώρα στην Ευρώπη».

Στη σημερινή διάσκεψη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία μετά το πέρας του συνεδρίου «Γραμματισμός γ

Keywords
Τυχαία Θέματα