1300 τόνοι άχρηστων πυρομαχικών έχουν απομακρυνθεί από την Κύπρο

12:03 9/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνολικά 1300 τόνοι παλιών, άχρηστων και επικίνδυνων πυρομαχικών μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος απομακρύνθηκαν τις τελευταίες μέρες από την Κύπρο στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει το Υπουργείο Άμυνας για καταστροφή των άχρηστων πυρομαχικών που βρίσκονται στις αποθήκες της Εθνικής Φρουράς.

Σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή, όπου παρευρέθηκε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, ο Υπουργός

Άμυνας Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι η πρώτη φάση της διαδικασίας που αφορά την απομάκρυνση των άχρηστων και επικίνδυνων πυρομαχικών της ΕΦ έχει ολοκληρωθεί.

“Πρόκειται”, σημείωσε, “για ένα ζήτημα που η νέα Κυβέρνηση έθεσε σε ύψιστη προτεραιότητα γιατί ακριβώς άπτεται της ασφάλειας του προσωπικού, των οπλιτών αλλά και των πολιτών”.

Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα και πάντα σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας έχουν γίνει τα απαραίτητα για την καταστροφή των πυρομαχικών, με μια νέα μέθοδο που έχει σαν στόχο να υπερπηδηθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες, υποδεικνύοντας ότι η ισπανική εταιρεία με την οποία υπεγράφη η σχετική συμφωνία βρισκόταν αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο και προέβη επιτυχώς στην εκφόρτωση και απομάκρυνση αυτών των πυρομαχικών η καταστροφή των οποίων θα γίνει στη Βουλγαρία.

Ο Υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι μέσα στο περασμένο Σαβ/κο έχουν απομακρυνθεί από την Κύπρο γύρω στους 1300 τόνους άχρηστων πυρομαχικών μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος, εξηγώντας ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και αναμένεται η β` φάση να ολοκληρωθεί αρχές του επόμενου χρόνου.

“Η προσπάθεια του Υπουργείου Άμυνας συνεχίζεται, έχει υπογραφεί συμφωνία πλαίσιο με πέντε εταιρείες διάρκειας 4 ετών και αυτό έτσι ώστε σε περίπτωση που στο μέλλον προκύψει ανάγκη για καταστροφή πυρομαχικών, αυτό να μπορεί να γίνει άμεσα με συνοπτικές διαδικασίες” είπε.

“Υπάρχουν ακόμη αρκετές εκατοντάδες τόνοι πυρομαχικών που θα πρέπει να απομακρυνθούν και να καταστραφούν, διαβεβαιώνοντας ότι για λόγους ασφάλειας η καταστροφή τους θα γίνει στο εξωτερικό και όχι στην Κύπρο” συμπλήρωσε.

“Όλες αυτές οι διαδικασίες θα γίνονται πλέον στο εξωτερικό” δήλωσε, και επανέλαβε ότι αρχές του επόμενου χρόνου θα ολοκληρωθεί η β` φάση με τη συγκεκριμένη ισπανική εταιρεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα