Το... ξωτικό του μπάσκετ!

Ο Βασίλης Σκουντής συνεχίζει τα αφιερώματα στα F4 με το δωδέκατο του 1999 στο Μόναχο, το οποίο επιφύλαξε το τέλος εποχής του Ολυμπιακού και την εμφάνιση μίας ομάδας... ξωτικό του μπάσκετ, που δυστυχώς αποδείχτηκε θνησιγενής!

12ο ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΠΟΤΕ: Τρίτη 20 και Πέμπτη 22 Απριλίου 1999.
ΠΟΥ: Olympia Hall, Mόναχο. ΑΥΤΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ: Ζαλγκίρις Κάουνας... ΚΙ ΕΜΕΙΣ: Τρίτος ο Ολυμπιακός, στο τέταρτο Φάιναλ Φορ του σε διάστημα έξι ετών. ΜVP: Τάιους Έντνι.

To 1972 έκανε την αρχή η εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης, το 1989 ήταν η σειρά η Γιουγκοπάστικα, το 1993 πήρε τη σκυτάλη η εθνική Γερμανίας και το 1999 σήμανε η ώρα της Ζαλγκίρις, Ε, κατόπιν όλων αυτών των (τεσσάρων, τον αριθμόν) εκπλήξεων, δεν τίθεται θέμα: Το Οlympia Halle του Μονάχου δεν είναι κλειστό γήπεδο, αλλά στοιχειωμένος πύργος!

Δέκα χρόνια, λοιπόν, μετά τον θρίαμβο της Γιουγκοπλάστικα (και 13 μετά τη δική της αποτυχημένη απόπειρα στη Βουδαπέστη) μια άλλη ομάδα που επίσης έπαιζε ολοκληρωτικό μπάσκετ ανέβηκε στο θρόνο: η φοβερή και τρομερή Ζαλγκίρις του Κάουνας. Το νόμισμα αποδείχτηκε ότι είχε δύο όψεις, διότι την προηγούμενη χρονιά η Κίντερ ενίκησε  χάρη στην άμυνα της, αλλά το '99 εξελίχθηκε στην εκδίκηση της επίθεσης!Ακόμη και τώρα,εν έτει 2011, αυτό το στιλ μπάσκετ που λανσάρισε (αλλά το απέσυρε αμέσως η ίδια από την κυκλοφορία) η Ζαλγκίρις παραμένει μοναδικό και γι' αυτό θα διαιωνίζεται εις τους αιώνας των αιώνων!

Ο (μετέπειτα προπονητής του Ολυμπιακού και της εθνικής ομάδας), Γιόνας Καζλάουσκας, έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει -και αναλόγως να υπερηφανεύεται- ότι το θέαμα που παρουσίασε η Ζαλγκίρις στο Μόναχο ήταν μοναδικό. Οι νίκες επί του Ολυμπιακού και επί της υπερασπιζόμενης τα σκήπτρα της Βαρκελώνης Κίντερ (82-74) στον τελικό και η κατάκτηση της κούπας για πρώτη φορά στην ιστορία της λιθουανικής ομάδας υπήρξαν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που απόλαυσε και αποθέωσε όλος ο μπασκετικός κόσμος.

Η Ζαλγκίρις στηρίχθηκε στην επιθετική άμυνα και στην ακόμη πιο… επιθετική επίθεση διαθέτοντας παίκτες με ταλέντο, αφοσίωση, σωστές αρχές και κυρίως διάθεση να επικοινωνούν μεταξύ τους. Στον ημιτελικό ο Ολυμπιακός φάνηκε αδιάβαστος και την...πάτησε από την πρώτη στιγμή, χωρίς να καταφέρει να αντιδράσει αποτελεσματικά και να σηκώσει κεφάλι.  Πάντως οι «ερυθρόλευκοι» ανασυντάχθηκαν και κατάφεραν να νικήσουν άνετα την Τιμσίστεμ στον αγώνα της παρηγοριάς και να καταλάβουν την τρίτη θέση, σε ένα Φάιναλ Φορ που ήταν το τέταρτο μέσα σε έξι χρόνια, αλλά παρέμεινε στοιχειωμένο για τα επόμενα δέκα χρόνια. Κατά σύμπτωση μάλιστα ο Ολυμπιακός που τότε κοιμήθηκε στο Μόναχο, το 2009 ξύπνησε στο Βερολίνο!

Στον εμφύλιο (ημιτελικό) της Μπολόνια  επικράτησε η Κίντερ σε ένα ματς που δεν...βλεπόταν και (σαν να μην έφτανε η χαμηλή ποιότητα του) σημαδεύτηκε και από τα επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς της Τιμσίστεμ με τη γερμανική αστυνομία. Ο τελικός ανάμεσα στη Ζαλγκίρις και στην Κίντερ εξελίχθηκε από πολύ νωρ
Keywords
Τυχαία Θέματα