Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ρώτησε το Mark Zuckerberg γιατί να μην υπάρχει πλάτφόρμα εναλλακτική του Facebook

Techblog.gr

Ο Mark Zuckerberg εμφανίστηκε μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και του έγινε η ερώτηση σχετικά με το γιατί να μην υπάρχει εναλλακτική Ευρωπαϊκή πλατφόρμα όσον αφορά το Facebook με σκοπό να “σπάσει” το μονοπώλιο του Mark Zuckerberg.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός Manfred Weber,

Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε πως ήρθε η ώρα να σπάσει το μονοπώλιο του Facebook και των υπηρεσιών προσκείμενες σε αυτό όπως το WhatsApp και το Instagram. Αυτό θα πρέπει να γίνει μιας και υπάρχει πολύ μεγάλη δύναμη συγκεντρωμένη σε ένα μόνο άνθρωπο, ενώ στη συνέχεια ρώτησαν το Mark Zuckerberg αν μπορεί να τους πείσει έτσι ώστε να μην γίνει κάτι τέτοιο.

Την ίδια ερώτηση έκανε και το Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Βέλγιο, Guy Verhofstadt, ο οποίος απευθυνόμενος στο Mark Zuckerberg ανέφερε πως δε μπορεί να πείσει τον ομόλογό του από τη Γερμανία μιας και δεν υπάρχει ιδιαίτερο νόημα. Αυτό έγινε γιατί ο CEO του Facebook ανέφερε σαν ανταγωνιστές του το Twitter και τη Google και είναι σα να λέει σε κάποιον “έχω το μονοπώλιο να κατασκευάζω αυτοκίνητα αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα μιας και μπορεί κάποιος να πάρει ένα αεροπλάνο, τρένο ή μηχανάκι για να πάει στον προορισμό του”. Σε εκείνο το σημείο τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διέκριναν έναν τόνο ειρωνίας στα λεγόμενα του Mark Zuckerberg.

Έπειτα, τέθηκε η ερώτηση σχετικά με το αν θα έπρεπε το Facebook να συνεργαστεί με τις Ευρωπαίκές Αντιμονοπωλιακές Αρχές για να γίνει διερεύνηση του κατά πόσο η εταιρεία ενεργεί μονοπωλιακά. Εάν κάτι τέτοιο ισχύει, θα έπρεπε να προχωρήσουν στο διαχωρισμό του WhatsApp και του Messenger από το Facebook έτσι ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα που ενδεχομένως υπάρχει.

Ο τρόπος διεξαγωγής της ακρόασης ήταν τέτοιος που ο Mark Zuckerberg κατάφερε να αποφύγει να απαντήσει στις παραπάνω ερωτήσεις από τους Guy Verhofstadt και Manfred Weber μιας και η απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις θα δινόντουσαν στο τέλος της διαδικασίας. Αυτό που έκανε ήταν να δηλώσει πως το Facebook αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό σε πολλαπλά επίπεδα δηλώνοντας πως η εταιρεία βρίσκεται σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου οι χρήστες χρησιμοποιούν πολλά διαφορετικά εργαλεία για να επικοινωνούν μεταξύ τους, με νέους ανταγωνιστές να εμφανίζονται ακόμα και καθημερινά.

Τονίστηκε επίσης πως το Facebook δε διαθέτει μονοπωλιακό καθεστώς στις διαφημίσεις μιας και το μερίδιο της διαφήμισης μέσω της πλατφόρμας σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται στο 6%, ενώ αναφέρθηκε στη βοήθεια που παρέχει σε μικρές εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολλούς καταναλωτές, κάτι το οποίο δεν είναι και πολύ σχετικό με το αν το Facebook λειτουργεί μονοπωλιακά.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως μια ομάδα ακτιβιστών ξεκίνησε την εκστρατεία με τίτλο “Απελευθέρωση από το Facebook” με την οποία ζητάει το διαχωρισμό των Facebook, WhatsApp, Instagram και Facebook Messenger. Έτσι, μπορεί να έμειναν πολλά αναπάντητα ερωτήματα από την ακρόαση του Mark Zuckerber στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το θέμα του μονοπωλίου της δημοφιλούς πλατφόρμας φαίνεται πως θα είναι κάτι που θα μας απασχολήσει για καιρό.

Keywords
Τυχαία Θέματα