Τα νέα iPhone δεν αξίζουν τα λεφτά τους, αλλά τι σημασία έχει;

Techblog.gr

Κάθε χρόνο, λίγο μετά την ανακοίνωση των νέων iPhone, αρχίζει μία διαδικτυακή μάχη για το κατά πόσο οι νέες Apple συσκευές αξίζουν τα λεφτά τους, αν πρέπει να τα αγοράσετε και αν προσφέρουν παραπάνω λειτουργίες ή καλύτερη ποιότητα κατασκευής, σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τα περισσότερα από αυτά τα άρθρα συγχέουν δύο πολύ διαφορετικά πράγματα:

Πρέπει να αγοράσετε τα νέα iPhone?

Αξίζουν

τα λεφτά τους τα νέα iPhone?

Ας διευκρινίσουμε κάτι. Η απόφαση αγοράς ενός iPhone, είναι, όπως και για οποιαδήποτε άλλη συσκευή, αποτέλεσμα μιας πληθώρας παραμέτρων όπως οι προσωπικές ανάγκες (είτε αυτές αντικατοπτρίζουν το αντίκτυπο της συσκευής στον κοινωνικό τους περίγυρο, είτε καθαρά τις καθημερινές τους ανάγκες), το γούστο, οι επαγγελματικές ανάγκες, η συνδεσιμότητα με συσκευές του ίδιου οικοσυστήματος αλλά και η συνήθεια.

Θα αφήσω στην άκρη το αν πρέπει κάποιος να αγοράσει τα νέα iPhone, αφού όχι μόνο δεν με αφορά αλλά θεωρώ ότι δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω στον χώρο της τεχνολογίας, πέρα από την δημιουργία ίντριγκας. Θα ασχοληθούμε λοιπόν μόνο με το κατά πόσο τα νέα iPhone, XS και XS Max είναι “value for money» , σε τι ποσοστό δηλαδή, η τιμή αντικατοπτρίζει το τελικό προϊόν.

Η κατασκευή των περισσότερων hi-end smartphone στον κόσμο, κοστίζει περίπου 350-450 ευρώ. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν τα iPhone αλλά και κάποιες Android ναυαρχίδες (φυσικά δεν συμπεριλαμβάνονται ειδικές -πανάκριβες- εκδόσεις) και από αυτή τη βάση πρέπει να ξεκινήσουμε. Πως προκύπτει λοιπόν η τεράστια διαφορά από το κόστος κατασκευής μέχρι το κόστος αγοράς που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1600 ευρώ (XS Max); Φυσικά οι λόγοι είναι πολλοί: Η ανάπτυξη του software, η συντήρηση του, το μάρκετινγκ του προϊόντος και οι φόροι της κάθε χώρας, είναι μόνο μερικοί από αυτούς. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια αυτά τα κόστη, μπορούμε όμως να ρίξουμε μια ματιά στον ανταγωνισμό.

Το ακριβότερο Note 9 κοστίζει 1100 ευρώ περίπου. Η διαφορά λοιπόν των δύο αυτών ναυαρχίδων είναι 500 ευρώ ή με άλλα λόγια, ένα OnePlus 6. Όταν λοιπόν μιλάμε για τόσο μεγάλες διαφορές, καταλαβαίνουμε ότι η συζήτηση του αν τα νέα iPhone είναι «value for money» από τεχνικής άποψης, πρέπει να σταματήσει. Ο συνδυασμός hardware-software-design που προσφέρει σε σχέση με τον ανταγωνισμό, δεν δικαιολογεί τέτοιες διαφορές. Που οφείλεται λοιπόν η ολοένα και πιο επιθετική πολιτική της Apple όσον αφορά στις τιμές των iPhone;

Θα λέγαμε ότι η Apple κινείται γύρω από τρεις βασικούς πυλώνες όσον αφορά στα smartphones που παρουσιάζει:

Ευκολία χρήσης

Καινοτομία

Premium ποιότητα

Το πρώτο το πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό με το πολύ απλό και γρήγορο iOS. Ένα από τα παλιότερα iPhone που είχε να αντιμετωπίσει ένα ασταθές Αndroid και συνδύαζε αρκετές καινοτομίες με premium κατασκευή, μπορούσε να καυχιέται για το γνωστό «ότι πληρώνεις παίρνεις». Με την πάροδο των χρόνων όμως, αλλά και με την είσοδο του Tim Cook στο τιμόνι της εταιρίας, την σκυτάλη της καινοτομίας έχουν πάρει άλλες εταιρίες, μικρές και μεγάλες.

Ο βασικός πυλώνας όμως ποτέ δεν ήταν η καινοτομία ούτε η ευκολία χρήσης. Το μεγαλύτερο selling point των iPhone ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι, το πλασάρισμα τους ως τα πιο premium smartphone στον κόσμο. Αυτό το smartphone που θα τραβήξει τα περισσότερα βλέμματα. Για να μπορέσεις να κρατήσεις αυτό το hype, πρέπει (πέρα από το να δώσεις έμφαση στο design) να φροντιστείς να κάνεις το αυτονόητο. Να πουλάς το ακριβότερο smartphone. Όσο λοιπόν οι τιμές των συσκευών άλλων εταιριών ανεβαίνουν, το iPhone πρέπει να παραμείνει ακριβότερο. To παράδοξο βέβαια είναι ότι αγοράζοντας «το ακριβότερο smartphone του κόσμου», θα περίμενε κάποιος να έχει το καλύτερο πακέτο χαρακτηριστικών και αξεσουάρ, κάτι που όμως δεν συμβαίνει με τα νέα iPhone.

Η Apple γνωρίζει ότι το κοινό της ως επί το πλείστον δεν ενδιαφέρεται για το αν πρέπει να πληρώσει παραπάνω για μερικούς αντάπτορες ή για ένα fast charge φορτιστή και προτιμά να αυξήσει το κέρδος της, από το να δείξει έμπρακτα την ανωτερότητα που διαφημίζει.

Αυτή η πολιτική σε συνδυασμό με τις ποιοτικές και σχετικά φθηνές Android συσκευές που βλέπουμε στην αγορά, μπορεί να οδηγήσει την Apple σε ακόμα ένα αδιέξοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου αδιέξοδου είναι οι λάθος αποφάσεις για την κατασκευή και τιμολόγηση του iPhone X οι οποίες οδήγησαν στην απόσυρση του ένα χρόνο αργότερα, με την ανακοίνωση των νέων iPhone XS, XS Max και XR.

Το iPhone X είχε την ίδια περίπου αρχική τιμή με το XS. Αυτό σημαίνει ότι αν συνέχιζε να πωλείται το Χ, θα έπρεπε να πωλείται φθηνότερα, με συνέπεια μικρό περιθώριο κέρδους λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής και σίγουρα θα δημιουργούσε πρόβλημα στις πωλήσεις του XS αλλά και σε αυτές του XR, το οποίο φυσικά δεν θα αγόραζε κανείς. Για αυτούς τους λόγους η Apple αναγκάστηκε να αποσύρει, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Tim, «το καλύτερο smartphone που έφτιαξε ποτέ».

Αξίζουν λοιπόν τα λεφτά τους τα νέα iPhone? Φυσικά και όχι, αλλά τι σημασία έχει; Όπως και τα περισσότερα Android phones που κοστίζουν περισσότερο από 1000 ευρώ αλλά και πολλά από τα προϊόντα που αγοράζουμε καθημερινά, η τιμή τους είναι ξεκάθαρα θέμα μάρκετινγκ. Αυτό δεν είναι είδηση, είναι όμως άξιο σχολιασμού το γεγονός ότι η Apple βάζει πλέον το κέρδος πολύ ψηλότερα στους στόχους της από την ικανοποίηση του καταναλωτή και αυτό είναι κάτι που έχουν καταλάβει ακόμα και οι πιο φανατικοί οπαδοί της. Αν θέλει να μπορεί να δικαιολογεί και πάλι την τιμή των smartphone της και να μην εκτίθεται στα μάτια όσων γνωρίζουν από τεχνολογία, θα πρέπει να παρουσιάσει σημαντικές καινοτομίες. Είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζουν αυτό στο Κουπερτίνο και κάτι μου λέει ότι η φετινή χρονιά ήταν ένα μικρό σκαλοπάτι πριν από τις σημαντικές αλλαγές που θα έρθουν σε ένα χρόνο.

Techblog.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα