Μόνο το 1/3 των Samsung smartphones ανήκουν στην κατηγορία iPhone

Ενδιαφέροντα στοιχεία ήρθαν στο φως στο πρόσφατο συμβούλιο των επενδυτών της Samsung Mobile πριν λίγες μέρες, με τους αριθμούς να αποκαλύπτουν πως η εταιρεία πούλησε λιγότερα high-end smartphone από την Apple αυτή τη χρονιά,

και πως μόνο το ένα τρίτο των πωλήσεων της εταιρείας να ανήκουν στην κλάση που μπορεί να συγκριθεί με τα iPhone, παρόλο που τα iPhone τεχνολογικά είναι μια γενιά πίσω (iPhone 5 και νωρίτερα).

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτό το συμβούλιο έγιναν προσπάθειες να επανέλθει η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε υψηλά επίπεδα μιας νιώθουν αρκετά ανήσυχοι σχετικά με τις χαμηλές πωλήσεις των high-end smartphone της Κορεατικής εταιρείας. Η προτροπή ήταν σχετικά με την αύξηση της εξαγοράς ακόμα περισσότερων εταιρειών, και ειδικότερα, μια αναφορά στο Bloomberg μεταφέρει τα λόγια του οικονομικού διευθυντή της Samsung, Lee Sang Hoon, ο οποίος ανέφερε πως η εταιρεία προχωράει μπροστά και θα επεκτείνει τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές εταιρειών, διεκδικώντας τις όποιες ευκαιρείες σε κάθε πιθανό τομέα.

Η Samsung, σχετικά με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, έχει επενδύσει περίπου στο 1 δισ. δολλάρια για 14 εξαγορές εταιρειών από το 2010 μέχρι σήμερα, αριθμός πολύ μικρός αν αναλογιστούμε πως η Google στην ίδια περίοδο, προχωρούσε σε αυτή την κίνηση κάθε εβδομάδα. Η Samsung έχει προβεί σε ακόμα λιγότερες εξαγορές και από την Apple η οποία προχώρησε σε 15 στρατηγικές εξαγορές μόνο την προηγούμενη χρονιά.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως το Bloomberg αναφέρει πως η Samsung ξεπέρασε όντως την Apple στις πωλήσεις smartphones, αλλά χρησιμοποίησε τις πωλήσεις των φτηνότερων συσκευών στις αναπτυσσόμενες αγορές για να τροφοδοτήσει τα κέρδη στο τμήμα της κινητής τηλεφωνίας μιας και οι πωλήσεις των high end συσκευών επιβραδύνει και υπάρχει κορεσμός στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς. Αυτή την κατάσταση την κάλυψε η Samsung αναφέροντας πως οι συνολικές πωλήσεις των smartphone αυξήθηκαν από τις αυξημένες πωλήσεις των smartphone των μαζικών αγορών, με τα high end μοντέλα να παραμένουν στο ίδιο επίπεδο από το ένα τρίμηνο στο άλλο.

Από την άλλη μεριά, οι πωλήσεις των iPhone αυξήθηκαν κατά 26% στην ίδια χρονική περίοδο, θέτοντας ρεκορ για το τρίμηνο που έληξε το Σεπτέμβρη. Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός πως τα smartphone της Apple ανήκουν μόνο στην high end κατηγορία, σε σύγκριση με το Samsung Galaxy Y, όπως αναφέρθηκε από τον διευθυντή του Strategy Analytics Neil Mawston, το οποίο ανήκει στην κατηγορία κινητών των μαζικών αγορών, και βοήθησε να αυξηθούν οι πωλήσεις της Samsung. Επίσης, η Samsung σπάνια αναφέρει ακριβείς αριθμούς πωλήσεων των συσκευών της καθώς και ποτέ δεν έκανε ανάλυση για το πόσα κινητά θεωρεί ανταγωνιστές του iPhone στην κατηγορία των high-end smartphones.

Η εταιρεία Strategy Analytics είναι γνωστή για το «πάντρεμα» των πωλήσεων της Samsung και στο να την ανακυρήξει smartphone leader, παρά το γεγονός πως η Samsung Mobile είχε λιγότερα κέρδη, πάνω από 1 δις δολλάρια λιγότερα για την ακρίβεια, από την Apple, παρά τις παραπάνω από 3,5 φορές περισσότερες πωλήσεις smartphones συγκριτικά με την Apple.

Από την άλλη μεριά, το Bloomberg αναφέρει πως στο συμβούλιο που έγινε, ο διευθυντής της Samsung Mobile, Shin Jong Kyun, ανακοίνωσε ότι θα πουληθούν συνολικά 100 εκατομμύρια συσκευές των σειρών Galaxy S και Galaxy Note μέσα στο 2013. Σε μια άλλη αναφορά απο το ETNews, η Samsung έχει θέσει στόχο να πουλήσει αυτό το χρόνο 300-310 εκατομμύρια smartphone και περίπου στα 360 εκατομμύρια για το 2014, από τα οποία τα 126 εκατομμύρια θα είναι high end συσκευές.

Η ίδια αναφορά περιγράφει το Samsung Galaxy S4 να πωλείται με αργούς ρυθμούς, και παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει προβλέψεις για 100 εκατομμύρια πωλήσεις, λίγο μετά την άνοιξη οι πωλήσεις μειώθηκαν κατακόρυφα λίγο μετά την περίοδο κυκλοφορίας του. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως το αμερικάνικο Galaxy S4 είναι πιο αργό από το iPhone 5c παρά το γεγονός πως “φοράει” τον επεξεργαστή του iPhone 5 που κυκλοφόρησε πέρυσι, και ενώ κανένα απο τα smartphone της Samsung δεν έχει ακόμα τη δύναμη και την εξοικονόμηση ενέργειας που έχει ο 64-bit Α7 επεργαστής του iPhone 5s.

Φαίνεται ότι υπάρχει θέμα για τη Samsung της οποίας τα κέρδη προέρχονται κατά τα 2/3 από τις πωλήσεις smartphones και από την άλλη πλευρά η Apple στηρίζεται πάρα πολύ στις πωλήσεις των iPhone αλλά και στις πωλήσεις των Mac, iPad, τα έσοδα από το iTunes, τις πωλήσεις σε software και υπηρεσίες service, εξοικονομώντας δεκαπλάσια κέρδη απο τα αντίστοιχα της Samsung στις πωλήσεις των Chromebooks, Android tablets και ηλεκτρονικών υπολογιστών Windows.

Keywords
Τυχαία Θέματα