Neuralink: Εγκεφαλικά εμφυτεύματα που επιτρέπουν τον απομακρυσμένο έλεγχο συσκευών

Techblog.gr

H Neuralink είναι μία εταιρεία την οποία ίδρυσε πριν δύο χρόνια ο Elon Musk, με σκοπό να συνδέσει το μυαλό των ανθρώπων με τους υπολογιστές. Την Τρίτη η εταιρεία έκανε ένα livestream παρουσιάζοντας για πρώτη φορά την τεχνολογία της.

Ο σκοπός της τεχνολογίας που αναπτύσσει εδώ και δύο χρόνια η Neuralink είναι να μπορεί να εμφυτεύει συσκευές σε ανθρώπους με παραλυσία επιτρέποντας

τους να ελέγχουν τα κινητά και τους υπολογιστές τους.

Η τεχνολογία χρησιμοποιεί μικροσκοπικά εύκαμπτα νήματα τα οποία επιτρέπουν τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου όγκου δεδομένων και αποτελούνται από “3.072 ηλεκτρόδια ανά συστοιχία, κατανεμημένα σε 96 νήματα”. Τα νήματα αυτά είναι 4 με 6 μικρόμετρα κάτι που τα κάνει πολύ πιο λεπτά από μία ανθρώπινη τρίχα.

Η Neuralink πέρα από τα νήματα αυτά ανέπτυξε και μία νέα συσκευή, η οποία τα ενσωματώνει αυτόματα. Η συσκευή αυτή χρησιμοποιεί ένα chip που ανέπτυξε η ίδια η εταιρεία, το οποίο μπορεί να αναγνώσει, να καθαρίσει και να ενισχύσει τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος. Προς το παρόν η συσκευή μπορεί να μεταφέρει δεδομένα μέσω USB type-C, αλλά στο μέλλον ο στόχος της Neuralink είναι να γίνονται όλα ασύρματα.

Η συσκευή που θα επιτρέπει την ασύρματη μετάδοση δεδομένων θα λέγεται N1 sensor και θα λειτουργεί μέσω εμφύτευσης τριών αισθητήρων στον κινητικό φλοιό και έναν στην σωματοαισθητική περιοχή.

Οι αισθητήρες αυτοί θα συνδέονται ασύρματα σε μία εξωτερική συσκευή, η οποία θα είναι τοποθετημένη πίσω από το αυτί και θα περιέχει τη μπαταρία. Ο χρήστης θα μπορεί να διαχειρίζεται την εξωτερική συσκευή μέσω μιας εφαρμογής για iOS.

Στο μέλλον, η Neuralink θέλει να πραγματοποιεί την εγκατάσταση με τη χρήση ακτίνων laser και όχι μέσω παραδοσιακών εγχειρητικών μεθόδων. Τη διαδικασία αυτή θα την κάνει ένα νευροχειρουργικό ρομπότ, το οποίο μπορεί να εισάγει 6 νήματα, δηλαδή 192 ηλεκτρόδια, το λεπτό.

Ο Musk σημείωσε ότι ελπίζει μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου να ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους. Ωστόσο, προς το παρόν δοκιμάζεται επιτυχώς σε ποντίκια, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχει και μία μαϊμού, η οποία κατάφερε επιτυχώς να ελέγξει έναν υπολογιστή με το μυαλό της.

Keywords
Τυχαία Θέματα