Google: Δέχθηκε μήνυση για δεδομένα τοποθεσίας και απάτη καταναλωτών

Η Google δέχθηκε αγωγή την Τετάρτη από τον Γενικό Εισαγγελέα της Αριζόνας, Mark Brnovich ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο Αμερικανικός κολοσσός εξαπάτησε τους χρήστες για να συλλέξει δεδομένα τοποθεσίας από τα smartphone τους. Σύμφωνα με tweet του Brnovich, “οι χρήστες είχαν ψεύτικη αίσθηση ασφαλείας”, αφού η Google τους έκανε να πιστέψουν ότι είχαν την δυνατότητα να απενεργοποιήσουν

από τις ρυθμίσεις την συλλογή δεδομένων τοποθεσίας.

Η Google συλλέγει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών τοποθεσιών, με σκοπό την στοχευμένη διαφήμιση. Συχνά αυτό γίνεται χωρίς την συγκατάθεση των χρηστών.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ένα πολύ μεγάλο μέρος από τα κέρδη της Google προέρχεται από τις στοχευμένες διαφημίσεις που παρέχει ο γίγαντας στους χρήστες.

Today we filed a consumer fraud lawsuit against Google for deceptive and unfair practices used to obtain users’ location data, which Google then exploits for its lucrative advertising business.

— Mark Brnovich (@GeneralBrnovich) May 27, 2020

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας καθώς και οι δικηγόροι χαρακτήρισαν λανθασμένα τις υπηρεσίες της εταιρείας. Η αγωγή αυτή έρχεται μετά από έρευνα που έγινε στις μεθόδους με τις οποίες η Google συλλέγει τα δεδομένα τοποθεσίας από τα Android τηλέφωνα. Σύμφωνα με το Associated Press, η Google ακόμη και μετά την απενεργοποίηση της ρύθμισης που ονομάζεται Ιστορικό Τοποθεσίας, εξακολουθεί να συλλέγει τις ευαίσθητες πληροφορίες των ανθρώπων.

Τον Φεβρουάριο, η Google αντιμετώπισε άλλη μία αγωγή σε εκείνη την περίπτωση από τον Γενικό Εισαγγελέα από το Νέο Μεξικό, Hector Balderas, για παραβίαση της ιδιωτικότητας των παιδιών μέσα από τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες.

Keywords
Τυχαία Θέματα