Android Joker: Η Google εξηγεί πώς δρα ο επικίνδυνος ιός

Techblog.gr

Η Google αποφάσισε να κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει τα δεδομένα των χρηστών της και να τους παρέχει μία ήρεμη ζωή, χωρίς να φοβούνται να χρησιμοποιήσουν ακόμη και το κινητό τους. Στα πλαίσια των προσπαθειών της, ξεκίνησε να δημοσιεύει αναλυτικές αναφορές για τους ιούς του λειτουργικού της συστήματος, όπως ο γνωστός Android Joker.

Τι ακριβώς κάνει ο συγκεκριμένος ιός

Πλέον, τα malware του Android

προσπαθούν να παρακάμπτουν οποιαδήποτε δικλείδα ασφαλείας και να αποκτούν τον έλεγχο του smartphone. Ένας από τους πιο επικίνδυνους ιούς του λειτουργικού της Google είναι ο Joker, του οποίο τη δράση περιγράφει η εταιρεία σε πρόσφατη δημοσίευση του Google Security Blog.

Ο Android Joker έχει επηρεάσει μέχρι σήμερα χιλιάδες χρήστες και γι’ αυτό η Google προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να σταματήσει τη δράση του οριστικά. Μέχρι σήμερα εκατοντάδες εφαρμογές έχουν προσβληθεί από τον ιό, και δεκάδες μολυσμένα apps ανεβαίνουν στο Play Store κάθε μέρα.

Σε γενικές γραμμές, ο Android Joker, ή Bread, εντοπίζεται σε κακόβουλες εφαρμογές και η δράση του βασίζεται στην εγγραφή χρηστών σε premium υπηρεσίες και συνδρομές.

Σύμφωνα με τη Google, όσοι προγραμματιστές χρησιμοποιούν τον ιό, αρχικά, ανεβάζουν στο Play Store μία καθαρή εφαρμογή. Στόχος τους είναι να περάσουν τον έλεγχο του Play Protect. Έπειτα, όταν το app έχει εγκατασταθεί στις συσκευές χιλιάδων χρηστών, οι προγραμματιστές κυκλοφορούν μία ενημερωμένη έκδοση η οποία περιέχει τον Android Joker.

Από τη στιγμή που ο χρήστης θα ενημερώσει την εφαρμογή, ο Android Joker ξεκινά τη δράση του και πραγματοποιεί συνδρομές σε premium υπηρεσίες που παρέχουν αυτά τα apps. Φυσικά χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.

Όταν και εάν ο χρήστης καταλάβει τι συμβαίνει είναι πλέον αργά. Ο ιός έχει κάνει συνδρομή και για να την ακυρώσει ο χρήστης θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον πάροχο του, ίσως τον διαχειριστή της συσκευής αν πρόκειται για εταιρικό smartphone/tablet, και τα λοιπά.

Ο Android Joker εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν αρκετά χρόνια μέσω μιας απάτης με Premium SMS. Τώρα, χάρη στο Play Protect η Google έχει καταφέρει να εντοπίσει πάνω από 1.700 κακόβουλες εφαρμογές που χρησιμοποιούν τον ιό. Κάποια από τα εν λόγω apps, το Play Protect τα εντόπισε πριν προλάβουν να δράσουν.

Τέλος, η Google αναφέρει ότι ο Android Joker παραμένει ενεργός και ζητάει από τους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις εφαρμογές που κατεβάζουν και χρησιμοποιούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα