Το… οδοιπορικό του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην Πάρο

17:45 26/2/2014 - Πηγή: AEK365

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, πάτησε στις 13:30 της Κυριακής 23 Φεβρουαρίου το χώμα της Πάρου. Πήγαινε ξανά στο νησί, μετά από 15 χρόνια και 8 μήνες! Μαζί του αυτή την φορά, όχι οι Δημήτρης Μπουρουτζίκας και Μελέτης Περσίας, με τους οποίους είχε επισκεφτεί το νησί τον Ιούνιο του 1998, αλλά ο επιστήθιος φίλος του, πρώην Κοινοτάρχης Πολυδενδρίου και ποδοσφαιριστής στην ομάδα παλαιμάχων της ΑΕΚ, Θανάσης Σαρκίρης. Στο αεροδρόμιο τους υποδεχόταν

ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων ΑΕΚ Πάρου-Αντιπάρου Ηλίας Αλεξόπουλος. Και από εκεί ...γραμμή για το λιμανάκι του γραφικού Αμπελά, οπού στην ψαροταβέρνα «το θαλάμι», πάνω απ' το κύμα, θα γινόταν η πρώτη γνωριμία με τα μέλη του Συνδέσμου. Ήταν άλλωστε η καλύτερη ώρα για να γευτούμε παραδοσιακή σούμα και εκλεκτούς ψαρομεζέδες.

Οι θύμησες του Αλιπράντη και το όραμα

του Δημήτρη Μελισσανίδη για την ΑΕΚ

Στον Αμπελά, μας περίμεναν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Στέλιος Αλιπράντης-αργότερα ήρθαν η σύντροφός του Νεκταρία και η κόρη του Αγγελική- και ο γενικός γραμματέας Λούης Κοντός, με τους Ραφαήλ και Χρήστο Κουτσουράκη, που είχαν επιμεληθεί το βίντεο με την ιστορία της ΑΕΚ και του Μπάγεβιτς, που θα προβάλλονταν το βράδυ στην εκδήλωση. Στην παρέα, σταδιακά προστέθηκαν ακόμη και οι γονείς του τραγουδιστή Στάν, Δημήτρης Αντιπαριώτης και Στέλλα Φυρογέννη, ο Κωνσταντίνος Πιερτζοβάνης, ο πρώην λιμενάρχης Πάρου Ηλίας Κουντρομιχάλης και ο ταμίας του Συνδέσμου Δημήτρης Βεντούρης. Ακόμη στην παρέα παρόντες ο επιχειρηματίας Μιχάλης Κονιτόπουλος, που διαθέτει την ομώνυμη Villa, ως ξενοδοχεική μονάδα στην γραφική Αλική της Πάρου και η Ελισάβετ Φειδάντση.

Το κλίμα από την πρώτη στιγμή ήταν καταπληκτικό. Λες και όλοι γνωριζόμασταν χρόνια... Και γι' αυτό συνέβαλε όχι μόνο η καλή παρέα και το όμορφο τοπίο, αλλά το ότι ο καλεσμένος του Συνδέσμου, ήταν πολύ προσιτός και οικείος. Μάλιστα, με αφορμή την περιπλάνηση της θύμησης που έκανε ο Στέλιος Αλιπραντής, για το πώς έγινε ΑΕΚ, έδωσε το στίγμα των φιλοδοξιών του Δημήτρη Μελισσανίδη για το μέλλον της ΑΕΚ.

«Πιστεύω ότι το να υποστηρίζεις την ΑΕΚ πέρα από ποδοσφαιρική ομάδα αντιπροσωπεύει, ή τουλάχιστον οφείλει να αντιπροσωπεύει στάση ζωής, ιδεολογία, και πολιτισμό» τόνισε κάποια στιγμή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Στέλιος Αλιπράντης. Και θυμήθηκε πως έγινε ΑΕΚ: «Στη μαγεία της ΑΕΚ με μύησε ο Παππούς μου, ο οποίος ως Μικρασιάτης, πιστεύω ότι προτιμούσε την «Ένωση» για την ιστορική του καταγωγή αλλά με το ρομαντισμό που εκφράζει. Με πήγε πρώτη φορά στο γήπεδο το 1967. Σ' εκείνο τον αγώνα μάλιστα είχαμε χάσει 1-0 από τον Απόλλωνα . Και ο παππούς, έβγαλε το μαντηλάκι του που ήταν ποτισμένο με λεβάντα για να σκουπίσει το δάκρυ του. Ήταν σα να ένοιωθε ότι γινόταν και πάλι η καταστροφή της Σμύρνης. Μετά από αυτή την εικόνα δεν θα μπορούσα να υποστηρίξω άλλη ομάδα εκτός από την ΑΕΚ, που είναι συναίσθημα και οικογενειακή κληρονομιά»

Ο Ντούσαν, αφού άκουσε τα λόγια του προέδρου τόνισε: «Ο Δημήτρης(σ.σ. εννοούσε Μελισσανίδης) αυτό επιθυμεί να πετύχει. Να γίνει η ΑΕΚ και πάλι οικογένεια. Όσα άσχημα έγιναν στο παρελθόν, να τα διαγράψουμε. Να μη κοιτάμε πίσω παρά μόνο μπροστά. Από το παρελθόν να κρατήσουμε τις καλές στιγμές και τον τρόπο που δημιουργήθηκε από τους Πρόσφυγες η ΑΕΚ. Είμαι κι εγώ πρόσφυγας.. Και ίσως γι αυτό έχω αγαπήσει τόσο πολύ την ΑΕΚ. Να είναι καλά ο Δημήτρης και να είσαστε σίγουροι, ότι όταν φτιάξουμε το γήπεδό μας, όλα θα διορθωθούν. Θα επιστρέψουμε πάλι στην εποχή των τίτλων και θα είσαστε περήφανοι για την ΑΕΚ που αγαπάτε»

«Ξεδιπλώθηκε» η ιστορία της ΑΕΚ

Και τα όσα επεσήμανε στον Αμπελά ο Ντούσκο, ήταν και ο προάγγελος για τα όσα εντυπωσιακά ως μηνύματα για το μέλλον της ΑΕΚ θα έλεγε στην ολιγόλεπτη αλλά όλο ουσία ομιλία του στην διάρκεια της εκδήλωσης του Συνδέσμου Φίλων ΑΕΚ Παρου-Αντιπάρου στο φιλόξενο «My Club» στην Παροικιά . Εκεί που έτυχε θερμής υποδοχής από περίπου 350 παρισταμένους.

Η αίθουσα ήταν στολισμένη με σημαίες της ΑΕΚ, και οι μικροί φίλοι της «Ενωσης» είχαν μπαλόνια στα χέρια τους. Και οι διοργανωτές, που είχαν κάνει κάλεσμα στον κόσμο για να δει την ιστορία της ΑΕΚ, με την παρουσία του Μπάγεβιτς, φρόντισαν να υπάρχουν μια σειρά από video τα οποία είχε επιμεληθεί ο Ραφαήλ Κουτσουράκης, που έκαναν αναδρομή στην «χρυσή» ιστορία της ΑΕΚ και του Ντούσαν.

Ο Μπάγεβιτς μπήκε στην αίθουσα γύρω στις 8μμ συνοδευμένος από τον κ. Αλεξόπουλο και τον κ. Σαρκίρη. Ζεστό και χειροκρότημα συνόδευσε την είσοδό του. Κάθισε σ' ένα τραπέζι με τους διοργανωτές, έβαλε τα γυαλιά του και απόλαυσε το 20λεπτης διάρκειας βίντεο, που ήταν αφιερωμένο στην ζωή του.

Στιγμές από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τον Ιούνιο του 1977 με τον αείμνηστο Φράντισεκ Φάντροκ να τον συνοδεύει, αλλά και από την τεράστια προσφορά του ως ποδοσφαιριστή με εντυπωσιακά γκολ που είχε πετύχει,. Και ακόμη μεγαλειώδεις στιγμές του στην ΑΕΚ ως προπονητή με τα τρόπαια που έχει κερδίσει και στιγμές που είχαν αποθανατιστεί να δίνει οδηγίες μεταξύ άλλων σε Καραγκιοζόπουλο, Πατίκα, Τσιάρτα, Μπατίστα, Κασάπη, Μπορμπόκη, Νικολαϊδη... Και ακόμη φωτογραφίες με τον αείμνηστο Λουκά Μπάρλο που τον έφερε, και τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι... Αλλά και με τον Δημήτρη Μελισανίδη, από πανηγύρια κατακτήσεως τίτλων κι όχι μόνο. Και από την ΑΕΚ του «σήμερα» με τη νέα αρχή που επιχειρείτε με Δημήτρη Μελισανίδη και φώτο από την παρουσίαση της «Αγιας Σοφιάς» και της κοπής πίτας του ποδοσφαιρικού τμήματος..

Το δάκρυ του Ντούσαν και οι ρήσεις προέδρου

Ο Μπάγεβιτς συγκινήθηκε απ' όσα είδε... Σχεδόν βουρκωμένος, κλήθηκε να συμμετέχει στην τελετουργία του αγιασμού, που έγινε από τον «Ενωσίτη» Πατήρ Στυλιανό και τον φίλο του ΠΑΟ πατέρα Νικόλαο. Μετά την ολιγόλεπτη δοξασία, ο Ντούσαν έκοψε την πίττα και έδωσε το στίγμα επισημαίνοντας ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την άνοδο της ΑΕΚ, που θα γίνει και πάλι οικογένεια και θα επιστρέψει σε τίτλους με την δημιουργία του γηπέδου της.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΕΚ ένιωσε συγκίνηση όταν παρέλαβε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Στέλιο Αλιπράντη την τιμητική πλακέτα με το λογότυπο του Συνδέσμου και άκουσε μεταξύ άλλων να λέει: «Ντούσαν είσαι ο κύριος εκφραστής της ιδέας που λέγεται ΑΕΚ και που εκφράζει τα ιδανικά από τις χαμένες πατρίδες. Σε αυτή την ομάδα, είχαμε πολλά ινδάλματα. Αλλά εσύ, είσαι το μεγαλύτερο από τα ινδάλματα που είχαμε μέσα στην ιστορία μας ως ομάδα. Αυτή η χώρα, που λέγεται Σερβία και έζησε εμφυλίους, δέχτηκε βομβαρδισμούς , μας έστειλε τον ευλογημένο Ντούσαν Μπάγεβιτς, για να οδηγήσει την ομάδα μας τόσο ως ποδοσφαιριστής σε τίτλους όσο και ως προπονητής. Σε θυμάμαι νέο παιδί, όταν έμπαινες στον αγωνιστικό χώρο λες και ήσουν τσαντισμένος. Και μας μάγευες με τις ενέργειές σου. Και δόξασες την ΑΕΚ και ως προπονητής. Δεν θέλω να μιλήσω για την παρουσία του σε άλλες ομάδες και εάν τις δόξασες και αυτές, γιατί ξέρω πόσο ΑΕΚ είσαι». Και στη σημείο αυτό τον διέκοψε το δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκόμενων. Και ο πρόεδρος συνέχισε: «Σήμερα έχουμε την τιμή και την χαρά να έχουμε τον Ντούσαν δίπλα μας. Είναι ένας άνθρωπος που δόξασε την ΑΕΚ και αξίζει το χειροκρότημα για μια ομάδα χιλιοπικραμένη που ζει με την ελπίδα. Είναι ο μεγαλύτερης αθλητής-προπονητής που επισκέφτηκε ποτέ το νησί μας. Και σήμερα εδώ μέσα απ' ότι βλέπω δεν είναι μόνο φίλοι της ΑΕΚ, άλλα και άλλων ομάδων. Και αυτό δείχνει την ομοιογένεια του αθλητισμού που έχουμε στην Πάρο. Εμείς βέβαια είμαστε ΑΕΚ παρά τα όποια προβλήματα. Άλλωστε το να καταλάβεις ένα ΑΕΚτζή, είναι τόσο δύσκολο, όσο να καταλάβεις μια γυναίκα Χαίρομαι που εδώ είμαστε πολλοί. Αυτό είναι ένα αναμνηστικό για την προσφορά σου στην ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όλοι μαζί στη Νέα Φιλαδέλφεια»

Η εικόνα της Παναγιάς ως δώρο από τον Αλεξόπουλο

και αυτά που τόνισε ο Δήμαρχος Χρήστος Βλαχογιάννης

Στη συνέχεια όμως υπήρχαν και άλλες εκπλήξεις. Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ηλίας Αλεξόπουλος , αφού χαρακτήρισε τον Ντούσαν Μπάγεβιτς «χρυσό κεφάλαιο» για την ΑΕΚ, του προσέφερε ως δώρο, το σήμα κατατεθέν του νησιού. Την εικόνα της Παναγιάς Εκατονταπυλιανής. Ο Ντούσαν φίλησε την εικόνα και ευχήθηκε να 'μας φυλάει όλους και φυσικά την ΑΕΚ'. Και στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο πρώτος πολίτης του νησιού, ο Δήμαρχος Χρήστος Βλαχογιάννης: «Θέλω να συγχαρώ όλους τους υπευθύνους του Συνδέσμου φιλάθλων ΑΕΚ του νησιού μας για τη διοργάνωση που είχαν την πρωτοβουλία να φέρουν στο νησί μας ένα από τους μεγαλύτερους αθλητές που ήλθαν στην Ελλάδα και ο οποίος εξελίχθηκε και σε προπονητή τίτλων. Η εκδήλωση τιμάει στην προσφορά του Ντούσαν Μπάγεβιτς ο οποίος δεν δόξασε μόνο την ΑΕΚ, αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο με την προσφορά του. Και είμαι τυχερός, που τον γνώρισα. Η ΑΕΚ έχει συνέχεια και εύχομαι να επανέλθει σύντομα εκεί που ανήκει. Γιατί όπως και να το κάνουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι φτωχότερο χωρίς την ΑΕΚ στην μεγάλη κατηγορία αλλά και την Ευρώπη».

Και στη συνέχεια ο Δήμαρχος με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Πάρου και γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Λούη Κοντό, προσέφεραν τα δικά τους δώρα στον Μπάγεβιτς με την ιστορία της Πάρου και άλλες εικόνες.

Από τα αξιοσημείωτα της βραδιάς, ότι στη λαχειοφόρο, τυχερός αναδείχθηκε ο 9χρονος Ιάκωβος Ραγκούσης, που κέρδισε ένα δερμάτινο πορτοφολάκι της ΑΕΚ από την μπουτίκ της ομάδας. Τον ρωτήσαμε πως νοιώθει ως τυχερός και πως βλέπει την ΑΕΚ. Και ο 'μικρός' μας εξέπληξε με την απάντησή του: «Εγώ θα συνεχίσω να είμαι ΑΕΚ, παρ' ότι αγωνίζεται στην Γ Εθνική. Είμαστε ομάδα που έχουμε μεγάλη ιστορία. Και αυτό με συγκινεί. Και στην πορεία, όπως είπε και ο κύριος Μπάγεβιτς, θα έλθουν και οι τίτλοι». Αυτά από ένα 9χρονο παιδί ως μηνύματα για το μέλλον

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον ύμνο της ΑΕΚ, ο οποίος ακούστηκε και στο καφέ «Δωδώνη» στην παραλία της Παροικίας του Αντώνη Μάνη. Εκεί που οι οικοδεσπότες μας, με τον Δήμαρχο Πάρου Χρήστο Βλαχογιάννη και τη σύντροφό του, φρόντισαν να πέσει με τον καλύτερο τρόπο η αυλαία της εκδήλωσης, Μεταξύ τύρου και... αχλαδιού, ακούσαμε τραγούδια που αρέσουν στο Μπάγεβιτς -αλλά και σε όλη την παρέα- ενώ ο Ντούσαν μίλησε τηλεφωνικά και με τον φίλο του προέδρου Δημήτρη Μελισσανίδη, τον Γιάννη Πάριο.

Και το κατευόδιο από τον Δήμαρχο, αλλά και τους «Τρείς Ιεράρχες» της ΑΕΚ στην Πάρο, δηλαδή τους Στέλιο Αλιπράντη, Ηλία Αλεξόπουλο και Λούη Κόντο, ήρθε με την παρακάτω ρήση: «Ντούσκο, να είσαι καλά για τις στιγμές που μας χάρισες και το ήθος που μας δίδαξες και θα συνεχίσεις να διδάσκεις. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα προσέφερες στην ΑΕΚ ως παίκτης και προπονητής, αλλά και για την εγγύηση που προσφέρει για το μέλλον η παρουσία σου».

Keywords
το νησι, ΑΕΚ, villa, club, video, προσφορες, γκολ, νέα, παο, ελλαδα, ραγκουσης, εθνικη τραπεζα, παναθηναικος, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, αγγελικη, ξανα, μονο μπροστα, βιντεο, αυλαια, γυναικα, δωρα, εθνικη, εικονες, νησι, ρησεις, σημαιες, τραγουδια, φωτογραφιες, φωτο, ωρα, αεροδρομιο, αξιζει, ανθρωπος, αφιερωμενο, αφορμη, βραδυ, γκολ, γ εθνικη, γινει, γηπεδο, γυαλια, γνωριμια, γονεις, δειχνει, δωρο, εγινε, εγγυηση, εδω ειμαστε, αιθουσα, ειπε, ελισαβετ, ελπιδα, εποχη, ζωη, ζωης, υπηρχαν, θυμησες, ιδεολογια, εικονα, ομιλια, κυμα, κλιμα, λεβαντα, λογια, λογο, μαγεια, μανη, μηνυματα, μπαλονια, ομαδα, οικογενεια, ουσια, παιδι, παο, παρουσιαση, ποδοσφαιρο, πηγαινε, ρηση, πιτας, προβληματα, ραφαηλ, σερβια, συνεχεια, συντομα, σειρα, στιγμα, τιμη, φυσικα, φορα, χρηστος, χωμα, χαρα, κωνσταντινος, ανηκει, δημητρης, φιλοι, χωρα, ιακωβος, μπροστα, villa, ομαδες, σημα, τυχερος, θανασης, θελω να, χερια
Τυχαία Θέματα