Τερμίτες τρώνε τα παπούτσια της Ιμέλντα Μάρκος

20:43 23/9/2012 - Πηγή: AEK365

Η σύζυγος του πρώην δικτάτορα των Φιλιππινών Φερντινάντ, Ιμέλντα, ήταν πάντοτε γνωστή για την τεράστια συλλογή παπουτσιών της, τη στιγμή που ο κόσμος της χώρας της πεινούσε.

Η πτώση του Φερντινάντ Μάρκος μετά από λαϊκή εξέγερση το 1986 φανέρωσε την απίστευτη σπατάλη στην οποία είχε επιδοθεί η σύζυγος του η οποία είχε χιλιάδες ζευγάρια πανάκριβα παπούτσια.

Σήμερα όμως, η τεράστια αυτή συλλογή καταστρέφεται μέρα με τη μέρα λόγω εγκατάλειψης και κακής αποθήκευσης.

Η ίδια έλεγε πάντως ότι πολλά ήταν απλώς απομιμήσεις και επισήμαινε ότι «έψαχναν να βρουν σκελετούς στη ντουλάπα

μας αλλά βρήκαν υπέροχα παπούτσια», μεταδίδει το Associated Press.

Το ζεύγος Μάρκος εγκατέλειψε τη χώρα για να αναζητήσει άσυλο στις ΗΠΑ. Ο πρώην δικτάτορας πέθανε το 1989, αλλά η Ιμέλντα και τα παιδιά της επέστρεψαν στις Φιλιππίνες μερικά χρόνια αργότερα. Σήμερα η Ιμέλντα είναι βουλευτής.

Αν και η πρώην πρόεδρος της χώρας, Κοραθόν Ακίνο, είχε κινήσει διαδικασίες για την επιστροφή όσων έκλεψε ή καταχράστηκε ο Μάρκος κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του (ανέρχονταν σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, κατά τις Αρχές), η γκαρνταρόμπα τους δεν ήταν μέσα σε όσα έπρεπε να επιστραφούν.

Τα ρούχα και τα παπούτσια του ζεύγους -μεταξύ τους και 1.220 ζευγάρια της Ιμέλντα- ήταν αποθηκευμένα για χρόνια χωρίς προστασία ή συντήρηση στο Προεδρικό Μέγαρο, εκτεθειμένα σε τερμίτες και την υγρασία. Άλλα κατέληξαν σε μουσείο και άλλα δημοπρατήθηκαν στο εξωτερικό.

Πριν από δύο χρόνια μεταφέρθηκαν από το Μέγαρο στο Εθνικό Μουσείο των Φιλιππινών όπου έμειναν και εκεί απροστάτευτα από την υγρασία. Μια διαρροή λόγω καταρρακτωδών βροχών τον περασμένο μήνα πλημμύρισε τον χώρο όπου ήταν τα 150 κιβώτια, επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Οι υπάλληλοι του Μουσείου, που αρχικά αγνοούσαν ότι τα κιβώτια είχαν τα ρούχα των Μάρκος, έσπευσαν να τα μεταφέρουν σε καλύτερο χώρο. Άρχισε δε και το έργο της συντήρησης που όμως θα χρειαστεί πολλούς μήνες για να ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, πολλά ρούχα και παπούτσια του ζεύγους έχουν καταστραφεί ανεπανόρθωτα, ενώ άλλα είναι αλλοιωμένα σε μεγάλο βαθμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα