Στις 14.00 ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή

12:12 12/2/2012 - Πηγή: AEK365

Μέσα σε κλίμα γενικότερης αναταραχής εντός και εκτός της Βουλής ξεκινά στις 14.00 η συζήτηση στην Ολομέλεια για το Μνημόνιο και το PSI, η οποία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων τελούν υπό μεγάλη πίεση, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν θέσει θέμα κομματικής

πειθαρχίας, ενώ αρκετοί βουλευτές επιμένουν ότι ακόμη κι έτσι θα καταψηφίσουν, αντιπαραβάλλοντας θέμα συνείδησης.

Επιπλέον παράγοντες πίεσης αποτελούν από τη μία πλευρά τα μηνύματα από το εξωτερικό που στέλνουν εταίροι και δανειστές κι από την άλλη το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τα μέτρα που οδηγούν στην εξαθλίωση, το οποίο θα βρίσκεται σε εξέλιξη έξω από το κοινοβούλιο την ώρα της συζήτησης.

Το βράδυ του Σαββάτου, το εν λόγω νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ενώ η συζήτηση που είχε προηγηθεί διεξήχθη σε υψηλούς τόνους.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός της χώρας Λουκάς Παπαδήμος σε διάγγελμά του τόνισε ότι το κόστος που συνεπάγεται το πρόγραμμα είναι περιορισμένο σε σύγκριση με την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα ακολουθούσε εάν δεν το υιοθετήσουμε. Ο κ. Παπαδήμος αναγνώρισε ότι οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους, αλλά προειδοποίησε ότι πλανώνται οικτρά όσοι πιστεύουν ότι είναι προτιμότερη η χρεοκοπία: «Θα ήταν η μεγαλύτερη ήττα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αν αυτό συνέβαινε από αμέλεια, λιποψυχία ή ελλιπή αίσθηση ευθύνης» προειδοποίησε.

Η ονομαστική ψηφοφορία που ζητά το ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα και για να εγκριθεί το πακέτο χρειάζεται απλή πλειοψηφία και πάντως όχι λιγότερες από 120 ψήφους.

Το νομοσχέδιο, θα έλθει στην Ολομέλεια σε τρία άρθρα:

-Για το PSI

-Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

-Εξουσιοδότηση των Λ.Παπαδήμου και Βενιζέλου να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση και να συζητήσουν από εδώ και στο εξής τα ζητήματα που αφορούν στο μνημόνιο και το «κούρεμα»

Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει αργότερα, σε διάστημα 15-20 ημερών, με σχετικό εφαρμοστικό νόμο, όπως έγινε με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα