Σε ύφεση και η Γερμανία!

11:59 14/2/2013 - Πηγή: AEK365

Η κρίση χρέους δεν άφησε ανεπηρέαστη και την οικονομία της Γερμανίας καθώς, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, το τέταρτο τρίμηνο του 2012, η γερμανική οικονομία παρουσίασε την μεγαλύτερη συρρίκνωση από τότε που η κρίση έφτασε στο απόγειο το 2009.
Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2012, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, έναντι εκτιμήσεων για μια συρρίκνωση της τάξης του 0,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρησή του μετά το -4,1% που είχε καταγραφεί στις

αρχές του 2009.
Η γερμανική στατιστική υπηρεσία αποδίδει την πτώση στα αδύναμα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο. Η ιδιωτική και η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκαν οριακά, αλλά οι επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό υποχώρησαν σημαντικά σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2012.
Τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου αναμένονται στις 22 Φεβρουαρίου.
Εν τω μεταξύ, πιο κοντά στην ύφεση ήρθε η γαλλική οικονομία, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας INSEE, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2012.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ στο σύνολο της Ευρωζώνης θα δημοσιοποιηθούν στις 12:00 (ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να δείξουν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% το τέταρτο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν περαιτέρω συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο του 2013, αν και η ανθεκτική Γερμανία εκτιμάται ότι θα ανακάμψει.

Keywords
Τυχαία Θέματα