Σε καλό κλίμα, αλλά «χωρίς κατανόηση» η συνάντηση Βαρουφάκη - Ντράγκι

23:34 4/2/2015 - Πηγή: AEK365

Σε πολύ καλό κλίμα, αλλά χωρίς να βρει την κατανόηση που θα ήθελε, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega, ο Μάριο Ντράγκι δεν συναίνεσε στα ελληνικά αιτήματα. Στην πρόταση Βαρουφάκη για το πρόγραμμα-γέφυρα ο πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει μεταξύ της Ελλάδας

και των εταίρων δανειστών της.

Η ίδια απάντηση δόθηκε και στο ελληνικό αίτημα για αύξηση του πλαφόν αγοράς εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες.

Αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αγοράζουν ομόλογα αξίας μέχρι 15 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών ζητεί την αύξηση του πλαφόν αυτού.

Πάντως, μετά τη συνάντηση ο Γ.Βαρουφάκης χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συζητήσεις με τον Μάριο Ντράγκι.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μια ώρα γεγονός που συνεπάγεται πως υπήρξε διεξοδική ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

«Είχαμε πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός, διαβεβαιώνοντας πως η επικοινωνία ήταν εξαιρετική, γεγονός που του προσφέρει ισχυρή ενθάρρυνση για το μέλλον.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως παρουσίασε τη θέση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με συνήθεις τρόπους (business as usual).

«Τον ενημέρωσα πως το πρόγραμμα έχει πυροδοτήσει κρίση αποπληθωρισμού στη χώρα», δήλωσε σχετικά με τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη.

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε επίσης πως συζήτησαν με τον κ. Ντράγκι για τους καταναγκασμούς, τους κανόνες, τους κανονισμούς και τη διαδικασία βάσει των οποίων η ΕΚΤ χορηγεί στήριξη.

Μιλώντας αργότερα στο Reuters ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας και ως εκ τούτου θα κάνει ο,τι μπορεί για να στηρίξει τα κράτη μέλη.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας, όπως και με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, σε σύντομο διάστημα ώστε να επανεκκινήσουμε την ελληνική οικονομία», ανέφερε.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την αποφασιστικότητα της χώρας ότι «στην Ελλάδα πρέπει να βρούμε και άλλους τρόπους για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ενισχυθούν οι στρεβλώσεις που ίσχυαν τόσα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα