Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Μπερλουσκόνι

23:08 3/11/2011 - Πηγή: AEK365

Τη δική του μάχη δίνει στην Ιταλία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του ως απαραίτητη προϋπόθεση για να εγκριθεί η συνολική δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη. Ο Μπερλουσκόνι έχει δεσμευθεί απέναντι στους Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ στις Κάννες ότι εντός 10-15 ημερών τα μέτρα θα εφαρμοστούν και θα ακολουθήσει διάλογος με τα συνδικάτα για μεταρρύθμιση στην αγορά

εργασίας (διευκόλυνση απολύσεων) και αύξηση της συντάξιμης ηλικίας.

Το κλίμα στην Ιταλία είναι εκρηκτικό με την αντιπολίτευση, αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης, να ζητούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εν συνεχεία πρόωρες εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G20 που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Κάννες ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κλήθηκε να εφαρμόσει άμεσα τη δέσμη μέτρων για την οικονομική ανάπτυξη που παρουσίασε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έπειτα από γαλλογερμανικό τελεσίγραφο.

Τα μέτρα του Ιταλού πρωθυπουργού δεν αγγίζουν, στη φάση αυτή, τους κρίσιμους τομείς των συντάξεων και των εργασιακών σχέσεων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίζεται πεπεισμένος ότι μπορεί να εξαντλήσει τη θητεία του, και ούτε η σύγχυση που επικράτησε στο υπουργικό συμβούλιο, ούτε οι βουλευτές του που τον καλούν σε παραίτηση και το γενικότερο κλίμα στην Ιταλία δείχνουν να μετριάζουν αυτή τη βεβαιότητα.

Ωστόσο, έξι «μπερλουσκονικοί» βουλευτές με επιστολή τους που δημοσιεύει η Corriere della Sera ζητούν από τον Μπερλουσκόνι να εφαρμόσει άμεσα όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να κάνει «ένα βήμα πίσω», ώστε να προωθηθεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης.

Μένει να εξακριβωθεί αν οι εν βουλευτές θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο. Εκτιμάται ότι μετά την επιστροφή του από τις Κάννες ο Σίβλιο Μπερλουσκόνι θα επιδιώξει να τους συναντήσει κατ' ιδίαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα