Προβάδισμα ο Ολάντ

10:27 23/4/2012 - Πηγή: AEK365

Ο Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με την επιτροπή εκλογών, συγκέντρωσε ποσοστό 28.6% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού κόμματος να παίρνει προβάδισμα έναντι του νυν Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 27.1%. Ο Ολάντ μάλιστα δήλωσε πως "καθήκον μου, και γνωρίζω ότι με παρακολουθούν και εκτός των συνόρων μας, είναι να βάλω ξανά την Ευρώπη στον

δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης".
Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, συγκέντρωσε ποσοστό 18%, το υψηλότερο στην ιστορία του κόμματος και πλέον η στάση των ψηφοφόρων της Λεπέν στον δεύτερο γύρο αναμένεται να είναι καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα. Η Λεπέν, όπως είχε δηλώσει, αναμένεται να προτείνει στους ψηφοφόρους της να ψηφίσουν "λευκό". Πάντως όσοι δεν πειθαρχήσουν με την κομματική γραμμή, οι έξι στους δέκα θα ψηφίσουν τον Σαρκοζί.
Ο υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ήρθε τέταρτος με 11,1%, ενώ ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού πέμπτος με 9,1%. Μάλιστα ο Μελανσόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του σε συστράτευση κατά του Νικολά Σαρκοζί.
Στο στρατόπεδο του ίδιου του Νικολά Σαρκοζί, υπάρχει απογοήτευση, καθώς έγινε από χθες ο πρώτος εν ενεργεία Γάλλος Πρόεδρος που χάνει στον πρώτο γύρο. Για να καλύψει το χαμένο έδαφος από τον αντίπαλό του θα επιχειρήσει άνοιγμα στους οπαδούς του Ακροδεξιού Μετώπου, αλλά και στο κέντρο με αμφίβολα, όμως, αποτελέσματα.
Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 6 Μαΐου όπου σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Ολάντ αναμένεται να επικρατήσει του Σαρκοζί εξασφαλίζοντας ποσοστό που θα κυμαίνεται στο 53-55%

Keywords
Τυχαία Θέματα