Ποιος είναι επιτέλους ο Άγιος Βαλεντίνος;

00:11 15/2/2012 - Πηγή: AEK365

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι αυτή που περιμένουν πολλοί ερωτευμένοι με ανυπομονησία, αλλά και αυτή που προκαλεί... ρίγη αναγούλας σε πολλούς άλλους!

Ωστόσο, είτε τη γιορτάζετε είτε όχι, είτε τη μισείτε είτε την αναμένεται πάντα, έχετε ποτέ σκεφτεί στ' αλήθεια ποιος είναι επιτέλους αυτός ο Άγιος Βαλεντίνος;

Η βασικότερη θεωρία λέει ότι ένας ιερέας με το όνομα Βαλεντίνος ζούσε την εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου Β' παντρεύοντας χριστιανικά

ζευγάρια. Για το λόγο αυτό ο Κλαύδιος τον καταδίωκε, ωστόσο τον συμπάθησε. Όταν όμως προσπάθησε να τον προσηλυτίσει, τον καταδίκασε σε θάνατο δι' αποκεφαλισμού, αφού πρώτα τον βασάνισε.

Ο ίδιος μύθος αναφέρει ότι ο ιερέας Βαλεντίνος είχε ερωτευτεί την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του και της έστελνε μυστικά γράμματα υπογράφοντας «από τον Βαλεντίνο σου». Όταν τελικά αποκεφαλίστηκε, η κόρη του δεσμοφύλακα ξαφνικά είδε.

Η 14η Φεβρουαρίου που καθορίστηκε ως ημέρα του εορτασμού του θεωρείται ότι είναι που πέθανε ή θάφτηκε.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου εορτάζεται τον Φεβρουάριο, γιατί η Εκκλησία ήθελε να αντικαταστήσει μια αρχαία παγανιστική ρωμαϊκή γιορτή, τα Λουπερκάλια, τα οποία σχετίζονταν με την γονιμότητα και τον εξαγνισμό και γιορταζόταν αυτές της μέρες.

Ο εορτασμός του Αγ. Βαλεντίνου καθορίστηκε από τον Πάπα Γελάσιο Ά το 496.

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου συνδέθηκε ως η γιορτή των ερωτευμένων από τον 14ο αιώνα, καθώς την ημέρα αυτή θεωρούσαν ότι ξεκινά η αναπαραγωγική περίοδος των πουλιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα