Πειραματόζωο η Ελλάς

22:51 6/2/2012 - Πηγή: AEK365

Με σκληρή γλώσσα το αυστριακό περιοδικό Profil κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν πειραματόζωο στο οποίο δοκιμάζουν που μπορεί να φτάσει η λιτότητα και χαρακτηρίζοντας «πολιτικο-οικονομικό βουντού» το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στη χώρα μας.

«Αν στην Αυστρία εφαρμοζόταν ένα πακέτο λιτότητας ελληνικών διαστάσεων, αυτό θα ήταν και το τέλος της Αυστριακής Δημοκρατίας, όπως τη γνωρίζουμε», αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου, Γκιούντερ Μιούλερ και Ρόμπερτ Τράχλερ και αναρωτιούνται

αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα υποστήριζαν τη σκοπιμότητα όλων αυτών που υφίσταται η Ελλάδα, σε περίπτωση που αυτά αφορούσαν τη δική τους χώρα.

Όπως αναφέρουν ειρωνικά οι συντάκτες, η Ευρώπη έχει υποσχεθεί να δώσει ένα μάθημα στους Έλληνες, καθώς στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κρίνεται ιδιαίτερα σκόπιμη η εξαθλίωση του ελληνικού πληθυσμού, ώστε να πειστεί ο Ευρωπαίος φορολογούμενος, ότι υποστηρίζεται ένας λαός, «ο οποίος ζούσε πέρα από τις δυνατότητές του», μια κλασική έκφραση για τους Έλληνες.

Στο ίδιο αυτό «πνεύμα αλληλεγγύης», οι Ευρωπαίοι χαιρετίζουν ως περίπτωση ύψιστης απόδοσης δικαιοσύνης, ακόμη και το κύμα ψύχους που έπληξε την περασμένη εβδομάδα την Αθήνα, αλλά από την άλλη οι σωτήρες της χρεοκοπημένης χώρας αρκούνται, κατά περίεργο τρόπο, στην επίγεια σοφία, προπάντων σε τέτοια, που παντού θα χλευαζόταν ως οικονομικό-πολιτικό βουντού, αφού επιβάλλει ταυτόχρονα ριζοσπαστική λιτότητα εν μέσω ύφεσης, με αυξήσεις υπαρχόντων φόρων, αλλά και νέες επιβαρύνσεις και μειώσεις μισθών.

Όπως επισημαίνεται στη συνέχεια, μάταια αναζητά κανείς στο πρόγραμμα αυτό μια οικονομικο-πολιτική κατεύθυνση, καθώς ούτε νεοφιλελεύθερο είναι, αφού προβλέπει υπερβολικές αυξήσεις φόρων, ούτε σοσιαλδημοκρατικό, γιατί οι φόροι πλήττουν τις πλατιές μάζες, ούτε και κεϊνσιανό, γιατί με τις περικοπές θέσεων και μισθών αφαιρείται το χρήμα από την οικονομία.

Αντίθετα, πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο συνενώνει ό,τι χειρότερο από παντού, αποτελώντας μια σαδο-οικονομία.

Αναφορές γίνονται και στις αυξήσεις φόρων που εφαρμόζονται τώρα στην Ελλάδα, όπως και στις μεγάλες περικοπές δαπανών στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, παρά τις έκτακτες κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, ο κατάλογος των επιβαρύνσεων που υφίσταται ο ελληνικός λαός είναι μακρύς, εντούτοις συνεχώς γίνεται λόγος για μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει για τον απλούστατο λόγο ότι η Ε.Ε. ζήτησε από την Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο την εφαρμογή νέου πακέτου λιτότητας, που θα προβλέπει 28 δισ. ευρώ σε περικοπές και 50 δισ. ευρώ σε ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να δοθεί περαιτέρω βοήθεια.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις παραμένουν ισχνά, μια και η Ελλάδα δεν διαθέτει ιδιαίτερα προσοδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις, ενώ στη συνέχεια τονίζεται ότι η όλη προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας έχει βυθίσει τη χώρ

Keywords
Τυχαία Θέματα