Επιπλέον περικοπές 1,3 δισ.ευρώ ζητά η τρόικα

22:31 6/2/2012 - Πηγή: AEK365

Ακόμα 1,3 δισ. ευρώ ζητά η τρόικα να εξασφαλιστούν μέσα στο 2012 μέσω των περικοπών που ζητά και με τα πρόσθετα μέτρα.

Ωστόσο, αυτό που είναι παράλογο είναι ότι αυτές οι νέες περικοπές κατέστησαν αναγκαίες προκειμένου να καλυφθεί, μεταξύ άλλων, η τρύπα που θα δημιουργήσει σε κρατικά έσοδα και ασφαλιστικά Ταμεία η απαίτηση των δανειστών για μείωση του κατώτερου μισθού.

Τρύπα εσόδων που πρέπει να καλυφθεί προκαλεί δε και η αύξηση της ανεργίας, καθώς και η βαθύτερη ύφεση που είναι κι αυτά παρενέργειες των μέτρων

που προστάζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει συγκαλέσει έκταση συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου. Στη Ζαλοκώστα βρίσκεται και ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης αφού ανοιχτό παραμένει ακόμη και τον θέμα των επικουρικών.

Το συνολικό ύψος των περικοπών που απαιτούνται εντός του 2012 σύμφωνα με την τρόικα προκειμένου να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι ανέρχεται πλέον στο 1,5% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 3,3 δισ. ευρώ), όπως ανέφερε και η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού το βράδυ της Κυριακής.

Ο παραλογισμός έγκειται για κάποιους στο γεγονός ότι το ποσό αυτό θα ήταν σαφώς μικρότερο εάν η τρόικα δεν ασκούσε αυτή την ασφυκτική πίεση για μείωση του κατώτερου μισθού κατά περίπου 22% και νέα υφεσιακά μέτρα που «στραγγαλίζουν» -όπως πρόσφατα παραδέχθηκε ακόμη και σύμβουλος της Μέρκελ- την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, οι διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο εστιάζονται πλέον στην ανεύρεση τρόπων για εξοικονόμηση ποσού περίπου 1,3 δισ. ευρώ, αφού τα 2 δισ. ευρώ συμφωνήθηκε να εξασφαλιστούν με: περικοπή δαπανών 1,1 δισ. ευρώ στον υγεία, περικοπή 400 εκατ. ευρώ στον τομέα της άμυνας και περικοπές στις επιχορηγήσεις στους ΟΤΑ με στόχο να εξοικονομηθούν περίπου 440 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η πρόσθετη περικοπή των δαπανών πρέπει να αναπληρώσει και τις απώλειες εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω, επίσης, της συρρίκνωσης του κατώτατου μισθού, αλλά και της περαιτέρω αύξησης της ανεργίας.

Ωστόσο, η τρόικα φάνηκε διατεθειμένη να περιορίσει την αρχική απαίτησή της για μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις κατά 35% σε 25%, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα γίνουν εφάπαξ, μετά από πολύωρη συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας της γγ του υπουργείου Αθηνάς Δρέττα με εμπειρογνώμονες της τρόικας.

Στον αντίποδα, αναφέρει το Βήμα, οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς μιλούν για μειώσεις 20% αντί του «αρχικού μεσοσταθμικού 15%» και σε βάθος τριών ετών. Δηλαδή σταδιακά 8% το πρώτο έτος, και από 6% τα επόμενα δύο έτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα